Ha tanácstalan vagy, hogy mit főzz a hétvégén, akkor érdemes keresni egy olyan témát, amivel könnyen tud az egész család azonosulni: lehet sajtos hétvégi menüt tervezni, halas, húsmentes, vagy akár diétás hétvégi menüt készíteni, és lehet akár egy-egy szín vagy színek köré komponálni a hétvégi menüt. Mi ezen a hétvégén a színekre szavaztunk.
Banános-kivis zabkása
Hozzávalók:
- 1 bögre zabpehely
- 1 bögre víz
- 1 bögre tej
- csipetnyi só
- 1 banán
- 1 evőkanálnyi mazsola
- 2 kivi
- 1 vérnarancs
- 2 evőkanál méz
- esetleg lenmag/kókuszreszelék
A zabpelyhet a vízzel, a tejjel és a sóval krémes sűrűségűre főzzük, meglocsoljuk mézzel és a gyümölcsökkel kirakva tálaljuk. Szórhatunk rá egy kis lenmagot, vagy akár kókuszreszeléket is.
Csilis bableves húsgombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg száraz vörös bab (előző este beáztatva)
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg darált sertéshús
- 1 tojás
- 1 kis csokor petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
- 25 dkg kukorica (konzerv)
- 1 nagyobb piros kaliforniai paprika
- 5 dl paradicsomszósz
- csilipaprika ízlés szerint
- 1 db lime vagy citrom
- tejföl a tálaláshoz
Az előző éjszaka vízbe áztatott bab áztatóvizét cseréljük le, tegyük fel főni 1 fej félbevágott hagymával, a fokhagymákkal együtt. Közben készítsük el a húsgombócot: a darált húst keverjük el a másik fej lereszelt vöröshagymával, a tojással, az aprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk. Pihentessük a húsmasszát a hűtőszekrényben. Amikor a bab majdnem teljesen megpuhult, adjuk hozzá a lecsöpögtetett kukoricát, a felkockázott paprikát és a paradicsomszószt. Sózzuk, borsozzuk, aprított csilivel ízesítsük. Formázzunk kis méretű húsgombócokat, főzzük ki ezeket 20 perc alatt a forrásban lévő levesben. Tálaláskor tejföllel, pár csepp lime-lével tehetjük még pikánsabbá a levest.
Rozmaringos csirkecombok őszi zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 egész csirkecomb
- só, bors
- olívaolaj
- 20 dkg sütőtök
- 20 dkg cékla
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó
- 1 szál póréhagyma
- 4-5 ágacska friss rozmaring
A megmosott, szárazra törölt csirkecombokat helyezzük tepsibe, alaposan sózzuk, borsozzuk, kenjük meg olívaolajjal. Alufóliával lefedve süssük 1 órán keresztül 230 °C-on. Közben pucoljuk meg a zöldségeket, mindent kockázzunk fel apróra, a pórét karikázzuk fel. A zöldségeket öntsük össze, keverjük el 3 evőkanál olívaolajjal, sózzuk. Vegyük le a csirkéről a fóliát, szórjuk köré a zöldségeket, a rozmaringleveleket, forgassuk át a csirke szaftjában. Süssük további 30-35 percet, míg a zöldségek megsülnek, a combok pedig ropogósak lesznek.
Tarte tatin – fordított almatorta
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- néhány ek. hideg víz
- 5 dkg porcukor
Az almához:
- 15 dkg kristálycukor
- 5 dkg vaj
- 3 savanykás alma
- 1 db vaníliarúd
A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összedolgozzuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük. A cukrot világos aljú lábasban alacsony lángon karamellizáljuk, majd félrehúzzuk a lángról, és feloldjuk benne a vajat. Az almákat megmossuk, négybe vágjuk, magházukat kiszedjük, vékony szeletekre vágjuk, és kevés vízben, a felhasított vaníliarúddal 5 perc alatt megpároljuk. Ne főzzük szét!
A karamellt egy torta- vagy piteforma alján eloszlatjuk, elhelyezzük rajta az almaszeleteket, majd a tésztát vékonyra nyújtjuk, és beborítjuk vele a karamelles almát. Villával megszurkáljuk, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Langyosan, vaníliafagyival isteni.
Rántott sütőtökkarika gyömbéres mártogatóssal
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg sütőtök
- 2 tojás
- liszt
- zsemlemorzsa a panírozáshoz
- olaj a sütéshez
- só
- 3-4 cm friss gyömbér
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 ek paradicsompüré
- 2 ek méz
- olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
A mártogatóshoz olívaolajon dinszteljük teljesen puhára az apróra kockázott hagymát, adjunk hozzá 1 dl vizet. Adjuk hozzá a lereszelt gyömbért, a mézet, a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát. Forraljuk össze a mártást, sűrítve főzzük 10 percet, majd turmixoljuk simára, enyhén sózzuk. A tököt hámozzuk meg, karikázzuk fel 3-5 mm vékonyan. (Használjuk ehhez a recepthez a tök hosszú nyakát.) Hagyományos módon panírozzuk be: forgassuk meg először lisztben, majd a felvert, megsózott tojásban, végül a zsemlemorzsában. Bő, forró olajban süssük mindkét oldalát ropogósra. Kínáljuk a mártogatóssal!
Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – a hétvégi menü főszereplői
- Hétvégi menü: az egészségestől a klasszikusig
- Szezonális hétvégi menü őszi kedvencekkel