Néha érdemes kicsit kalandozni más országok nemzeti ételei között, hogy így is színesítsük az otthoni gasztropalettát. A spanyol és portugál konyha kedvelt fogása, az empanada hasonlít a szláv töltött batyukhoz, például a piroghoz, ezért egészen biztos, hogy hozzánk is közel áll majd. Készülhet mindenféle töltelékkel, most egy szaftos marhahúsos verzió következik!
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 450 gramm darált marhahús
- 1/2 fej hagyma apróra vágva
- 1/2 paprika apróra vágva
- 1/2 kaliforniai paprika apróra vágva
- 1/4 csésze paradicsomszósz
- 1/4 tk kömény
- 1/4 tk Cayenne-bors
- 1 teáskanálnyi apróra vágott fokhagyma
- 1/2 teáskanálnyi oregánó
- 1 tojás felverve
- fagyasztott omlós tésztát is használhatunk, vagy elkészíthetjük mi az empanada tésztáját – például innen
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral!
2. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat, és nagyjából 10 perc alatt süssük át a darált marhahúst, míg színt kap! Adjuk a húshoz a hagymákat és a paprikákat, és főzzük további 5 percig!
3. Keverjük a húshoz a paradicsomszószt és a fűszereket, majd alacsony lángon főzzük 15 percig! Tegyük félre pár percre kihűlni!
4. Az empanada tésztájából vágjunk ki köröket, halmozzunk bele a tölteléket, hajtsuk össze félhold alakban, majd villával nyomkodjuk be a széleit.
5. Kenjük meg a táskákat a felvert tojással, és süssük nagyjából 15-20 percig!