Mi, magyarok pontosan tudjuk, mi a jó: diós sütiben igen jók vagyunk, elég csak a Gundel-palacsintára vagy a zserbóra gondolni, a pozsonyi kifliről és diós bejgliről nem is beszélve! Most újabb szuper diós recepteket hoztunk, hogy akár minden hétvégére jusson valami!
Téli mese sajttorta
Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű formához:
Az alaphoz:
- 20 dkg zabkeksz (vagy vajas keksz)
- 10 dkg vaj
A krémhez:
- 35 dkg mascarpone
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
- 10 dkg darált dió
- 1 narancs héja és fél narancs leve
- 3 dkg kandírozott narancshéj
- 2 dl habtejszín (min. 30%-os zsírtartalmú)
A díszítéshez:
- 5 dkg tejcsokoládé
- 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 1-2 evőkanál kandírozott narancshéj a díszítéshez
1. A zabkekszet késes betétű robotgépben összedaráljuk, a vajat megolvasztjuk, majd a kettőt összekeverjük. A tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy oldala is legyen. A formát hűtőbe tesszük, hogy minél előbb megszilárduljon a kekszalap. (A legjobb, ha egy kivehető aljú piteformát használunk.)
2. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a fűszerekkel. Belekeverjük a darált diót, a kandírozott narancsot, a narancshéjat és narancslevet is.
3. A tejszínt habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal a mascarponés krémhez forgatjuk.
4. A tejszínes mascarponét belesimítjuk a kekszalapba és visszatesszük a hűtőbe.
5. 5 dkg tejcsokoládét megolvasztunk, majd beleszórjuk a mézeskalácsfűszert. Ezzel a csokival meglocsoljuk a tortánkat, majd egy kenőkéssel vagy kiskanállal összemárványozzuk a krémet a csokival.
6. A torta tetejét megszórjuk kandírozott naranccsal és már tálalhatjuk is!
A receptet Kapusi Gerti, a Sütit akarok bloggere készítette.
Álompuha diós
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
- 3-4 ek. sertészsír
- 1 bögre kristálycukor
- 2 tojás
- 2 bögre fehér finomliszt
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 3 ek baracklekvár
- 1 bögre 2,8%-os tej
- + a tetejére darabolt dió ízlés szerint
Elkészítés:
1. A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, alul-felül sütésre.
2. A tészta hozzávalót összekeverjük.
3. A tésztát sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük.
4. A tetejét alaposan megszórjuk darabolt dióval. Ne sajnáljuk, ez lesz a lelke!
5. Kb. fél óra alatt, aranybarnára sütjük. Tűpróbát végzünk.
6. A süteményt nem szabad forrón megvágni, meg kell várni, míg langyosra nem hűl, különben nem lehet szépen szeletelni. Ez a süti egyébként másnap talán még finomabb!
A receptet Rupáner-Gallé Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.
Diós-habos rudak
Hozzávalók:
- 20 dkg cukor
- 2 db tojás
- 25 dkg darált dió
- 12 dkg porcukor
- 1 teáskanál mézeskalácsfűszer
A darált diót a cukorral, 1 tojással és 1 sárgájával, valamint a mézeskalácsfűszerrel összekeverjük, majd a tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órán át hűtjük. Ezt követően sütőpapíron, fóliával lefedve fél cm vékonyra nyújtjuk. A maradék tojásfehérjét habosra verjük egy csipet sóval, majd apránként hozzákeverjük a porcukrot. A kinyújtott tészta tetejére kenjük, majd 150 fokon 15 perc alatt megsütjük.
Hópehely
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók kb. 50 darab nagyobb süteményhez:
A tésztához:
- másfél bögre szoba-hőmérsékletű sertészsír
- 5 bögre fehér finomliszt
- 2 tojás sárgája
- 1 csomag (7 g) porélesztő (vagy 3 dkg friss egy kevés langyos tejben felfuttatva)
- kb. szűk fél bögre tejföl
A töltelékhez:
- 2 bögre darált dió
- fél bögre porcukor
- 1 bögre házi baracklekvár
- + vaníliás porcukor, amibe forgatjuk
1. A tészta hozzávalóit egy műanyagtálba kimérjük, majd villával nagyjából összekavarjuk.
2. Ezután az egészet összegyúrjuk. Ha nagyon száraz a tészta, akkor adjunk hozzá meg egy pici tejfölt, ha nagyon ragad, akkor pedig egy pici lisztet. Ezután kinyújtjuk jól lisztezett felületen úgy fél centi vastagra, majd egy borospohárral köröket szaggatunk belőle. Én egyébként két részletben nyújtottam, a szaggatás során leeső széleket pedig újragyúrtam. A tetejét is liszteztem a tésztának, hogy ne ragadjon.
