Hétvégi menü, amivel felturbózhatod magad

nlc | 2016. November 18.
Ez tipikusan az az időszak, amikor már nem is emlékszünk a nyárra, de karácsonyra készülődni meg még korai, így igazából csak haladunk egyik napról a másikra, és jól jön minden, ami egy kicsit felfrissít minket ezeken a lakásba beszorulós őszi napokon. Ideje a tettek mezejére lépni a konyhában is, ezért egy olyan hétvégi menüt hoztunk ma, amivel kicsit felturbózzuk az energiakészleteket.

A nyári hétvégi menük összeállításánál nem volt nehéz dolgunk: csak kimentünk a piacra szombat reggel, telepakoltuk a kosarat friss zöldségekkel-gyümölcsökkel, izzítottuk a grillt, és már szinte el is készült a menünk. Most egy kicsit kisebb a választék, de azért meg lehet találni azokat az alapanyagokat, amelyekből ilyenkor is feltölthetjük a raktárainkat. 

Mogyorós, banános smoothie bowl

Hozzávalók 2 tálhoz:

  • 1 bögre (2,5 dl) mandulatej vagy tej
  • 1 érett (kissé fagyos, hűtőbe tett) banán
  • 2 óriás datolya
  • a tetejére szeletelt banán, goji bogyó, kókuszchips, darabokra tördelt mogyoró
  • 2 kk. Nutella
  • 1 kk. darált lenmag
Kategóriareggeli
Elkészítési idő15 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Áztassuk be a datolyát forró vízben, majd szedjük ki a magját. 

Dobjuk egy turmixgépbe a fagyos banánt, adjuk hozzá a datolyát, a lenmagőrleményt és a nutellát. Öntsük fel növényi tejjel, és turmixoljuk össze. Öntsük tálkákba és dekoráljuk magvakkal, banánnal, goji bogyóval.

 

 

 

Narancsos édesburgonyakrémleves édesburgonya chipsszel

Hozzávalók 4 főre:

  • jó pár csipet só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 ek. olaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 7 dl víz
  • 3 dl narancs leve
  • 1,2 kg édesburgonya
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az édesburgonyát megtisztítjuk, az egyik burgonya felét vékony karikákra vágjuk, a maradékot felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, és apró kockákra felaprítjuk. Egy lábast előmelegítünk, majd beleöntjük az olajat, és rászórjuk a hagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát, felöntjük vízzel és narancslével, és fedő alatt puhára pároljuk. Leturmixoljuk, a narancslével ízesítjük, illetve sózzuk-borsozzuk.

 

A felkarikázott burgonyákat 120 fokos sütőben megsütjük, ezzel és petrezselyemmel tálaljuk.

 

 

 

Póréhagymába csomagolt lazac

Hozzávalók:

  • 1 csomag durva szemű só
  • 1 csokor friss kakukkfű
  • 8 tojásfehérje
  • 1 nagyobb rúd póréhagyma
  • 2 narancs reszelt héja
  • 1 marék rózsabors
  • 1 egész, tisztított lazacfilé
Kategóriafőétel
Elkészítési idő100 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!

A póréhagymát hosszában vágjuk ketté, mossuk meg, majd 2 percre tegyük bele forrásban levő vízbe. 2 perc után vegyük ki és tegyük nagyon hideg (jeges) vízbe, majd tegyük ki a póréhagymalapokat száradni!

Egy tálban keverjük össze a sót, az apróra zúzott borsot és a narancs héját, adjuk hozzá a tojásfehérjét és keverjük jól össze.

A hal hasát szórjuk meg kakukkfűvel, majd a fejétől kezdve egészen a farkáig, csavarjuk póréhagymába!

A sós masszánk egy részét öntsük egy sütőpapírral bélelt keskeny tepsibe, helyezzük rá a halat, majd öntsük rá a maradék masszáz úgy, hogy a hal fejét és farkát ne fedje!

Helyezzük be a sütőbe és addig süssük (40-45 perc), amíg a sókéreg kemény és szép aranybarna nem lesz.

Amint elkészült a kemény bunda, kés segítségével törjük fel a sókérget és távolítsuk el.

A halat hollandi mártással tálaljuk!

 

Narancsos-sütőtökös kókuszgolyó

Hozzávalók:

  • 4 ek. méz
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 20 dkg mandula
  • 2 db narancs reszelt héja
  • 50 dkg sült tök
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A sült, teljesen kihűlt sütőtök húsát kikanalazzuk, és egy tálba mérjük az 50 dekát. Hozzáadjuk a mézet, a narancsok reszelt héját, majd a darált mandulát és végül a kókuszreszeléket. Összegyúrjuk, és ha túlságosan ragad, adunk még hozzá kókuszreszeléket. Állni hagyjuk néhány órán át (vagy akár egy éjszakán át), majd diónyi gombócokat formázunk belőle, és kókuszreszelékben hempergetjük meg.  

 

Vegán Cézár

Hozzávalók:

  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej római vagy jég saláta
  • pár csepp Worcestershire szósz
  • 10 dkg kesudió
  • 2 kk. kapribogyó
  • 1 kk. mustár
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • 2 ek. olaj
  • 1 kk. élesztőpehely

a csicseriborsó krutonhoz:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 csicseriborsó konzerv
  • őrölt kömény és pirospaprika
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kesudiót fél napra áztassuk be vízbe, majd szűrjük le és a többi hozzávalóval, kevés olajjal, fokhagymával, citromlével, mustárral, élesztőpehellyel, Worchestershire-szósszal és a kapribogyóval turmixoljuk krémesre.

A csicseriborsó-krutonhoz: a csicseriborsót fűszerezzük be őrölt köménnyel, pirospaprikával, locsoljuk meg 2 kanál olívaolajjal forgassuk össze és terítsük szét egy sütőlemezen. Tegyük előmelegített sütőbe kb. 25 percre, hogy megpiruljon. 

A salátát tépkedjük kissé össze, helyezzük rá a krutonokat és locsoljuk meg a szósszal, parmezán helyett szórjuk meg élesztőpehellyel. 

 

 

Exit mobile version