Szinte minden gyerek imádja a rántott sajtot, jobbnál jobb sajtos melegszendvicsekkel éljük túl a hideg téli estéket, és akkor a pizzáról, lasagnéról, nem is beszéltünk, pedig kevés jobb dolog van az olvadt sajt és a paradicsomszósz találkozásánál. 11 fantasztikusan finom sajtos receptet hoztunk, melyekkel akár reggeltől estig Kvarg Lipóttá válhatunk.
Hozzávalók:
- 4 nagy szelet fehér kenyér
- 8-10 dkg vaj
- kevés olívaolaj
- 25-25 dkg reszelt cheddar és gruyère sajt
- 1 tk. mustár
- fél tk. paprika
- negyed tk. őrölt bors
A sajtokat egy tálba öntjük, hozzáadjuk a fűszereket és alaposan összekeverjük. Egy grilltálcára öntjük, és a grillen megolvasztjuk a fűszeres sajtkeveréket. A kenyérszeletek mindkét oldalát megvajazzuk, és enyhén meglocsoljuk olívaolajjal is. A kenyereket a grillrácson megpirítjuk, majd két-két kenyérszelet között elosztjuk a megolvadt sajtot, és az olvasztott sajttal töltött szendvicseket alufóliába csomagolva visszatesszük még a grillre pár percre, majd tálaljuk.
Sajttal és hagymakrémmel töltött kenyér
Hozzávalók:
- 100 gramm cheddar sajt
- 100 gramm mozzarella
- egy csokor újhagyma apróra vágva
- 70 gramm vaj
- egy tetszőleges rusztikus kenyér (0,25 vagy 0,5 kg-os)
- szezámmag
Forrás: The Kitchn
Csirkés-sajtos töltött bagett
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
- 1 csirkemell
- 2 bögre liszt
- 4 tojássárgája
- 2 bögre zsemlemorzsa
- 1 bögre olaj a sütéshez
- 1 nagy bagett
- 10-12 szelet mozzarella
- marinara szósz
A fokhagymás vajhoz:
- 1/3 bögre olvasztott vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. petrezselyem felaprítva
- 1 ek. reszelt parmezán
- Egycentis darabokat vágj a csirkemellből.
- A lisztet, a zsemlemorzsát és a tojássárgáját tedd három külön tálba. Panírozd be a csirkét: először mártsd lisztbe, tojásba majd végül a zsemlemorzsába.
- Süsd ki olajban a csirkefalatokat.
- A bagettet vágd fel 3-4 darabra. Egy késsel vájd ki a belsejét.
- Két mozzarellaszeletbe csavarj bele egy csirkefalatot. Ezt dugd bele a bagett belsejébe.
- Készíts kis szeleteket a töltött bagettből, majd alufóliával bélelt tepsire helyezd őket.
- Keverd össze a vajat, a petrezselymet, a fokhagymát és a parmezánt. Ezzel kend meg a bagett tetejét.
- Tekerd rá az alufóliát, majd 175 fokos sütőben süsd 20 percig.
- Fogyassz hozzá paradicsom- vagy marinara szószt.
Sajtos hot dog
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 8 szelet lapka sajt
- 8 megfőtt virsli
- 8 pálcika
- 2 csésze liszt
- 1 tk. só
- 1 tk. bors
- 1 ek. sütőpor
- 1 és 1/2 csésze tej
- 2 tojás
- olaj a sütéshez
- ketchup, mustár, majonéz
A megfőtt virsliket tekerd a sajtszeletekbe, majd dugd a közepükbe a pálcikát. Tedd őket 20 percre fagyasztóba.
Keverd össze alaposan egy nagy tálban a lisztet, a sót, a borsot, a sütőport, a tejet és a tojást, majd öntsd át egy hosszú pohárba.
Ebbe a pohárba mártsd bele a virslipálcákat, majd forró olajban süsd ki őket aranybarnára! Csepegtesd le róluk az olajat, és már eheted is ketchuppal, mustárral, majonézzel.
Forrás: Tasty
Sütőben sült sajtos tészta
Hozzávalók:
- 3 ek. liszt
- 0,5 kg penne tészta
- 15 dkg kolbász
- ízesítéshez őrölt bors
- 5 ek. vaj
- 4 csésze tej
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- ízesítéshez só
- 25 dkg sajt
A tésztát sós, olajos vízben félig megfőzzük. A hagymát és a fokhagymát egy evőkanál vajon megpároljuk, majd félretesszük. Egy másik edényben a lisztet picit megpirítjuk a vajon, majd hozzáadjuk a tejet, habverővel közepesen sűrű besamelt készítünk, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a kolbászt és a sajtot, majd összekeverjük a tésztával, kivajazott tepsibe tesszük, és 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
Cheddaros csirke
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 hagyma
- 1 babérlevél
- 3 szegfűszeg
- 6 dl tej
- 10 szem bors
- 60 g liszt
- 60 g vaj
- só, bors
- 1 tk. szerecsendió
- 4 csirkemell
- 2 felvert tojás
- 100 g zsemlemorzsa
- reszelt cheddar sajt
- növényi olaj a sütéshez
- A meghámozott hagymához tűzd hozzá a babérlevelet a szegfűszeggel.
- A tejet tedd fel főni, dobd bele a hagymát és a borsszemeket. 20 perc után vedd le a tűzről.
- Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat. Tedd hozzá a lisztet, némi tejet, sózd, borsozd. Add hozzá a szerecsendiót.
