Készülhet szögletes sütőformában vagy püspökkenyérformában is, az egyetlen dolog, amire elkészítés közben figyelni kell: amikor minden hozzávaló belekerült a masszába és összekevertük, mindenképpen hagyjuk hűlni, és csak akkor kanalazzuk át a formába, ha már minimum langyosra hűlt. A formát feltétlenül béleljük ki folpackkal, és a masszát jól nyomkodjuk bele, és simítsuk el, hogy fel tudja venni a forma alakját. A folpack segítségével tálaláskor könnyen ki tudjuk majd venni, egyáltalán nem ragad bele, és a folpack eltávolítása után szépen szeletelhető lesz.
A klasszikus majomkenyér alapja a darált és a darabos háztartási keksz, némi kakaópor, vaj és cukor, de most nem diót raktunk bele, hanem egy kis aszalt áfonyát, és mézeskalácsfűszert is szórtunk bele, hogy igazán karácsonyi legyen az ízvilág. Mézeskalácsfűszer helyett kerülhet bele narancs reszelt héja is, úgy is nagyon finom és ünnepi hangulatú lesz.
Elkészítési idő: kb. 25 perc + dermedés min. 2-3 óra.
Hozzávalók egy 22 cm hosszúságú formához:
- 2 dl víz
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 5 dkg Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 25 dkg háztartási keksz
- 10 dkg aszalt áfonya
- fél-egy teáskanál mézeskalácsfűszer