nlc.hu
Gasztro
Mi legyen az ebéd? Legyen lasagne!

Mi legyen az ebéd? Legyen lasagne!

Ha még nincs ötleted, hogy mit főzz ma, akkor adunk egy tippet: legyen ma az ebéd egy klasszikus lasagne. Isteni bolognai ragu, sok-sok sajt, egy kis besamel, néhány tésztalap, és már kész is az olasz kedvenc. Maradékkal ne számolj, ebből soha nem marad egy falat sem!

A klasszikus lasagne receptje

Az olasz konyha kedvencei: bolognai ragu és lasagne

A besamelmártáshoz:

  • 80 g vaj
  • 80 g liszt
  • 1,2 l zsíros tej
  • ½ kk. frissen reszelt szerecsendió
  • ½ kk. őrölt fehér bors

Továbbá:

  • 1 adag bolognai ragu
  • kb. 400 g száraz lasagnetészta
  • 100 g frissen reszelt parmezán
  • 1 kk. vaj

A szokásostól hígabb besamelmártást készítünk: egy lábasban felhevítjük a vajat, beleszórjuk a lisztet, és alacsony lángon kissé megpirítjuk. (Ügyeljünk arra, hogy a liszt ne barnuljon meg!) A készülő mártást folyamatosan keverjük, és lassan hozzácsorgatjuk a meleg tejet. Ezután sóval, fehér borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, és forrásponttól számítva még 2-3 percig főzzük.

Egy 22×26 cm-es tepsit kivajazunk, belerakunk 3-4 evőkanálnyi ragut, és szétterítjük, hogy mindenhová egyenlően jusson. (Ez a kevés vajas-húsos szósz megakadályozza, hogy a tészta a tepsink aljára égjen.) A húst befedjük egy réteg tésztával, majd ismét ragu, erre híg besamelmártás, majd 1-2 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán kerül. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak – fontos azonban, hogy mindig besamellel és reszelt parmezánnal fejezzük be. A lasagnét 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük, és a sütőből kivéve, tálalás előtt legalább 20 percig állni hagyjuk.

A bolognai raguhoz:

  • 600 g darált marhaszegy vagy marhanyak
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 120 g sárgarépa
  • 100 g angol zeller
  • 150 g pancetta
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 200 ml zsíros tej
  • 400 g passzírozott (esetleg ugyanennyi hámozott, darabolt) vagy 120 ml sűrített paradicsom
  • 300 ml zöldség- vagy húsalaplé
  • ½ tk. frissen reszelt szerecsendió
  • ½ tk. őrölt fehér bors
  • 50 g vaj
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj

 

A hagymát megpucoljuk, és a sárgarépával, a zellerrel, valamint a szalonnával együtt finomra aprítjuk. Egy lábasban 50 g vajat és 4 ek. olívaolajat hevítünk, belehelyezzük a szalonnadarabkákat, és lassú tűzön zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a zöldségeket, és a lehető legkisebb lángon kb. 15-20 percig pároljuk. A darált húst a zöldségekhez keverjük, sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és nagy lángon, ügyelve arra, hogy a zöldségek és a szalonna meg ne égjenek, lepirítjuk. Felöntjük a fehérborral, majd amikor a bor szinte teljesen elpárolog, hozzáöntjük a tejet is. A lángot mérsékeljük, és a ragut lefedve, néha-néha megkeverve 2,5 órán keresztül főzzük. Ekkor hozzáadjuk a passzírozott (vagy hámozott, darabolt) paradicsomot, és a szószt további 30 perc alatt készre főzzük. (Ha lasagnét készítünk, fontos, hogy a ragu kellően szaftos legyen, mert a tésztalapok sok folyadékot magukba szívnak sütés közben.) Ha a szószt tehát túl sűrűnek találjuk, hígíthatjuk 100-150 ml zöldség- vagy húsalaplé hozzáadásával.

 

Még több lasagnerecept az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top