Szuper vendégváró finomságok szilveszterre

nlc | 2016. December 28.
A karácsonyi eszem-iszomnak vége, készülhetünk az év utolsó nagy bulijára, a szilveszterre. Pezsgő, virsli és lencse már biztos szerepel a tervekben, mi most néhány vendégváró falatkát hoztunk, hogy kicsit színesebb legyen a szilveszteri választék is.

 

Az isteni pogácsák, stanglik és aprósütemények mellett biztos akad még egy kis hely a vendégváró asztalon néhány finomságnak. Ha a szilveszteri partifalatok és a retró szendvics mellé szeretnél 1-2 újdonsággal is készülni, akkor válogass receptjeinkből, a vendégeid biztosan értékelni fogják az újításokat!

 Vörösboros-aszalt szilvás csirkefalatok

Hozzávalók 20-25 darabhoz:

A vörösbort 5 percig forraljuk a szegfűszeggel, majd 15 percig áztatjuk benne az aszalt szilvákat. A csirkehúst megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd hosszában félbevágjuk és felcsíkozzuk. Sózzuk, borsozzuk, majd belecsomagoljuk a szilvákat. Feltekerjük, fogpiszkálóval megtűzzük, majd serpenyőben olajon minden oldalát körbesütjük pár perc alatt.

Sonkás-zöldfűszeres sajtgolyók

Hozzávalók:

  1. Az olajat kisebb serpenyőbe öntjük, és közepes vagy picit nagyobb lángon melegíteni kezdjük.
  2. A sajtot lereszeljük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, a felaprított bazsalikomleveleket és a sót, és összegyúrjuk.
  3. Gombócokat formázunk belőle, közepükbe egy kis darab sonkát (és esetleg egy mini mozzarellagolyót) teszünk, majd forró olajban kisütjük. 

Pizzagombócok

Hozzávalók 16 darabhoz:

  1. Vágd 8 egyenlő részre a tésztát, majd ezeket is felezd el.
  2. A darabokat lapítsd ki kör alakban, majd tégy a közepükbe egy kanál marinara szószt, rá egy szelet pepperonit, arra pedig egy kocka mozzarella sajtot.
  3. Hajtogasd össze gombóc alakúra.
  4. Helyezd a golyókat kiolajozott sütőpapírral borított tepsire.
  5. Egy tálban keverd össze a vajat, a fokhagymát, a sót, a borsot és az olasz fűszert. Ezzel kend meg a bombákat, a tetejükre pedig szórj parmezánt.
  6. 190 fokos sütőben 15-20 percig süsd. Jó étvágyat!

Levelestészta-kosárka ráksalátával

A ráksaláta hozzávalói:

A leveles tésztából készített kosárkák hozzávalói:

A kosárkák elkészítése:

A leveles tésztából szaggassunk ki 5 cm átmérőjű köröket. Tegyünk félre néhány kört, a többi közepéből azonban vágjunk ki 4 cm átmérőjű köröket. A teli kör lesz a kosár alja, a többi a kosár fala. Ha megvannak a körök, helyezzük egymás mellé a teli köröket, kenjük meg őket a felvert tojással, majd helyezzük rájuk a “lyukas” köröket, azokat is kenjük meg tojással, és helyezzünk rá egy újabb réteget. Építkezzünk így addig, amíg 5 szintes nem lesz a kosárka. 200 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, 10-12 percig sütjük.

A ráksaláta elkészítése:

A rákot sós, citromos forró vízben 3 percig főzzük, majd leszűrjük, félretesszük.

A majonézt összekeverjük a tejföllel, a mustárral és a préselt fokhagymával, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, mézzel ízesítjük, és belekeverjük a rákot és a kisebb kockákra vágott sajtot.

Ha a saláta kihűlt, a kosárkákba tesszük! Egy-egy rákkal és petrezselyemmel díszítjük.

Sonkás-sajtos falatok

Salátával vagy valamilyen joghurtos dippel hidegen és melegen egyaránt tálalható.

Hozzávalók:

 

Melegítsük elő a sütőt kb. 180 fokra. Egy tálban dolgozzuk össze a vajat és a tojást, öntsük hozzá a tejet is. Keverjük össze a lisztet, kukoricalisztet és a sütőport, majd adjuk hozzá a tojásos keveréket. Vágjuk kisebb kockákra a sajtokat, és adjuk a masszához. Daraboljuk fel a sonkát, és adjuk ezt is a tésztához. Szórjuk bele a kukoricaszemeket és a petrezselymet, majd forgassuk össze a masszát.

Sütőpapírral béleljünk ki egy közepes vagy két kisebb, hosszúkás formát, és kanalazzuk bele a masszát. Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük kb. 40 percig. Végezzünk tűpróbát.

Pirított fűszeres magvak

 

Hozzávalók:

Előmelegítjük a sütőt 180 Celsius-fokra. Az olajat, a szószokat és a fűszereket egy tepsibe tesszük. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a mogyorós-diós keveréket. 10 percig sütjük, majd újra megkeverjük.Ha szükséges, visszatesszük 5 percre a sütőbe, hogy a magok aranybarna színt kapjanak. Egy konyhai papírtörlőre borítjuk és felitatjuk a felesleges olajat. Megvárjuk, amíg kihűl, és tengeri sóval meghintve tálaljuk.

Pezsgős sütinyalóka (cake pop)

Piskóta:

Pezsgős vajkrém:

Máz:

A tojásfehérjéket a fele cukorral verjük fel kemény habbá. A cukor másik felét adjuk a tojássárgákhoz. Keverjük hozzá a lisztet és a pezsgőt, majd  lazán forgassuk bele a tojáshabot. Cseppentsünk bele az ételszínezőből. Öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe (20 x 20 centis) és 20 perc alatt süssük készre. Hagyjuk kihűlni. 

A krémhez keverjük össze a puha vajat a krémsajttal, és édesítsük – ízlés szerint – néhány kanál porcukorral. Lazítsunk az állagán egy vagy két kanál pezsgővel. Ehhez is keverjünk néhány csepp ételszínezéket.

Kezünkkel morzsoljuk szét a piskótát, és gyúrjuk össze a pezsgős vajkrémmel. Egy órára pihentessük a hűtőben, majd formázzunk a masszából kisebb golyókat. Vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét. Ha hozzákeverünk egy kanál olajat, szebben olvad. Színesítsük ételfestékkel!

A golyókat forgassuk meg a csokiban, majd szúrjuk fel pálcikákra. Jobban megmarad a pálcikán a golyó, ha a pálcika végét is megmártjuk a csokiba. Dekoráljuk ízlés szerint szórócukorral, csoki- vagy kókuszreszelékkel stb.

 

Exit mobile version