- A csirkemelleket készítsd el úgy, mintha rántott húst csinálnál.
- Ezután helyezd őket tepsire, kend meg az öntettel, és szórd meg bőségesen cheddar sajttal.
- Grill fokozaton süsd 5 percig. Tálald krumplival, zöldségekkel, tartármártással.
Sajttál almával és szőlővel
Hozzávalók:
- kék penészes sajt
- Brie sajt
- Cheddar sajt
- Ementáli sajt
- alma
- szőlő
A sajtokat felszeleteljük, felkockázzuk, és egy tányérra halmozzuk sajtonként csoportosítva. Közvetlenül tálalás előtt megmossuk a gyümölcsöket, az almát felszeleteljük, a szőlőt szemenként a sajttálra tesszük.
Rozmaringos sült camembert
Hozzávalók:
- 1 camembert
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. fehérbor
- pár szál kakukkfű
- pár csipet őrölt bors
- 1 ek. olívaolaj
A sütőt előmelegítem 200 fokra, majd az alufóliából akkora darabokat tépek, hogy a sajtok beleférjenek. A sajtok tetejét késsel kilyuggatom, majd fokhagymacsíkokat tömködök a lyukak egy részébe, a másik részébe kakukkfűágacskákat. Mindegyik sajtra lottyantok 1-1 ek. olívaolajat és fehérbort, majd az alufóliát buggyosan összefogom. Sütőbe tolom, és 20 percig sütöm. A batyukból tunkolhatjuk friss kenyérrel. Ha autentikusak szeretnénk lenni, akkor bagettel.
Kecskesajtos felfújt
Hozzávalók:
- 45 dkg (1 csomag mirelit vagy azonos súlyú friss) spenótpüré
- 8 dkg liszt
- 2 tojás
- 1-2 gerezd, apróra vágott fokhagyma
- 6 dkg vaj
- só, őrölt bors
- néhány csepp citrom leve
- 15 dkg kecskesajt
A vajat serpenyőben felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a fokhagymát. A felengedett spenótot sűrű szitán lecsepegtetjük, és megpároljuk a fokhagymás vajon. (Ha friss spenótot használunk, ekkor turmixoljuk le, majd tegyük vissza a serpenyőbe.) Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a lisztet, és besűrítjük vele, majd a tűzről levéve belekeverjük a tojássárgáját.
A tojásfehérjét csipet sóval és néhány csepp citromlével kemény habbá verjük, majd óvatosan a spenótos masszába forgatjuk. A formákat vajjal kikenjük, liszttel kiszórjuk, majd háromnegyedig töltjük őket a masszával, és belenyomkodjuk a felkockázott kecskesajtot. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 15-25 percig sütjük.
Akkor jó, ha megemelkedik a formában, és átsül a közepe is, mert ha nyers marad, könnyen összeesik tálalás előtt, és lisztes ízű marad.
Sajtos-brokkolis gnocchi
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 100 g zöldbab
- 100 g brokkoli
- 500 g gnocchi
- 100 g reszelt mozzarella
- 100 g reszelt parmezán
- 50 ml tejszín
- 1 tk. bors
- Forralj fel egy fél lábosnyi vizet, majd közepes lángon főzd benne pár percig a zöldbabot és a brokkolit.
- Vedd ki a vízből a zöldségeket és tedd félre őket. A megmaradt vízbe dobd bele a gnocchit és főzd 2 percig (amíg fel nem jön a víz tetejére). Ha kész, öntsd le róla a vizet.
- Keverd a zöldségeket, a sajtot, a tejszínt és a borsot a gnocchihoz, majd az egészet öntsd át egy kerámiatálba.
- Tedd 180 fokos sütőbe, 5 percre. Jó étvágyat!
Forrás: Proper Tasty
Baconös-sajtos héjában sült krumpli
Hozzávalók:
- 4-6 nagyobb krumpli
- 2-3 ek. olívaolaj
- reszelt sajt
- bacon felkockázva
- ízlés szerint só
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 pohár tejföl
A sütőt először is melegítsd fel 200 fokra a héjában sült krumpli elkészítéséhez.
A krumplikat alaposan mosd le, még jobb, ha a héját szivaccsal jól átdörzsölöd. Vágd hosszában félbe, locsold meg mindet az olívaolajjal, ízlés szerint sózd. Csomagold alufóliába, majd helyezd tepsire. Told a tepsit a sütőbe és 25-30 perc alatt süsd puhára a krumplit.
Közben kockázd fel a bacont, serpenyőben pirítsd meg. Reszeld le a sajtot is. A fokhagymát préseld le és keverd a tejfölhöz, ha szükséges, ízlés szerint sózd.
A sütési idő lejártát követően hagyd még a fóliában 5-10 percre a krumplikat, majd bontsd ki. A krumplik közepét kissé vájd ki. A kiszedett krumplit keverd össze kevés reszelt sajttal és tejföllel, majd halmozd vissza a fél krumplik közepére. Szórd meg reszelt sajttal és baconnel, és 10 percre told vissza a forró sütőbe. Ha kissé megpirult a teteje, elkészült a mennyei gyors vacsora. Kínálj mellé fokhagymás tejfölt, salátát.
Még több sajt az NLCafén:
- Lépésről lépésre: így készül a házi sajt
- Így készül a legfinomabb sajtos-tojásos melegszendvics
- Grillezett sajtos szendvics egyszerűen, gyorsan
- Egyszerű pogácsa sajtos meglepetéssel