A jó hír az, hogy jó tervezéssel még a diéta is könnyebb, sőt, igazából ez a titka az egésznek! Ha pontosan megtervezed a következő napi/heti menüt, és tartod magad hozzá, akkor könnyebb lesz túlélni az elejét. Márpedig ha a karácsonyi trakta utáni fogyókúra első 1-2 hetét sikerül ép ésszel végigcsinálnod, akkor már könnyebb lesz továbbmenni. A tervezéshez nem kell más, csak jó receptek: fontos, hogy pontosan le legyen írva, mi lesz a reggeli, ebéd, és vacsora, és mit fogsz a hirtelen rád törő tízórai környéki éhséggel kezdeni. Hoztunk 14 receptet, amivel könnyebb lesz túlélni a diéta elejét.
Trópusi turmix
Hozzávalók:
- 15 dkg felkockázott ananász
- 1 felkockázott mangó
- 2 dl kókusztej
- pár kocka jég
Az alapanyagokat összeturmixoljuk és azonnal tálaljuk.
Avokádópuding
Hozzávalók:
- 1 dl növényi tej
- 1 kanál méz
- kevés (aprított) mandula
- 1 avokádó (érett)
Turmixoljuk össze az avokádót, a tejet és a mézet, majd szórjuk meg mandulával.
Gordon Ramsay egyszerű brokkolikrémlevese
Hozzávalók:
- 1 nagy fej brokkoli
- 3 tk. só
- frissen őrölt fekete bors (4-5 tekerés a malommal)
- víz
- olívaolaj
- kecskesajt – tálanként 2 szelet
- dióbél – tálanként 5 db
Egy nagy lábasban vizet forralunk, hozzáadunk egy nagy csipet sót, majd a rózsáira szedett brokkolit, újabb csipetnyi sót, és magas lángon újra felforraljuk (4-5 perc). Érdemes már ekkor felszeletelni a kecskesajtot. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről, leszűrjük (a főzővizet megőrizzük!!), és a brokkolit egy mixer táljába tesszük. A főzővízzel felöntjük kb. a brokkoli magasságáig, még forrón krémesre turmixoljuk, majd kóstolás után ízlés szerint újra sózzuk. A tányérokba néhány szem dióbelet teszünk, ráhelyezzük a kecskesajtszeleteket, borsot darálunk rá, és köré öntjük a brokkolikrémlevest. Kevés olívaolajat csepegtetünk rá, és tálaljuk.
Csirkés csicseriborsóleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg csicseriborsó
- 40 dkg csirkemellfilé
- 5 dkg vaj
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál rozmaring
- 2 dl főzőtejszín
A csicseriborsót egy nappal előtte beáztatjuk enyhén sós vízbe. (Ha konzerv, előfőzött csicseriborsóból készítjük, nem kell beáztatni, és a főzési idő is lerövidül.) A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd kevés olívaolaj és vaj keverékén megpirítjuk. Amikor színe lesz, felengedjük 2 dl vízzel, és botmixerrel összepürésítjük. Hozzáadjuk a csicseriborsót, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a rozmaringot, és felöntjük még 5 dl vízzel. Addig főzzük, míg a csicseriborsó megpuhul (kb. 30 perc). Beletesszük az előzőleg kockára vágott csirkemellet, majd forralva 5 perc alatt készre főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, összemelegítjük (már nem forraljuk), majd kiszedjük belőle a rozmaringot. Tálaláskor díszíthetjük friss petrezselyemmel, snidlinggel.
Téli zöldségfasírt
Hozzávalók:
- 3 nagy sárgarépa
- 1 kis fej lila hagyma
- 3-4 ek. zabpehely
- mustár
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- néhány kanál zsemlemorzsa
Reszelj le 3 nagyobb sárgarépát, szórd meg 3-4 evőkanál zabpehellyel, adj hozzá egy kisebb, apróra vágott lila hagymát, 1 gerezd fokhagymát, sót, borsot, mustárt. Lazítsd egy egész tojással és néhány kanál zsemlemorzsával.
Formázz belőle fasírtgolyókat, és kevés olajban süsd ki.
Joghurtos cékla-burgonya főzelék posírozott tojással
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 szem burgonya
- 4 sült cékla
- 1 kisebb hagyma
- 5 ek. olaj
- 1 babérlevél
- 3 dl natúr joghurt
A burgonyákat megtisztítjuk, megmossuk, majd felkockázzuk. A hagymát szintén megtisztítjuk és finomra aprítjuk. Egy lábast előmelegítünk és beleöntjük az olajat, majd üvegesre pároljuk a hagymát rajta. Hozzáadjuk a burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, babérlevéllel ízesítjük és puhára főzzük. A sült céklát is megtisztítjuk, és felkockázzuk. A megfőtt burgonya levének kb. felét leöntjük róla, kiszedjük a babérlevelet, és a burgonya jó felét leturmixoljuk. Hozzáadjuk a céklakockákat, majd a natúr joghurttal elkeverjük.
