Ha már unod a rántottát, dobd fel kicsit a dolgot, például úgy, hogy megágyazol tojásodnak egy csodálatosan gazdag, fűszeres zöldségalapból. Ezúttal a padlizsán bizonyítja be, hogy igenis van helye a reggelizőasztalon!
Hozzávalók:
- 1/2 csésze olívaolaj
- 1 közepes padlizsán felkockázva
- 1 doboz cseresznyeparadicsom
- 1 teáskanál csípős Tabasco szósz
- 1/4 csésze durvára vágott friss menta
- 1/4 csésze durvára vágott friss bazsalikom
- 2-4 nagyobb tojás lágy tojásnak vagy tükörtojásnak elkészítve
- só és bors
Elkészítés:
1. A felkockázott padlizsánt tegyük legalább két réteg papírtörlőre, hintsük meg bőven sóval és tegyük félre 20 percre. 20 perc után a padlizsán remélhetőleg sok levet eresztett – ezt itassuk le, majd ismételjük újra a folyamatot. Így elkerülhetjük, hogy a zöldségnek kellemetlen, gumiszerű textúrája legyen.
2. Egy serpenyőben hevítsünk 1/4 csésze olívaolajat, pirítsuk meg rajta a padlizsánkockákat nagyjából 3-5 perc alatt. Ha a padlizsán már aranybarna, vegyük ki, és tegyük egy tiszta tányérra a kockákat.
3. A maradék olívaolajon süssük meg a paradicsomokat is, majd ha már kicsit összefonnyadtak, helyezzük vissza a padlizsánt is. Keverjük bele a fűszernövényeket, sózzuk, borsozzunk ízlés szerint!
4. A zöldségeket halmozzuk tányérokra, locsoljuk meg egy kevés csípős szósszal és egy (vagy kettő) tojással a tetején tálaljuk!