A hideg időben szükségünk van rá, hogy meleg, tápláló ételekkel ellensúlyozzuk a minket körülvevő mínuszokat. Az ajurvéda és a nyugati dietetika egyaránt azt javasolja, télen kerüljük a nyers salátákat, és melengessük magunkat inkább főtt ételekkel, ragukkal, főzelékekkel, levesekkel. Szerencsére ezt akkor is megtehetjük, ha diétás, vega vagy vegán étendet követünk, az olyan isteni zöldségleveseknek hála, mint amilyen a most következő brokkolileves. Egy tál belőle átmelegíti tested-lelked, miközben mindössze 125 kalóriát tartalmaz!
Krémes, vegán brokkolileves
Hozzávalók:
4 adaghoz
- 1 l zöldségleves-alaplé
- 4 brokkoli
- 1 ek kókuszolaj
- fél csésze újhagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 tk szerecsendió
- 1/4 tk Cayenne-bors
- 1 csésze rizstej
Elkészítés:
- A brokkolit vágd fel kockákra, a hagymákat aprítsd fel.
- A zöldséges alaplevet forrald fel, add hozzá a brokkolit, majd fedő alatt közepes lángon főzd 10 percig.
- Eközben hevítsd fel a kókuszolajat egy serpenyőben. Közepes lángra kapcsolva dobd rá a hagymákat és puhítsd meg őket!
- Keverd a hagymákat a levesbe. Vedd le a tűzről és hagyd hűlni 10-15 percet.
- A levest adagonként öntsd egy turmixgépbe, és turmixold pürésre!
- A szerecsendiót és a borsot keverd a rizstejbe, és adagonként keverd a püréhez.
- Az így kapott levest tedd vissza a tűzre, és melegítsd fel folyamatos kevergetés mellett. Fogyaszd melegen!