Bulgurfasírt spenótos bulgurkörettel, párolt hagymával
Hozzávalók a spenótos bulgurhoz:
- 10 dkg bulgur
- 25 dkg spenótlevél
- fél doboz paradicsomkonzerv
- 2 fej lila hagyma
- pár csipet őrölt bors
- 2-3 ek. olaj
- pár csipet só
Fasírt:
- 5 dkg bulgur
- 1 kiskanál őrölt római kömény
- fél citrom reszelt héja
- 1 mk. fűszerpaprika
- 1 kk. bazsalikom
- 1 lila hagyma
- 1 csipet őrölt bors
- fél kk. kakukkfű
- sütéshez olaj
- 1-2 csipet só
- 1 gerezd fokhagyma
- 25 dkg darált pulykahús
Kétszeres mennyiségű vízben főzzük puhára a bulgurt (a köret mennyiségével együtt). Mossuk meg a spenótot, a szárát vágjuk le, és egy kanál olajon pároljuk meg. A darált húshoz adjunk 5 kanál főtt bulgurt. Dolgozzuk össze a fűszerekkel, az apróra vágott hagymával, az összezúzott fokhagymával és a citrom lereszelt héjával. Formázzunk belőle gombócokat, és ujjnyi olajban minkét oldalát süssük aranybarnára.
A körethez a párolt spenótot keverjük össze a főtt bulgurral. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, és főzzük össze. Ízesítsük sóval, borssal. A hagymát szeleteljük fel, és egy kanál olajon pároljuk meg. Tálaljuk a spenóttal együtt.
Zöldfűszeres lazac koktélparadicsommal
Hozzávalók:
- kb. 80 dkg lazacfilé
- só, bors
- 1 tk. szárított oregánó
- 1 tk. szárított bazsalikom
- 1 tk. szárított majoranna
- 4 ek. zsemlemorzsa
- fél kg. koktélparadicsom
- kevés olívaolaj
- friss bazsalikom a tálaláshoz
Összekeverjük a szárított fűszereket a zsemlemorzsával, és előkészítjük a lazacot. Sózzuk, borsozzuk a kisebb darabokra vágott lazacot, és megszórjuk a fűszeres zsemlemorzsával. Olívaolajjal meglocsolt tűzálló tálba helyezzük, és 220 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Közben a koktélparadicsomokat félbevágjuk, és serpenyőben kevés olívaolajon közepes lángon megsütjük. A kész lazacot a sült koktélparadicsomokkal és friss bazsalikomlevelekkel tálaljuk.
Sóban sült pisztráng
Hozzávalók 4 személyre:
- személyenként 1 zsigerelt pisztráng (kb. 15-20 dkg)
- citromdarabka
- 2 csokor friss kakukkfű
- só, frissen őrölt tarka bors
- durva tengeri só a sóágyhoz
A halat megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk. A citromot felkarikázzuk. A hal belsejét borsozzuk, majd megtömjük kakukkfűvel, és citromkarikákat fektetünk bele. Egy tepsibe 1 cm magasan sót szórunk, erre fektetjük a halakat úgy, hogy legyen köztük hely arra, hogy mindegyik külön burokban sülhessen. A halakat is beborítjuk sóval. (Picit be is spriccelhetjük vízzel, így keményebb burok jön létre, de el is hagyhatjuk ezt a lépést.) 180 °C-on 40 percig sütjük, majd kivéve óvatosan feltörjük a sóburkot (a sült sót kidobjuk, már nem használható). A pisztrángokat jó minőségű sóval sózzuk, sült zöldségekkel (például céklával és kukoricával) tálaljuk. A megsült halakat a gerincnél vízszintesen félbevágjuk, a gerincet egyben kiemeljük, és ezt követően daraboljuk a filét.
Quinoa-saláta
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 bögre nyers quinoa
- 2 bögre zöldséges alaplé
- 425 g fekete bab, megmosva, lecsöpögtetve
- 1 bögre kukorica
- 1 tk. római kömény
- 1 ek. juharszirup vagy méz
- 1 bögre koktélparadicsom, felekbe vágva
A quinoát a zöldéges alaplével tedd fel főni. Mikor felforr, vedd le alacsony fokozatra, és hagyd főni 20 percet, fedő alatt. 20 perc után vedd le a tűzről, és keverd hozzá a babot, a kukoricát, a római köményt és a juharszirupot. 10 percig hagyd hűlni, majd keverd hozzá a paradicsomokat is.
Fogyaszd hidegen vagy melegen.
