Gasztro

Ezért brutáldrága idén a dió

Bajban vannak a hazai diótermelők és emiatt a háziasszonyok is, akik kénytelenek kifizetni az akár háromezer forintos kilónkénti árat a dióbél kilójáért. A pucolt dió ára azért szökött az egekbe, mert a termés javát elvitte a korai fagy.

Aki már hozzáfogott a karácsonyi bejgli alapanyagainak beszerzéséhez tapasztalhatta, hogy igencsak megugrott a dióbél ára. A termelők azért emelték az árat, mert a tavaszi fagy tönkretette a termés zömét. Azt a kevés diót, ami túlélte a fagyhalált, a nemrég felfedezett invaziv kártevő, a dióburok-fúrólégy tizedelte.  Míg tavaly 1200-1500 forintot kértek egy kiló pucolt dióért, addig idén akár 3000 forint is lehet a dióbél kilója.

A tavaszi fagy nemcsak Magyarországon, hanem egész Nyugat-Európában pusztított. Az amerikai kereskedők éltek a lehetőséggel, és jó minőségű csonthéjassal árasztották el a kontinenst, amivel az európai termelők 40 százalékát ki is szorították a piacról.

hirado.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top