3. A körök közepére egy-egy teáskanál tölteléket halmozunk, óvatosan ráhajtjuk a tészta felét (félbe) majd sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk őket, és egy fél órát pihenni hagyjuk.
4. 180 fokon, alsó-felső sütés programon körülbelül húsz-huszonöt perc alatt sülnek meg.
5. Még melegen vaníliás porcukorba hempergetjük őket.
A receptet Rupáner-Gallé Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.
Zabpelyhes-diós keksz
Hozzávalók 15-20 db-hoz:
- 5 dkg cukor
- 1 db tojás
- 10 dkg vaj
- 10 dkg dió
- 10 dkg (gluténmentes) zabpehely
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
A zabpelyhet és a diót száraz serpenyőbe öntjük, és közepes lángon pár percig pirítjuk, közben néha megrázogatjuk. Ha kész, 2 evőkanál zabpelyhet félreteszünk, a többit a dióval együtt ledaráljuk. A puha vajat kikeverjük a cukorral és a tojással, majd minden egyéb alapanyagot hozzáadunk (citromhéj, szódabikarbóna, darált dió és zabpehely, és a 2 evőkanál egészben hagyott zabpehely) és összekeverjük. Sütőpapírral bélelünk ki két tepsit és előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Diónyi adagokat kanalazunk a sütőpapírra, kicsit ellapogatjuk, és sütőbe toljuk 12 percre. Ha kész, hűlni hagyjuk.
Zserbógolyók
Hozzávalók:
- 1 evőkanál víz
- 15 dkg darált dió
- 1 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál lekvár
- 15 dkg aszalt sárgabarack
- 2 evőkanál narancslikőr
- a bevonáshoz 15-20 dkg étcsokoládé
A diót ledaráljuk, az aszalt sárgabarackot aprítógépben vagy késsel felaprítjuk. Az alapanyagokat egy tálba mérjük és összegyúrjuk, majd kis gombócokat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük őket. Hűtőbe tesszük fél-egy órára. Ha letelt a hűlési idő, vízgőz felett vagy alacsony lángon kis lábasban megolvasztjuk az étcsokoládét. Jégkrémpálcikákat és egy vastagabb hungarocell darabot készítünk elő (elektronikai eszközök dobozából érdemes kimenteni, ha nincs, kis poharakkal is próbálkozhatunk) és elővesszük a hűtőből a gombócokat. A pálcikát kb. 1 cm mélyen a csokiba mártjuk, beleszúrjuk a gombócba, majd egy kiskanálnyi étcsokoládéban megforgatjuk a gombócot, figyelve, hogy mindenhova jusson csokoládé, a felesleget pedig lecsepegtetjük. A pálcikát beleszúrjuk a hungarocellbe, majd ha megtelt a hungarocell, hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a csokoládé.
Diós kekszszendvicsek
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- töltéshez lekvár
- bevonáshoz étcsokoládé
A diót ledaráljuk, az aszalt sárgabarackot aprítógépben vagy késsel felaprítjuk. Az alapanyagokat egy tálba mérjük és összegyúrjuk, majd kis gombócokat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük őket. Hűtőbe tesszük fél-egy órára. Ha letelt a hűlési idő, vízgőz felett vagy alacsony lángon kis lábasban megolvasztjuk az étcsokoládét. Jégkrémpálcikákat és egy vastagabb hungarocell darabot készítünk elő (elektronikai eszközök dobozából érdemes kimenteni, ha nincs, kis poharakkal is próbálkozhatunk) és elővesszük a hűtőből a gombócokat. A pálcikát kb. 1 cm mélyen a csokiba mártjuk, beleszúrjuk a gombócba, majd egy kiskanálnyi étcsokoládéban megforgatjuk a gombócot, figyelve, hogy mindenhova jusson csokoládé, a felesleget pedig lecsepegtetjük. A pálcikát beleszúrjuk a hungarocellbe, majd ha megtelt a hungarocell, hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a csokoládé.