Kelbimbós édesburgonya-saláta
Hozzávalók:
- fél kiló kelbimbó
- fél kiló édesburgonya
- 2 ek. olívaolaj
- 4 tojás
- 2 ek. harissa
- 3 ek. almaecet
- 1 csésze rukkola
1. Vágjuk félbe a kelbimbókat, kockázzuk fel az édesburgonyát!
2. Egy sütőpapírral beterített tepsibe szórjuk el a kelbimbókat és az édesburgonyát is – 20 perc alatt süssük őket aranybarnára!
3. Egy kis tálban keverjük össze a harrisát az olívaolajjal és az almaecettel!
4. Készítsünk tükörtojást vagy buggyantott tojást (ahogy jobban szeretjük).
5. A tálaláshoz halmozzuk a sült zöldségeket egy tálba, szórjunk rájuk rukkolát, majd helyezzünk rá egy tojást! Végül az egészet öntözzük meg a korábban összekevert szósszal!
Mangós csirkesaláta
Hozzávalók:
- 2 csirkemellfilé
- 1 zacskó zöldsalátamix (Wellness-, Braziliana- vagy Pikáns mix-csomagból)
- 2 mangó (vagy 1 doboz konzervmangó, de helyettesítheted sárgabarackbefőttel is)
- 1 avokádó
- 2 citrom
- só, bors
- sültcsirke-fűszersó
- olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 kk. friss reszelt gyömbér
A csirkemelleket vágd fel csíkokra, fűszerezd sóval, borssal, fűszersóval, és kevés vajon süsd meg. Az avokádót hámozd meg, és vágd fel nagyobb darabokra, locsold meg egy kevés citromlével. Tisztítsd meg a friss mangót, és vágd fel nagyobb darabokra.
Egy tálba dobáld bele a sült csirkemelleket, az avokádót és a mangót. Locsold meg a salátaöntettel. Ehhez egy pohárba facsard ki egy citrom levét, és önts rá háromszor annyi olívaolajat. Szórd bele a reszelt gyömbért és a reszelt fokhagymát, majd dolgozd össze. Keverd át a gyümölcsös csirkemellel. Tálaláskor rendezd el a saláta tetején. Kínáld önmagában vagy pirítós kenyérrel.
Tonhalsaláta fetával és olívával
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 2 tonhalkonzerv, 140 grammos, lecsöpögtetve
- 2 ek. olívaolaj
- 1/4 bögre petrezselyem felaprítva
- só, bors
- 1 citrom leve
- 1 fej jégsaláta levelekre választva
- 1/2 uborka, felaprítva kockákra
- 30 g fetasajt, morzsolva
- 8 magozott fekete olívabogyó
- Keverd össze egy tálban a tonhalat, 1 kanál olívaolajat és 2 kanál petrezselymet. Sózd, borsozd.
- Egy másik tálban keverd össze a citromlevet és a maradék petrezselymet. Sózd, borsozd, add hozzá a maradék olívaolajat.
- Ezután már csak annyi a dolgod, hogy lerakod a salátaleveleket egy tálba és ráhelyezed a hozzávalókat, majd meglocsolod a 2-es pontban elkészített öntettel. Jó étvágyat!
Lencsés sültcékla-saláta gránátalmával
Hozzávalók:
- 1 tk. só
- 2 babérlevél
- 20 dkg lencse
- 1 dl olívaolaj
- 2-3 ek. balzsamecet
- 1,5 cm reszelt gyömbér
- 2 szál újhagyma
- 1 narancs reszelt héja
- 1 narancs leve
- 4 cékla
- 2 gránátalma
A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk. A céklákat megmossuk, majd egyesével kis darab alufóliába csomagoljuk úgy, hogy mindegyikre 1-1 evőkanál olívaolajat és sót teszünk. 200 fokon megsütjük (ha könnyedén beleszalad a villa, akkor jó).
Másnap a lencsét roppanósra főzzük a 2 babérlevéllel és egy teáskanál sóval, majd leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, és konyhai papírtörlőre terítve megszárítjuk. A céklákat kicsomagoljuk, meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk és a lencsével összekeverjük. A gyömbért lereszeljük és a salival összekeverjük. A gránátalmát félbevágjuk és kimagozzuk. A narancs héját lereszeljük, levét kinyomkodjuk. Az újhagymát finomra vágjuk és a lencséhez keverjük a gránátalmával együtt. A narancs levéből, reszelt héjából, az olajból és a balzsamecetből botmixer segítségével emulziót készítünk. A salátához adjuk.
Répasaláta
Hozzávalók 4 főre:
- 40 dkg sárgarépa tisztítva
- 2 ek. méz
- 1 citrom leve
- 40 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg zöldsaláta
- só
A sárgarépát vékony csíkokra szeleteljük, sózzuk, hozzáadjuk a kifacsart citrom levét, rácsorgatjuk a mézet, majd zöldsalátaleveleken tálaljuk a savanyú káposztával együtt.