Sajnos olyan édességet még nem találtak fel, amit gátlástalanul ehetünk a diéta alatt is, csodára ne számítsatok, de azért hoztunk 6 olyan desszertet, amit beiktathattok a hétvégén egy kis jutalomként. Aztán hétfőtől jöhet megint a diétás menü: saláta, csirke és zabkása minden mennyiségben!
Gyümölcsös-diós sült zabpehely
Hozzávalók:
- 1 és ¾ bögre zabpehely
- ½ bögre cukor
- 1 tk. sütőpor
- csipetnyi só
- ½ bögre apróra vágott dió
- 2 bögre magozott cseresznye
- 1 és ¼ bögre tej
- ½ bögre tejszín
- ½ tk. vaníliakivonat
- 1 tojás
- 3-4 ek. olvasztott vaj
Keverd össze a száraz hozzávalókat: a zabpelyhet, a cukrot, a sütőport, a sót és a diót egy tálban. Egy másik tálban keverd habosra a tejet, a tejszínt, a tojást, a vaníliát és az olvasztott vajat. Öntsd a tejes keveréket a zabpelyhes keverékre, keverd össze az egészet, add hozzá a cseresznyét is. Tedd egy kivajazott tepsibe az egészet, és süsd 190 fokon 30-35 percig.
Meggyes-zabpelyhes desszert
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 kis doboz natúr joghurt
- 4-6 ek. méz/porxukor
- 2 citrom reszelt héja
- 10 dkg zabpehely
- 20-30 dkg magozott meggybefőtt
1. A joghurtokat egy tálba öntjük, hozzáadjuk a mézet és a citrom reszelt héját és összekeverjük.
2. Teheted pohárba vagy befőttes üvegbe, mindegy teljesen, az a lényeg, hogy rétegesen adagold: minden pohár aljába szórunk 1-2 evőkanálnyi zabpelyhet, ráhelyezünk néhány szem meggyet, majd joghurtot kanalazunk rá. A pohár felénél ismét zabpehely következik, rá pár szem meggy és ismét joghurt, a tetejét pedig 1 vagy több szem meggyel díszítjük.
Kókuszos energiagolyók
Hozzávalók:
- 4 ek. olívaolaj
- 6 ek. cukrozatlan kakaópor
- 12 dkg méz
- 20 dkg kókuszreszelék
- 20 dkg magozott datolya
- 15 dkg darált mandula
- 8-10 dkg narancslekvár
A szárított datolya magját eltávolítjuk, és egy késes aprítóba tesszük a darált mandulával, 15 dkg kókuszreszelékkel, a kakaóporral, az olívaolajjal és mézzel együtt. Krémesre aprítjuk a géppel, majd kanalanként hozzáadjuk a narancslekvárt. Annyit adjunk hozzá, amennyivel már jól formázható a massza. Ha kész, gombócokat formázunk belőle, és natúran vagy kókuszreszelékben meghempergetve tálaljuk.
Csokikrém csoki nélkül
Hozzávalók:
- 200 g sült sütőtök
- késhegynyi őrölt fahéj
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- 4-5 ek. habtejszín
1. Ha van kész sült tök, akkor egyszerűen kikanalazzuk a belsejét, ha nincs, akkor értelemszerűen sütünk. (Feldaraboljuk, a magját kidobjuk és sütőpapíros tepsire tesszük. 200 fokon sütjük kb. 40-50 percig és aztán hűlni hagyjuk.)
2. Hozzáadjuk a sütőtök kikanalazott húsához a fahéjat, a kakaóport és pár evőkanál (fel nem vert) habtejszínt. Botmixerrel turmixoljuk. Ha hígabbra szeretnénk, adhatunk még hozzá tejszínt.
Almás-körtés smoothie bowl
Hozzávalók:
- 1/2 érett alma
- 1/2 érett körte
- 1 joghurt
- méz, ízlés szerint
- kókuszreszelék, ízlés szerint
Díszítéshez:
- kockára vágott körte
- kókuszreszelék
- szárított áfonya
A hozzávalókat tegyük turmixgépbe, és keverjük addig, amíg krémes nem lesz. Öntsük tálba és tegyük hűtőbe 5 percig, amíg előkészítjük a díszítést. Aprítsuk fel a gyümölcsöt, majd díszítsük a smoothie-t. Jó étvágyat!