Gasztro

Csabai Kolbászfesztivál: a kolbászklubtól a kolbászhimnuszig

Ami Münchennek az Oktoberfest, az Békéscsabának a Csabai Kolbászfesztivál. Kolbászhimnusztól gyerek gyúróversenyig lesz idén is minden, ami a kolbászhoz köthető.

Az egész úgy kezdődött, hogy Erdélyben kirándult pár békéscsabai barát, akik egy jó hangulatú kolbászos-pálinkás este során találták ki, hogy – mivel Békéscsabán úgyis mindenkinek megvan a saját legjobbnak vélt kolbászreceptje – szervezhetnének egy kolbászfesztivált a városban, valahogy úgy, mint ahogy Münchenben megrendezik az Oktoberfestet minden évben. Az ötletet tettek követték, és a következő évben meg is rendezték az első fesztivált pár száz résztvevő jelenlétében.

A fesztiválból hagyomány lett, így jövő hétvégén 20. alkalommal rendezik meg a Csabai Kolbászfesztivált Békéscsabán, ahova mostanra már 100–110 ezer embert várnak. A világ legnagyobb kolbászgyúró fesztiváljának szervezői meséltek az alapító kolbászklubról, a kolbász hírnevének népszerűsítésével foglalkozó kolbászkövetről is, és természetesen a kolbászhimnusszal induló versenyről is.  A szervezők előzetesen (állítólag “álruhában”) bejárják az összes csabai hentest, és végigkóstolják az összes kolbászt, és a legjobbakat hívják meg a rendezvényre, ahol aztán kb. 1000-féle kolbászt kóstol végig a zsűri. 

Négy szempont szerint értékelik a kolbászokat: 

  • külső megjelenés
  • elvágás után milyen a felülete
  • a kolbász állománya (hogy néz ki, és hogy bomlik a szájban)
  • íz
Ilyen az igazi csabai kolbász

Az igazi csabai kolbász mindig picit pikáns, picit köményes, és soha nem borsos. Négy fűszer kerül bele: só, csemege és csípős fűszerpaprika, köménymag (egészben vagy darálva) és fokhagyma. 

Természetesen nemcsak a profik készíthetnek kolbászt a Csabai Kolbászfesztiválon: az ifjúsági gyúróversenyen 200 gyerekcsapat indul, és a fesztivál utolsó napján megrendezik az unokák és nagypapák versenyét is. 

 

Még több cikk kolbász témában az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top