Olyan recepteket válogattunk össze, melyek az ősz kedvenceire épülnek: sütőtök, cékla, alma, káposzta és liba is van a menüben, sőt, már a karamell is előkerült, a kalóriafelhalmozás jegyében. Hoztunk néhány forró levest, egy-két salátát, húsos és vega fogásokat és természetesen néhány édességet is, csupa szezonális ételt, amivel ilyenkor is színesebbé, változatosabbá tehető az étrendünk.
Tejszínes céklaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 35 dkg pucolt cékla
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- só, frissen őrölt bors
- 1 tk. frissen tört római kömény
- fél dl olívaolaj
- 4 tk. tejföl
A hámozott céklát vágjuk egészen apró kockákra, dinszteljük 5-10 percet az olívaolajon, majd öntsük fel 1 liter vízzel, adjuk hozzá a római köményt. Lefedve főzzük puhára a céklát. Mikor megfőtt, turmixoljuk le a levest, sózzuk, borsozzuk, keverjük el benne a tejszínt, majd tálaljuk
tányéronként teáskanálnyi tejföllel.
Csirkés csicseriborsóleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg csicseriborsó
- 40 dkg csirkemellfilé
- 5 dkg vaj
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál rozmaring
- 2 dl főzőtejszín
A csicseriborsót egy nappal előtte beáztatjuk enyhén sós vízbe. (Ha konzerv, előfőzött csicseriborsóból készítjük, nem kell beáztatni, és a főzési idő is lerövidül.) A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd kevés olívaolaj és vaj keverékén megpirítjuk. Amikor színe lesz, felengedjük 2 dl vízzel, és botmixerrel összepürésítjük. Hozzáadjuk a csicseriborsót, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a rozmaringot, és felöntjük még 5 dl vízzel. Addig főzzük, míg a csicseriborsó megpuhul (kb. 30 perc). Beletesszük az előzőleg kockára vágott csirkemellet, majd forralva 5 perc alatt készre főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, összemelegítjük (már nem forraljuk), majd kiszedjük belőle a rozmaringot. Tálaláskor díszíthetjük friss petrezselyemmel, snidlinggel.
Almás-hagymás töltött csirke
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,5 kg körüli tanyasi csirke májjal együtt
- 50 dkg vöröshagyma
- 80 dkg alma
- 1,5 szikkadt zsemle
- só, frissen őrölt bors
- 1 ek. szárított kakukkfű
- olívaolaj
A megtisztított csirkét kívül-belül alaposan sózzuk be. A vékonyra szelt hagymát egy nagy serpenyőben olívaolajon nagyon lassan dinszteljük puhára, édesre. Amikor kész, adjunk hozzá 30 dkg lereszelt almát és a késsel elkapart májat. Pároljuk a tölteléket 10 percen át. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítsük, keverjünk el benne aprított, szikkadt zsemlét. Óvatosan válasszuk el a csirke bőrét a húsától a mellrészen. Töltsük meg töltelékkel, a maradékot tegyük a hasüregbe. Helyezzük a csirkét tűzálló tálba, fedjük le fóliával, és süssük 230 ºC-on 1,5 órán át. Vegyük le a fóliát, helyezzük köré a maradék almákat, és süssük ropogósra a csirke bőrét.
Sütőtökös-szójaszószos tésztasaláta
Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 dkg sütőtök
- 1 ek. csilikrém
- 5 ek. mogyoróolaj
- 1 ek. méz
- 1 tk. római kömény
- 0,5 dl szójaszósz
- 1 kis csokor koriander
- 15 dkg lencse
- 25 dkg ázsiai tészta búzalisztből
Az apróra kockázott tököt több részletben, kevés mogyoróolajon, forró serpenyőben grillezzük meg. Ne keverjük, csak rázogassuk, hogy a tök ne menjen szét. Adjuk a tökhöz az aprított fokhagymát, a szójaszószt, a csilikrémet és a mézet, óvatosan keverjük el. Keverjük hozzá az átmosott, lecsöpögtetett lencsét is. A tésztának forraljunk fel egy kisebb fazékban vizet, sózzuk, majd ha felforrt, zárjuk le, adjuk hozzá a tésztát, és hagyjuk a vízben 4 percet. Szűrjük le, keverjük a tökhöz. Frissen aprított korianderzölddel tálaljuk.
