Az olasz “krumplinudli”, azaz a gnocchi már nálunk is népszerű fogás: egyrészt szuper mindenféle szószokhoz, ugyanis nagyon jól felszívja azokat, másrészt nagyon laktatóak a duci tésztagombóckák. Nemcsak egészségesebb, de sokkal különlegesebb is lehet ez az édesburgonyából készülő verzió – ne féljetek kipróbálni, nagyon jó lesz!
Hozzávalók:
- 1 kg édesburgonya meghámozva és felkockázva
- fél kiló hagyományos burgonya meghámozva és felkockázva
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál fekete bors
- 1/2 csésze frissen reszelt parmezánsajt
- 1 tojás, plusz 1 felvert sárgája
- 1/4 csésze méz
- 3 csésze finomliszt
Elkészítés:
1. A krumplikat főzzük ki sós vízben, majd ha lecsöpögtettük őket, krumplinyomóval zúzzuk pépesre. Ügyeljünk rá, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok!
2. Adjuk a krumplikhoz a sót, a borsot a parmezánt, a tojásokat és a mézet – keverjük össze alaposan!
3. Fokozatosan adagoljuk a lisztet, míg lágy, de formázható tésztát kapunk! Nyújtsuk ki a tésztát, vágjunk csíkokat, majd a csíkokból szeljünk 1,5 centis kis kockákat. Villával be is nyomkodhatjuk a felületüket, hogy barázdáltak legyenek.
4. A kész gnocchit le is fagyaszthatjuk, hogy kifőzhetjük azonnal – lobogó vízben néhány perc alatt feljönnek a víz tetejére, akkor vannak készen!