Érdekes kutatást végeztek amerikai tudósok a tévés főzőműsorokkal kapcsolatban. Élelmiszer-biztonsági szempontból nézték ezeket a népszerű adásokat, és lehangoló eredményre jutottak, amiről a Journal of Nutrition Education and Behavior című tudományos folyóiratban számoltak be.
Úgy látták, hogy a vizsgált főzőműsorok többségében helyesen használták és tárolták a konyhai eszközöket, csupán az adások 12 százalékában volt gond ezekkel, nem úgy higiéniával. A vizsgált epizódok 50-88 százalékában baj volt a tisztasággal, a műsorok 95 százalékában volt gond a hőkezeléssel: alacsony volt a hőfok, és rövid a sütési idő. A zöldségmosásnál és a konyhai rongyok használatánál a műsorok szereplői 90 százalék feletti hibaarányt produkáltak.
A kutatást végző szakemberek úgy látják, az sincs rendjén, hogy a műsorok 13 százalékában volt szó az élelmiszer-biztonságról, ami igencsak mellékszerepnek tűnik, márpedig az ott szereplő sztárok nézők millióinak adhatnának hasznos tanácsot az élelmiszer-biztonságról.