Lazacos-zelleres rakott burgonya
Hozzávalók 3-4 főre:
- 70 dkg burgonya hámozva, fél centis szeletekre vágva
- 35 dkg tisztított zeller 2-3 milliméteresre szeletelve
- 20 dkg lazacfilé vékonyra szeletelve
- 3 dl tejszín
- 4 dl tej
- 2 egész tojás
- 1 tk. mustár
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 1 tk. só
- fél citrom leve
- frissen őrölt bors, szerecsendió
- diónyi vaj
- 1 ek. zsemlemorzsa
A sütőt előmelegítem 220 fokra, légkeveréssel 200 fokra. A burgonyát összekeverem a zellerrel, közben sózom, borsozom. Egy 25×15 centis tepsit kivajazok, és zsemlemorzsával körbehintem. A zelleres-krumplis keverék felét a tepsibe borítom, erre rárétegzem a lazacot és a petrezselymet. Ráöntöm a maradék zöldség-mixet. Egy keverőtálban felverem a tojásokat, hozzákeverem a tejszínt, tejet, mustárt. Fűszerezem frissen őrölt borssal, szerecsendióval, belefacsarom a citrom levét, majd az egész keveréket a tepsibe öntöm. Kicsit megrázom, lefedem alufóliával, és 90 percig sütöm. Az utolsó 5 percben fólia nélkül sütöm, így megpirítom a tetejét. Hagyom kicsit hűlni, majd magában fogyasztom.
Sült libacomb almás káposztával
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 libacomb
- 1 kg vörös káposzta
- 1 fej lila hagyma
- 2 alma
- 1 dl balzsamecet
- 1 ek. barna cukor
- 10 dkg aranymazsola
- só, bors
- csipet őrölt kömény
- 5 dkg vaj
A káposztát gyaluljuk le vékonyan, a hagymát szeleteljük fel, az almákat reszeljük le. Olvasszuk fel a vajat egy nagy lábosban, adjuk hozzá a káposztát, a hagymát és az almát. Dinszteljük 4-5 percen át, majd adjuk hozzá a cukrot, a balzsamecetet és a mazsolát. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel ízesítsük, majd pároljuk puhára a káposztát. A libacombokat alaposan sózzuk be, hagyjuk állni a sóban 30 percig, helyezzük őket tűzálló tálba, fedjük le alufóliával, és 220 ºC-os sütőben süssük 1 órán át, majd vegyük le a fóliát, és pirítsuk szép ropogósra. A káposztával tálaljuk.
Tipp A hússütéskor keletkezett libazsírt öntsük kis tálkába, fagyasszuk ki.
Kapros-tormás burgonyafőzelék citromos húsgombóccal
Hozzávalók 2 főre:
- 80 dkg burgonya másfél centisre kockázva
- 1 fej vöröshagyma finomra aprítva
- 3 ek. olívaolaj
- 1 ek. vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 dl alaplé vagy víz
- 1 tk. só
- 1 csokor friss kapor apróra vágva (a szárát finomra karikázom)
- 3-4 cm, ujjnyi vastag friss torma reszelve vagy 2 tk. ecetes torma
- 1 dl tejföl
- 1 púpozott ek. étkezési keményítő
- 1 megmosott citrom felének reszelt héja és a fél citrom leve (ha ecetes tormát használok a citromlé nem kell)
- só, frissen őrölt bors
A gombócokhoz:
- 30 dkg darált pulykamell
- 1 kisebb fej vöröshagyma finomra aprítva
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 kk. pirospaprika
- 1 kk. őrölt kömény
- fél citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- só, frissen őrölt bors
Először a gombócokat készítem el. A sütőt előmelegítem 200 fokra. Egy serpenyőben olajat hevítek és a hagymát üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Hozzáadom a reszelt fokhagymát, fűszereket és az egészet elkeverem. Egy keverőtálba teszem a darált pulykahúst, hozzáadom a fűszeres hagymát, citromlevet, héjat, negyed teáskanálnyi sót és alaposan összedolgozom őket. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, majd vizes kézzel pingponglabdányi golyókat formázok a húsmasszából. A tepsire teszem, majd 13-14 perc alatt készre sütöm őket.
