Gasztro

Minden harmadik hortobágyi palacsinta megbukott a teszten

Házhoz rendelhető hortobágyi palacsintákat tesztelt a Nébih. A 21 vizsgált ételből minden harmadik megbukott a teszten. Meghökkentő eredmények születtek. Jól teszitek, ha a jövőben alaposan megnézitek, honnan rendeltek.

Huszonegy hortobágyi húsos palacsintát vizsgáltak meg a NÉBIH munkatársai, tíz a klasszikus recept szerint készült, tizenegy pedig speciális ételkülönlegesség volt. A teszt során a szakemberek ételfutároktól rendelték a sós palacsintákat.

Közvetlenül az ételek kiszállítása után az ellenőrök megmérték a palacsinták maghőmérsékletét, ez az érték élelmiszer-biztonsági szempontból fontos. Nos, egyetlen esetben sem találták megfelelőnek. Akadt olyan palacsinta, amit a gyártó által vállalt 0-5 fok közötti hőmérséklet helyett 24,1° fokosan szállítottak ki.

A Nébih laboratóriumaiban is megvizsgálták az ételeket. A mikrobiológiai laboratóriumi eredmények minden harmadik palacsintánál mutattak ki nem kórokozónak tekintendő, de szennyezettséget jelző mikroorganizmust. Feltételezhetően a hibás konyhatechnológia, az élelmiszer-biztonsági szabályok megszegése, konyhahigiéniai problémák, a készen tartás nem megfelelő hőmérséklete vagy a kiszállítás okolható a súlyos hibáért.

Két cég palacsintájában toxintermelő spórás baktériumot mutattak ki, amely az érzékenyebb fogyasztóknál megbetegedést is okozhat, ha az ételt nem megfelelő hőmérsékleten tárolják.

A Nébih hamarosan a palacsintákat készítő cégekhez is ellátogat, és megvizsgálja, milyen körülmények között állítják elő ételeiket.

A videóból kiderül, mely ételszállító cégek hortobágyi palacsintái buktak meg a teszten, és melyeket találták ízletesnek és fogyaszthatónak a szakemberek.

Minden harmadik hortobágyi palacsintával akadt gond

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top