Gasztro

A földből ásták ki Mágnás Bélát

Így nevezték el azt a Magyarországon valaha talált legnagyobb isztriai szarvasgombát, amelynek értéke több mint egymillió forint is lehet.

Az isztriai szarvasgomba (tuber magnatum) a legdrágább, föld alatt termő gombafaj, amelynek ára 2000-3000 euró is lehet kilogrammonként. A különösen nagy példányok ára azonban ennél magasabb is lehet.

A Mágnás Bélának elnevezett, több mint félkilós gombát Baranya megye egy meg nem nevezett erdejében találta a NEFAG Zrt. gombásza. A hatalmas isztriait december 2-áig a Fővám téri Nagycsarnok D/13 számú pavilonjában meg is lehet tekinteni.

A rekorder gomba egy keresőkutya társaságában (Fotó: Triffla gombabolt/Facebook)
A rekorder gomba egy keresőkutya társaságában (Fotó: Triffla gombabolt/Facebook)

A szarvasgombákat jellemzően árveréseken értékesítik: két éve az Umbriában talált közel kétkilós világrekorder gombát 50.000 dollárért árverezték el, múlt héten ennek több mint dupláját, 112.000 dollárt fizettek egy egykilós példányért.

Az isztriai szarvasgomba főleg a mediterrán térségben elterjedt, első példányait 1998-ban találták meg Magyarországon, azóta is ritkaságnak számít hazánkban. A gombafajtát angol neve (white truffle) után sokszor tévesen fehér szarvasgombának is nevezik, azonban az valójában egy kevésbé értékes gombafaj neve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top