Tejszínes krémsajt
Hozzávalók:
- 1 dl tejszín
- 50 dkg natúr joghurt
Elkészítés
A tejszínt elkeverjük a joghurttal. Egy mély tálat kibélelünk konyharuhával (tehetjük először szűrőbe), és beleöntjük a joghurtot. Szorosan összekötjük a konyharuha széleit, a csomónál átszúrunk rajta egy fakanalat, majd a fakanalat egy tál szélére rakjuk úgy, hogy a rajta lógó gömböc alja ne érjen a tál aljába. Hűtőbe tesszük csöpögni, és másfél nap után nagyjából 20 dkg kenhető krémsajtot kapunk.
Aki sós krémsajtot szeretne, az a tejszínes keverékbe tegyen 3 csapott kávéskanál sót!
Aki sós krémsajtot szeretne, az a tejszínes keverékbe tegyen 3 csapott kávéskanál sót!
Kattints, a többi sajtos receptért!
Variációk
Sajtgolyók
A kapott masszából nedves kézzel golyókat formálunk és belehempergetjük snidlingbe, dióba, esetleg apróra vágott olajbogyóba.
Töltelék
A krémsajt akármilyen hús vagy sült zöldség tölteléke is lehet. A krémet keverjük el apróra vágott szárított paradicsommal, borssal és bazsalikommal töltsük a húsba vagy zöldségbe, és tejszínnel megöntözve süssük puhára.
Édesen
Ha natúr változatot készítünk, akkor a krémsajtból készülhet pohárkém is. Törjünk össze néhány szem mézeskalácsot. Verjünk fel tejszínt, majd óvatosan adjuk a krémsajthoz. Szórjuk bele a mézeskalácsot és barna cukorra vagy mézzel ízesítsük. A tetejét díszítsük aszalt gyümölcsökkel.
Krémekbe
A sült zöldségek egészen új dimenzióba kerülhetnek, ha egy kevés sajtkrémmel keverjük ki őket. A sült cékla például elmondhatatlanul finom sajtkrémmel kikeverve, de ugyanilyen jól működik tökkel és paprikával is.