A mézeskalácssütés az egyik legjobb adventi program. Együtt a család, sül a mézeskalács, szól a karácsonyi zene, már égők díszítik az ablakokat, az adventi koszorú ott az asztalon, és isteni fűszeres illat lengi be a lakást. Vannak, akik aztán karácsonyig elteszik a megsütött mézeskalácsot, és a karácsonyfa-állítással egy időben teszik ki az ünnepi asztalra a finom süteményt, mások díszítésre is használják a mézeskalácsot. Komplett adventi koszorút is készíthetünk díszes mézeskalácsból, de lehet belőle ablakdísz, adventi naptár vagy ajándékkísérő is akár.
Érdemes különbséget tenni az evésre szánt mézeskalács és a dísznek szánt mézeskalács között. Előbbi esetben azonnal fogyasztható, puha mézeskalácsot érdemes sütni, mézeskalács házikót, díszt viszont inkább a keményebb tésztákból készítsünk, mert ezek nem annyira sérülékenyek, és a dísz is jobban megmarad rajtuk.
A puhább tésztában több a vaj, viszont kevesebb a méz és a cukor, fogyasztásra érdemes ezt választani. Ha mégsem lesz puha, akkor sincs nagy baj, tegyük fémdobozba a kicsit kemény mézeskalácsokat, rakjunk mellé egy félbevágott almát, és meg fog puhulni a tészta.