Közben a finomra aprított hagymát egy fazékban a vaj és olaj összeolvasztott keverékén megpárolom, némi víz hozzáadásával puhára főzöm. Ráreszelem a fokhagymát, alaposan elkeverem, beleborítom a krumplit, a kaporszárat, egy teáskanálnyi sót, és felengedem az alaplével. Fedő alatt 12-14 perc alatt majdnem puhára főzöm. A főzés felénél hozzáadom a citromhéjat és a reszelt tormát (az ecetes tormát a végén). Ha megfőtt, egy bátor merőkanálnyi burgonyát kiveszek és annyi lével, ami bőven ellepi és a finomra aprított kapor kétharmadával krémesre turmixolom egy botmixerrel, majd visszaöntöm az alaphoz. Közben a tejfölt egy keverőtálban kikeverem a keményítővel és egy dl langyos vízzel, majd besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem. Ha friss tormát használtam, hozzáadom a citromlevet, borssal, és ha kell, sóval ízesítem. Tálaláskor friss kaporral szórom meg, és a húsgolyókkal kínálom.
Héjában sült krumpli dióval, gorgonzolával és körtével
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 dkg vaj
- 1 darab körte
- 4 nagy burgonya
- 10 dkg gorgonzola
- 10 dkg durvára vágott dió
- 1 ek. méz
- (esetleg bacon)
A burgonyát forró víz alatt alaposan megsikáljuk. Tepsire tesszük, és 180 fokos sütőben puhára sütjük. Közben a körtét kockára vágjuk, majd vaj és méz keverékén, forró serpenyőben kissé megpirítjuk. Miután a burgonya megsült, hosszában kettévágjuk, és kissé kinyitjuk. Még forrón belemorzsoljuk a gorgonzolát, megszórjuk a dióval és a sült körtével.
Almás morzsa karamellöntettel
Hozzávalók 4 főre:
- 60 dkg alma (magozott súly)
- 1 ek. nádcukor
- 1 ek. liszt
- fél tk. fahéj
- 8 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 4 dkg zabpehely finomra darálva
- 8 dkg nádcukor
A karamellöntethez:
- 10 dkg cukor
- 1 ek. vaj
- 2 ek. tejszín
Az almát megtisztítjuk, meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Összeforgatjuk a cukorral és a liszttel, majd a fahéjjal. Kivajazott, kb. 30×20 cm-es hőálló tálba tesszük. Kezünkkel összemorzsoljuk a vaj, liszt, zabpehely és a nádcukor keverékét. A gyümölcsök tetejére kanalazzuk a vajas, lisztes keveréket, és 180 fokon sütjük kb. 15 percig. Akkor lesz kész, ha már barnul a teteje, vagy már bugyogni kezd a gyümölcs leve. Közben a cukorból egészen sötét karamellt készítünk: felolvasztjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg a cukor, lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzákeverjük a vajat és a tejszínt. Bugyborékolni kezd majd, de a kevergetés mellett abbahagyja és kisimul. Ekkor már lehet csurgatni a sütire.
Almás-fahéjas bögrés torta
A morzsához:
- 1,5 bögre liszt
- 1/2 bögre barna cukor
- 1/4 bögre porcukor
- 1/2 bögre olvasztott vaj
- 2 alma lereszelve
- 1 tk. fahéj
- 1/2 tk. só
- 1/2 tk. vaníliaaroma
- 1/2 mk. szerecsendió
A tésztához
- 1 bögre liszt
- 1/2 bögre cukor
- 1/2 bögre tejföl
- 1/4 bögre olvasztott vaj
- 1 nagy tojás
- 1 tk. vaníliaaroma
- 1/2 tk. sütőpor
- 1/2 mk. szódabikarbóna
- 1/2 mk. só
A cukormázhoz
- 1/2 bögre porcukor
- 2 ek. almaecet
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Vajazz és lisztezz ki egy közepes méretű, magasabb falú tepsit.