Diós-karamelles almatorta
Hozzávalók:
A diós-almás alaphoz:
- 2 alma
- 50 g dióbél
- ½ citrom frissen facsart leve
- 100 g porcukor
- 3 tojás
- 150 g liszt
- 1 tk. sütőpor
- ½ tk. szódabikarbóna
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. frissen reszelt szerecsendió
- csipetnyi só
A tetejére:
- 200 ml hideg tejszín
- 3 ek. + 2 tk. kristálycukor
- 1 ek arany- és ezüstszínű cukorgyöngy
1. A dióbelet száraz serpenyőben megpirítjuk, és sodrófával kisebb darabokra hengereljük.
A lisztet a sütőporral átszitáljuk.
2. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk. A gyümölcshúst kockacukor nagyságú darabokra vágjuk, meglocsoljuk fél citrom levével, megszórjuk az őrölt fahéjjal, valamint a szerecsendióval, és összekeverjük a pirított dióval.
3. A tojást a porcukorral és egy csipetnyi sóval habosra verjük, majd belekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával elvegyített lisztet. A masszát egy sütőpapírral kibélelt 24 cm-es tortaformába simítjuk, megszórjuk a fűszeres diós almával, és 200 fokra előmelegített tepsiben kb. 25 perc alatt megsütjük.
4. Egy nagy serpenyőbe három evőkanálnyi kristálycukrot szórunk, és közepes lángon sötét karamellé főzzük. A karamell kétharmad részét a kihűlt diós-almás alapra, a maradék egyharmadot pedig sütőpapírra csorgatjuk, majd megvárjuk, amíg megszilárdul.
5. A hideg tejszínt két teáskanál kristálycukorral kemény habbá verjük, és a már kihűlt almás alapra kenjük. A tetejére karamelldarabkákat tűzünk, megszórjuk a cukorgyönggyel, és a tortát behűtve tálaljuk.
Elkészítési idő: 70 perc
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Fehér csokis diótorta
Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához:
- 18 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- fél teáskanál só
- 4 db tojás
- 20 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg dió
Krém:
- 20 dkg fehér csokoládé
- 1 evőkanál porcukor
- 50 dkg mascarpone
Diógrillázs:
- 4 evőkanál cukor
- fél evőkanál víz
- 5 dkg dió
A tortaformát kivajazzuk és kilisztezzük, a diót finomra daráljuk. A vajat/margarint a cukorral fehéredésig keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és jól eldolgozzuk. Végül hozzáadjuk a darált diót, elkeverjük. Fokozatosan hozzákeverjük a szódabikarbónával, sütőporral, sóval elegyített lisztet, hogy homogén masszát kapjunk. Három részre osztjuk, és a tortaformába öntve, 180 °C-ra előmelegített sütőben, darabonként 15-20 perc alatt készre sütjük a tortalapokat. Sütés után a formából kiborítva rácson hagyjuk teljesen kihűlni őket.
A krémhez a fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A krémhez 15 dkg olvasztott csokoládét használunk, a maradékot kb. 1 mm vastagon elkenjük egy tiszta sütőlapon, hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen. A mascarponét robotgépben habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lágy, olvasztott fehér csokoládét, homogénre keverjük.
Összeállítjuk a tortát: az alsó lapra 2-3 evőkanál krémet töltünk, rátesszük a középső lapot a lapos oldalával felfelé. Ezt is megkenjük 2-3 evőkanál krémmel, ráborítjuk a felső lapot, szintén a lapos oldalával felfelé, végül az egész tortát bevonjuk a maradék krémmel.
A diógrillázshoz a cukrot a vízzel kis lábosba tesszük, és addig melegítjük, amíg a cukor elolvad, és borostyánszínű karamellt kapunk (kb. 7-10 perc). Nem kevergetjük, esetleg a lábost mozgatjuk, ha szükséges. A diót a karamellhez keverjük úgy, hogy a karamell mindenhol bevonja a diószemeket. Sütőpapírra borítjuk, hagyjuk kihűlni. Amikor megkeményedett, levesszük a papírról, és éles késsel durvára aprítjuk. Megszórjuk vele a torta tetejét. A megdermedt fehér csokoládéról éles késsel forgácsokat húzunk. Ezeket óvatosan a torta tetejére rendezzük.