Gasztro

Miért eszel kevesebb almát, ha van jóízű is?

Csaknem nyolc kilóval kevesebb almát eszünk fejenként, mint a nyolcvanas években, pedig a szakértő szerint van finom magyar alma is a piacon.

Ne csak az ár alapján vásároljanak almát a tudatos vevők, hanem keressék a jóízű magyar gyümölcsöt – javasolja Takács Ferenc, az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Hozzátette, hog míg az 1980-as években húsz kiló felett volt az évi egy főre eső hazai almafogyasztás, addig most csupán tizenkét kilogramm.

Vannak, akik a sav nélküli almákat kedvelik, nekik a red delicious fajtakör (redchief, wellspur, redspur) gyümölcse lehet egy új ízvilág. Akik a savas almákat szeretik, azok a jonathan fajtát vagy az idaredet fogyaszthatják.

Takács a Magyar Hírlapnak arról is beszélt, hogy idén 480-500 ezer tonna körüli almatermésre számít a tavalyi 520 ezer tonna után, igaz, az átlagosnál több lesz az ipari alma, a felvásárlási ár pedig rendkívül alacsony, a termesztők csupán nettó 17-18 forintot kapnak a léalma kilójáért.

Isteni almás receptek neked az NLCafétól!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top