A torta elkészítéséhez első lépésként a morzsát készítsd el. Keverőtálba szórd a lisztet, add hozzá a cukrot, a porcukrot, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Végül keverd hozzá az olvasztott vajat és a vaníliaaromát. Tedd félre.
Az igazán egyszerű bögrés süti elkészítésének következő lépésként a tésztát készítsd el. Ehhez egy másik tálban keverd habosra a vajat a cukorral. Add hozzá a tojást, keverd simára, majd jöhet a tejföl és végül a vaníliaaroma. Keverd krémesre. Ezt az edényt is tedd félre.
A lisztben keverd el a sót, a sütőport és a szódabikarbónát, majd add a tejfölös krémhez, és keverd a morzsasüti tésztáját simára.
Harmadik lépésként a palacsintasütőt kevés vajjal forrósíts fel, dobd rá a reszelt almát egy bögrényi morzsatésztával, néhány percig fakanállal kevergesd, majd vedd le a tűzről.
A tejfölös tészta felét simítsd a tepsi aljára, töltsd rá az almás keveréket, majd jöhet a tészta másik fele. Tetejére szórd a maradék morzsatésztát. Az almás-fahéjas tortát told a forró sütőbe és 35-40 percig süsd.
Közben készítsd el a cukormázat, amelyhez keverd a porcukrot az almaecethez. A mázzal locsold meg a sütőből kivett, kissé lehűlt tortát. Hagyd teljesen kihűlni, majd szeleteld és tálald.
New York-i sütőtökös sajttorta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 bögre darált Graham- vagy zabkeksz
- 5 ek. olvasztott vaj
- 1 ek. cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
A sajtkrémhez:
- 1 bögre krémsajt (Mascarpone, Philadelphia stb.)
- 2 bögre sütőtök pürésítve
- 1 1/4 bögre cukor
- 1/2 bögre tejszín
- 4 tojás
- 2 tk. vaníliaaroma
- 1 tk. mézeskalács-fűszerkeverék
165 fokra melegítsd elő a sütőt. Kapcsos tortaformát vajazz és lisztezz ki alaposan, vagy sütőpapírral béleld.
Keverd a darált kekszhez a cukrot, a fahéjat, az olvasztott vajat. A masszát egyenletesen simítsd a tortaformába. Told a forró sütőbe a sajttorta alapját és 20-25 perc alatt süsd aranybarnára.
Közben készítsd el a sajtkrémet. Az előzőleg megpucolt, kockára vágott és kevés vízben 10-15 perc alatt puhára párolt és már kihűlt sütőtököt robotgéppel pürésítsd. Szintén a robotgép segítségével a sajtkrémet habosítsd a cukorral. Add hozzá előbb a tejszínt, aztán a sütőtökpürét, és keverd krémesre. Egyesével keverd a krémhez a tojásokat, majd a vaníliaaromát és a fűszerkeveréket is add hozzá. Öntsd a sütőtökös sajtkrémet a kihűlt tésztára.
Helyezd a sütőbe egy forró vízzel megtöltött edényt lehetőleg a sütőrács alá. A sütőrácsra a vizes edény fölé told a tortaformát, és süsd a sütőtökös sajttortát 1 óra 45 percen át. A sütési idő leteltét követően kapcsold ki a sütőt, de az ajtót csak résnyire nyisd, és így hagyd kihűlni a süteményt. Tálalás előtt szórd meg kevés fahéjjal vagy cukrozatlan kakaóporral.
Sült alma marcipántöltelékkel
Hozzávalók:
- 4 alma
- néhány csepp citrom
- 150 g finomra őrölt dió
- 80 g porcukor
- 3 cl almapálinka, 1 evőkanál almalekvár (vagy apróra vágott mazsola)
- 1 csomag vaníliás cukor
A hozzávalókat egy homogén, marcipánra hasonlító masszává gyúrjuk, és a kivájt almákba töltjük. Az előmelegített, 210 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük, majd vaníliaszósszal tálaljuk.
Még több őszi recept az NLCafén:
- Hétvégi menü őszi ízekkel
- Igazi őszi bögrés süti recept: nutellás brownie
- Őszi édességrecept: karamellás sült alma