Vannak, akik ebédre eszik, másoknál ez a hagyományos desszert – és bár őseink szigorúan csak az ünnepek alatt ették, ma már gyakran készül év közben is.
Az eredeti recept szerint kelt tésztából készítik, és a 20. század elején még a kemence földjén, a kenyerek mellett sütötték, ma azonban már legtöbbször szikkadt kiflikből készül, és sütőben sütjük. A mákos guba eredeti formájában is tökéletes ünnepi desszert, de most egy kicsit elegánsabban, tortaként született újjá. Hasonlóan készült, mint a klasszikus verzió, csak most tortaformában sütöttük ki, és tejszínhabbal tálaltuk, de lehetne a hab helyett vaníliapudinggal vagy akár vaníliafagylalttal is kínálni.
Nagyon jól illik a mákhoz a citrom- és a narancs(héj), de szórhatunk bele aszalt gyümölcsöket vagy almadarabkákat, és nagyon finom a mézeskalácsfűszerrel ízesített mákos guba is. Érdemes kipróbálni darált dióval, sőt akár kétszintes tortát is készíthetünk: egy réteg diós guba és egy réteg mákos guba vaníliás krémmel töltve.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
- 5-6 db kifli
- 6 dl tej
- 8 dkg cukor
- 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
- fél rúd Dr. Oetker Bourbon Vaníliarúd
- 4 tojássárgája
- 20 dkg darált mák
A tortaforma kikenéséhez:
- kevés vaj
A tetejére:
- 2,5 dl habtejszín
- 2 ek. porcukor
- fél rúd Dr. Oetker Bourbon Vaníliarúd
- 1 csomag Dr. Oetker Habfixáló