3 isteni bögrés diós süti

Rupáner-Gallé Margó / Rupáner-konyha | 2016. November 01.
Ha ősz, akkor dió, és ha dió, akkor diós süti!
Rupáner-Gallé Margó a Rupáner-konyha gasztroblog szerzője. Elsősorban könnyen, viszonylag gyorsan elkészíthető házias finomságokat és bögrés süteményeket készít.
 

Diós tearudak

Isteni diós teasütemény, porcukorba hempergetve. Nagyon kiadós, olcsó finomság, nagyjából 130 darab jön ki a megadott mennyiségből. A tésztája nagyon könnyen kezelhető, és sokáig el is áll, ha van ideje. Hát nálunk nincs!

 

A mérce a szokásos 2,5 decis bögre.

Hozzávalók:
3 bögre fehér finomliszt
1 bögre porcukor
1 mk. sütőpor
25 dkg puha vaj
1 bögre darált dió
1 tojás
kevés tejföl (kb. egy evőkanál)

+ porcukor a hempergetéshez

Elkészítése:
1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütés programra.
2. A hozzávalókat összegyúrjuk. Ha nagyon száraz, akkor adunk hozzá még egy kis tejfölt, ha nagyon ragacsos, akkor egy pici lisztet. Egyébként a tészta puha lesz, és jól lisztezett felületen fogunk vele dolgozni.
3. A tésztát kinyújtjuk egyujjnyi vastagra, de lehet még vastagabbra. Szerintem minél vastagabb, annál finomabb, és annál jobban érződik benne a dió.
4. Derelyemetszővel vagy késsel tetszőleges szélességű és hosszúságú rudakat vágunk belőle.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, majd körülbelül tizenöt perc alatt készre sütjük. Ekkor még puha egy picit, de néhány perc, és eléri a tökéletes állagát.
6. Még forrón porcukorba hempergetjük.

Álompuha diós

Ez a sütemény valóban olyan pihe-puha, hogy szinte beleomlik az ember szájába. A külleme pedig, mikor kivesszük a sütőből, tündöklően aranyosra pirult.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

3-4 ek. sertészsír
1 bögre kristálycukor
2 tojás
2 bögre fehér finomliszt
1 csomag sütőpor (12 g)
3 ek. baracklekvár
1 bögre 2,8%-os tej
+ a tetejére darabolt dió ízlés szerint

Elkészítés:
1. A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, alul-felül sütésre.
2. A tészta hozzávalót összekeverjük.
3. A tésztát sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük.
4. A tetejét alaposan megszórjuk darabolt dióval. Ne sajnáljuk, ez lesz a lelke!
5. Kb. fél óra alatt, aranybarnára sütjük. Tűpróbát végzünk.
6. A süteményt nem szabad forrón megvágni, meg kell várni, míg langyosra nem hűl, különben nem lehet szépen szeletelni. Ez a süti egyébként másnap talán még finomabb!

 

Hópehely

Baracklekváros dió, isteni omlós, porcukros tésztába rejtve. Mennyei, házias ízélmény…
A receptet dédimamánktól kaptam, szlovák örökség, és a papíron, amelyre felírta nekem, így szerepelt: “Bors-féle”. Ha az embernek nincs kedve sokat vacakolni, de valami különlegeset szeretne az ünnepi asztalra varázsolni, akkor ez a finomság ideális választás. A tésztát gyúrjuk, nyújtjuk, fogunk egy borospoharat, szaggatunk, és azzal töltjük, amivel csak szeretnénk: mákkal, dióval, lekvárral, gesztenyével vagy ahogy én tettem, lekváros dióval. Utána csak félbehajtjuk, sütjük, végül vaníliás cukorba forgatjuk őket.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók kb. 50 darab nagyobb süteményhez:

A tésztához:
másfél bögre szoba-hőmérsékletű sertészsír
5 bögre fehér finomliszt
2 tojás sárgája
1 csomag (7 g) porélesztő (vagy 3 dkg friss egy kevés langyos tejben felfuttatva)
kb. szűk fél bögre tejföl

A töltelékhez:
2 bögre darált dió
fél bögre porcukor
1 bögre házi baracklekvár
+ vaníliás porcukor, amibe forgatjuk

Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóit egy műanyagtálba kimérjük, majd villával nagyjából összekavarjuk.
2. Ezután az egészet összegyúrjuk. Ha nagyon száraz a tészta, akkor adjunk hozzá meg egy pici tejfölt, ha nagyon ragad, akkor pedig egy pici lisztet. Ezután kinyújtjuk jól lisztezett felületen úgy fél centi vastagra, majd egy borospohárral köröket szaggatunk belőle. Én egyébként két részletben nyújtottam, a szaggatás során leeső széleket pedig újragyúrtam. A tetejét is liszteztem a tésztának, hogy ne ragadjon.
3. A körök közepére egy-egy teáskanál tölteléket halmozunk, óvatosan ráhajtjuk a tészta felét (félbe) majd sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk őket, és egy fél órát pihenni hagyjuk.
4. 180 fokon, alsó-felső sütés programon körülbelül húsz-huszonöt perc alatt sülnek meg.
5. Még melegen vaníliás porcukorba hempergetjük őket.

Még több bögrés süti receptje az NLCafén:

Exit mobile version