Néhány árva almaszelet a tányéron nem a legvonzóbb nasi a gyerekek számára, pedig azt jól tudjuk, mennyire fontos nekik a gyümölcs, pláne a hűvösebb hónapokban. De sokkal vonzóbbá tehetjük az almaevést, ha egy kis édes karamellmártást is kínálunk hozzá. És persze, tudjuk, hogy nem lehet mindig édességgel lenyomni a gyerekek torkán a kevésbé finom falatokat, néha azért belefér egy ilyen kis különlegesség – vagy ha gyerek nincs a háznál, lepjük meg magunkat!
Hozzávalók:
- 1 csésze cukor
- 1/4 csésze kukoricaszirup
- 1/4 csésze víz
- 4 evőkanál vaj
- 1/3 csésze zsíros tejszín
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 1 teáskanál só
- 2 alma szeletekre vágva
Elkészítés:
1. Egy kisebb edényben keverjük össze a cukrot a kukoricaszirupot és a vizet! Kezdjük olvasztani a keveréket közepes hő felett! Mikor buborékozni kezd, keverjük meg, de aztán csak hagyjuk elegyedni.
2. Forraljuk a szirupot 4-6 percig, míg aranybarna nem lesz. Vegyük le a tűzről, és várjunk egy keveset.
3. Ezután adjuk a vajat a még meleg keverékhez, és hagyjuk felolvadni! Adjuk hozzá a vaníliaaromát, a sót és a tejszínt, és keverjük el, míg homogén masszát nem kapunk! Ha szükséges, tegyük vissza kicsit a tűzre.
4. Hagyjuk a masszát kicsit kihűlni, míg be nem sűrűsödik – nagyjából 15 perc alatt. Ezután tálaljuk ki, és mártogassuk bele a ropogós almaszeleteket!