A házi készítésű puszedli egyszerűen ellenállhatatlan. Ha eddig esetleg nem is volt része a hagyományos karácsonyi sütikínálatnak, idén mindenképpen érdemes felvenni a listára. Méltó társa lesz a klasszikus karácsonyi sütiknek.
Elkészítése nem túl bonyolult, arra kell csak figyelni, hogy hagyjuk egy picit pihenni, hűlni, miután minden belekerült, és összegyúrtuk. Legjobb, ha egy egész éjszakán át pihen, de ha erre nincs idő, akkor akár 15-20 perc pihenés is elegendő. Lehet, hogy még egy picit ragadni fog a tészta, de enyhén lisztezett kézzel már könnyedén formázhatunk belőle gombócokat ilyen rövid pihentetés után is.
Közepére kerülhet egy kis gombóc marcipán, aszalt gyümölcs vagy diós töltelék, de készíthetünk lekváros puszedlit is. Ez utóbbi esetben arra kell csak figyelni, hogy a lekvár ne legyen túl híg, inkább sűrűbb lekvárt válasszunk, hogy ne áztassa el a tésztánkat.
Bevonhatjuk (még forrón) porcukor és tojásfehérje keverékéből álló mázzal, de nagyon finom csokoládébevonattal is. Ehhez a teljesen kihűlt puszedliket két kiskanál segítségével olvasztott bevonóba mártjuk, a felesleget lecsepegtetjük, és sütőpapíros tálcára vagy rácsra tesszük, míg a csoki teljesen megdermed. Mielőtt megdermed a csoki, szórhatunk rá díszítő cukrokat is.
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók kb. 40 db-hoz (2 tepsi):
- 45 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 mokkáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 2 teáskanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
- 1 db tojás
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tejföl
- 15 dkg méz
- 8 dkg puha vaj
A bevonáshoz:
- Dr. Oetker Tortabevonó ét prémium