A sütőtököt soha sem lehet megunni, pláne ha csodálatos, csokis édesség készül belőle. Ez a pite kicsit talán melósabb, mint a három összetevős receptek, de tényleg megéri – egyfelől azért, mert gyönyörű, másrészt azért, mert hihetetlenül finom!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 1/2 csésze finomliszt
- 1 evőkanál barna cukor
- 1/4 teáskanál só
- 4 evőkanál hideg, sózatlan vaj
- 2 evőkanál olaj
- 3-5 evőkanál jeges víz
A töltelékhez:
- 110 gramm étcsokoládé
- 2 evőkanál sózatlan vaj
- 1 csésze sötét juharszirup
- 4 nagyobb tojás szétválasztva
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 250 gramm sütőtök megsütve és kikaparva
- 1/2 csésze zsíros tej
- 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
Elkészítés:
1. A tésztához először szitáljuk össze a kétféle lisztet, a cukrot és a sót, kevergessük meg alaposan. Ezután morzsoljuk bele a hideg vajat és gyúrjuk, amíg meg nem olvad benne. Adjuk hozzá az olajat, majd a vizet, és gyúrjuk sima tésztává. Csomagoljuk fóliába, és egy órát pihentessük a hűtőben.
2. Melegítsük elő a sütőt 180-200 fokra, és a tésztát nyújtás után helyezzük egy nagyobb piteformába úgy, hogy a tésztából a forma falára is jusson!
3. A töltelékhez olvasszuk meg a csokoládét és a vajat egy kis lábosban gőz fölött, folyamatos kevergetés mellett. Vegyük le a tűzről és keverjünk bele 1/2 csésze juharszirupot, majd egy tojás sárgáját és a kakaóport is.
4. A pépesített sütőtököt verjük fel a zsíros tejjel, a mézeskalácsfűszerekkel a maradék 3 tojássárgájával és a megmaradt 1/2 csésze juharsziruppal.
5. A sütőtökös keverék 1/3-át keverjük a csokis masszába, a maradékot pedig töltsük a pite aljába. Majd jöhet rá a csokis keverék is – egy késsel kicsit keverjük meg, hogy szép márványos mintázatot kapjon!
6. 20-25 perc alatt süssük, majd alacsonyabb lángon további 20 percig, míg a tészta kicsit megbarnul!