A nyári hétvégi menük összeállításánál nem volt nehéz dolgunk: csak kimentünk a piacra szombat reggel, telepakoltuk a kosarat friss zöldségekkel-gyümölcsökkel, izzítottuk a grillt, és már szinte el is készült a menünk. Most egy kicsit kisebb a választék, de azért meg lehet találni azokat az alapanyagokat, amelyekből ilyenkor is feltölthetjük a raktárainkat.
Mogyorós, banános smoothie bowl
Hozzávalók 2 tálhoz:
- 1 bögre (2,5 dl) mandulatej vagy tej
- 1 érett (kissé fagyos, hűtőbe tett) banán
- 2 óriás datolya
- a tetejére szeletelt banán, goji bogyó, kókuszchips, darabokra tördelt mogyoró
- 2 kk. Nutella
- 1 kk. darált lenmag
Elkészítés
Áztassuk be a datolyát forró vízben, majd szedjük ki a magját.
Dobjuk egy turmixgépbe a fagyos banánt, adjuk hozzá a datolyát, a lenmagőrleményt és a nutellát. Öntsük fel növényi tejjel, és turmixoljuk össze. Öntsük tálkákba és dekoráljuk magvakkal, banánnal, goji bogyóval.
Narancsos édesburgonyakrémleves édesburgonya chipsszel
Hozzávalók 4 főre:
- jó pár csipet só
- 1 fej vöröshagyma
- 4 ek. olaj
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint őrölt bors
- 7 dl víz
- 3 dl narancs leve
- 1,2 kg édesburgonya
Elkészítés
Az édesburgonyát megtisztítjuk, az egyik burgonya felét vékony karikákra vágjuk, a maradékot felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, és apró kockákra felaprítjuk. Egy lábast előmelegítünk, majd beleöntjük az olajat, és rászórjuk a hagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát, felöntjük vízzel és narancslével, és fedő alatt puhára pároljuk. Leturmixoljuk, a narancslével ízesítjük, illetve sózzuk-borsozzuk.
A felkarikázott burgonyákat 120 fokos sütőben megsütjük, ezzel és petrezselyemmel tálaljuk.
Póréhagymába csomagolt lazac
Hozzávalók:
- 1 csomag durva szemű só
- 1 csokor friss kakukkfű
- 8 tojásfehérje
- 1 nagyobb rúd póréhagyma
- 2 narancs reszelt héja
- 1 marék rózsabors
- 1 egész, tisztított lazacfilé
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
A póréhagymát hosszában vágjuk ketté, mossuk meg, majd 2 percre tegyük bele forrásban levő vízbe. 2 perc után vegyük ki és tegyük nagyon hideg (jeges) vízbe, majd tegyük ki a póréhagymalapokat száradni!
Egy tálban keverjük össze a sót, az apróra zúzott borsot és a narancs héját, adjuk hozzá a tojásfehérjét és keverjük jól össze.
A hal hasát szórjuk meg kakukkfűvel, majd a fejétől kezdve egészen a farkáig, csavarjuk póréhagymába!
A sós masszánk egy részét öntsük egy sütőpapírral bélelt keskeny tepsibe, helyezzük rá a halat, majd öntsük rá a maradék masszáz úgy, hogy a hal fejét és farkát ne fedje!
Helyezzük be a sütőbe és addig süssük (40-45 perc), amíg a sókéreg kemény és szép aranybarna nem lesz.
Amint elkészült a kemény bunda, kés segítségével törjük fel a sókérget és távolítsuk el.
A halat hollandi mártással tálaljuk!
Narancsos-sütőtökös kókuszgolyó
Hozzávalók:
- 4 ek. méz
- 10 dkg kókuszreszelék
- 20 dkg mandula
- 2 db narancs reszelt héja
- 50 dkg sült tök
Elkészítés
A sült, teljesen kihűlt sütőtök húsát kikanalazzuk, és egy tálba mérjük az 50 dekát. Hozzáadjuk a mézet, a narancsok reszelt héját, majd a darált mandulát és végül a kókuszreszeléket. Összegyúrjuk, és ha túlságosan ragad, adunk még hozzá kókuszreszeléket. Állni hagyjuk néhány órán át (vagy akár egy éjszakán át), majd diónyi gombócokat formázunk belőle, és kókuszreszelékben hempergetjük meg.
Vegán Cézár
Hozzávalók:
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 fej római vagy jég saláta
- pár csepp Worcestershire szósz
- 10 dkg kesudió
- 2 kk. kapribogyó
- 1 kk. mustár
- fél citrom leve
- só, bors
- 2 ek. olaj
- 1 kk. élesztőpehely
a csicseriborsó krutonhoz:
- 2 ek. olívaolaj
- 1 csicseriborsó konzerv
- őrölt kömény és pirospaprika
Elkészítés
A kesudiót fél napra áztassuk be vízbe, majd szűrjük le és a többi hozzávalóval, kevés olajjal, fokhagymával, citromlével, mustárral, élesztőpehellyel, Worchestershire-szósszal és a kapribogyóval turmixoljuk krémesre.
A csicseriborsó-krutonhoz: a csicseriborsót fűszerezzük be őrölt köménnyel, pirospaprikával, locsoljuk meg 2 kanál olívaolajjal forgassuk össze és terítsük szét egy sütőlemezen. Tegyük előmelegített sütőbe kb. 25 percre, hogy megpiruljon.
A salátát tépkedjük kissé össze, helyezzük rá a krutonokat és locsoljuk meg a szósszal, parmezán helyett szórjuk meg élesztőpehellyel.