Karfiolból is készülhetnek mesteri, kifinomult fogások, épp ilyen lehet például ez a karfiolszuflé, amivel simán elkápráztathatunk bármilyen vacsoravendéget.
Hozzávalók:
- 3 evőkanál finomra reszelt parmezán
- 1 és 1/4 apró darabokra vágott karfiolrózsa
- 1/4 csésze apróra vágott petrezselyem
- fehér bors
- 4 és 1/2 evőkanál finomliszt
- 1 és 1/2 csésze zsíros tej
- 60 gramm sózott vaj
- 6 tojássárgája
- 8 tojásfehérje
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
2. Kenjük ki vajjal a szufléformákat és szórjuk be parmezánnal, majd ütögessük ki a felesleget a formából! Egy nagyobb tálban keverjük össze a karfiolrózsákat sóval, borssal és petrezselyemmel!
3. Egy serpenyőben forraljunk vajat, majd szórjuk bele a lisztet és keverjük el! Fokozatosan adagoljuk a tejet, és ügyeljünk rá, hogy a massza egyenletes és csomómentes maradjon! Forraljuk össze a szószt, majd vegyük le a lángot, és hagyjuk, hogy kissé összesűrűsödjön!
4. Ha levettük a tűzről, adjuk hozzá a borsot, a sót és a tojássárgájákat! Öntsük rá a karfiolokra!
5. Egy magas falú edényben verjük fel a tojásfehérjéket kemény habbá! Óvatosan keverjük bele a másik keverékbe, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.
6. Óvatosan halmozzuk a karfiolos masszát a szuflés edénykékbe, vigyázva rá, hogy maradjon helye megnőni! 35-40 perc alatt süssük aranybarnára!