Hétvégi menü hős diétázóknak

nlc | 2017. Január 13.
Ha sikerült tartani a fogadalmat, és már lassan két hete egészségesebben eszel, és mozogni is elkezdtél, akkor jár egy virtuális vállveregetés. Tudjuk, milyen nehéz, de kitartás! Meglesz az eredménye! E heti hétvégi menünk nem kimondottan diétás, de olyan receptekből áll, amelyek egy lazább napon talán a te fogyókúrádba is beleférnek.

Mindig az eleje a legnehezebb a diétának, ezért ilyenkor érdemes minél több olyan receptet összegyűjteni, ami összeegyeztethető az új étkezési szokásaitokkal. Sok-sok szuper diétás receptet mutattunk már, és a diétával összeegyeztethető hétvégi menüt is ajánlottunk, ezért most egy olyan hétvégi menüt hoztunk, ami kicsit megengedőbb ugyan, de mégsem visz minket el a teljes “bűnözés” világába.

Kókuszos smoothie bowl

Hozzávalók 2 nagy tálhoz:

Dobjuk turmixgépbe a smoothie hozzávalóit: a banánt, a kókusztejet, az áfonyát, a juharszirupot, a kókuszreszeléket és a lenmagőrleményt. Pépesítsük össze, ha túl sűrű lenne, nyugodtan öntsünk még hozzá egy kevés kókusztejet, és töltsük tálkába. Díszítsük kókuszreszelékkel, kesudióval, szeletelt mandulával, áfonyával és mogyoróvajjal.

 

Téli zöldségleves

 

Hozzávalók:

  1. A póréhagymát félbe vágjuk, vékonyra szeleteljük és közepes lángon párolni kezdjük, majd 2 perc után hozzáadjuk a répát, gyökeret és a zellert, sózzuk, és további 3 percet pirítjuk, kicsit magasabb hőfokon.
  2. Közben felforralunk 3 dl vizet és a zöldségalapra morzsoljuk a leveskockát, majd felöntjük a forró vízzel (vagy kocka hiányában az alaplével), és 5 percet gyöngyöztetjük lefedve.
  3. Utolsó lépésként hozzáadjuk a tejszínt, a fehér borsot és a sajtot, végül pedig igazítunk a fűszerezésén, ha szükséges. Lehúzzuk a tűzről az edényt, és belekeverjük a petrezselymet. 
  4. Ízlés szerint csípősre hangolhatjuk egy csipet csilipehellyel, amit az alaplével együtt adunk hozzá.

Pulykafajitas

Hozzávalók 2 személyre:

Egy nagyobb tálban keverjünk össze 2 evőkanál olívaolajat, citromlevet, az összezúzott fokhagymát, 2 kávéskanál sót és a csiliport. Vágjunk másfél centi vastag pulykamellcsíkokat, és forgassuk meg a fűszeres pácban, majd tegyük a hűtőszekrénybe egy negyedórára. Eközben vágjuk szeletekre a hagymát és a paprikákat, majd 1 evőkanál olívaolajon dinszteljük meg és tegyük félre. A pulykamellcsíkokat pirítsuk meg, közben egy teflonserpenyőben melegítsük fel a tortillalapokat. Kenjük meg őket 1 kiskanál tejföllel, 1 nagyobb kanál salsaszósszal, és tegyünk bele a dinsztelt hagymából, paprikából és a pulykamellből. Végül csavarjuk fel a kész tekercseket, majd vágjuk őket félbe. Ha aznapi kalóriaadagunk még megengedi, mártogatónak adhatunk hozzá egy kis tejfölt és/vagy salsaszószt.

Tipp: Készítés közben nem éreztük elég karakteresnek a húst, ezért még tettünk hozzá egy készen kapható fajita-fűszerkeverékből is, de aki nem bírja annyira a csípőset, maradjon inkább a szelídebb változatnál.

Hamis almáspite-kása

 

Hozzávalók:

Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, a tejet, a sót és a főtt édesburgonya-masszát, tedd be a mikróba a legmagasabb fokozatra 1,5 percre, vagy melegítsd össze lábosban. Ezután keverd hozzá a cukrot és az almáspite-fűszerkeveréket. Kapjon a végén egy-két löttyintésnyi juharszirupot, és szórd meg a szeletelt mandulával is a tetejét. Melegen a legjobb.

Narancsos-olívasaláta mozzarellával

Hozzávalók:

A narancsot meghámozzuk és kifilézzük, elkeverjük az olívabogyókkal és mozzarellagolyókkal (vagy még azt is darabolhatjuk, de ez a lényegen úgysem változtat). Sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal locsoljuk, és hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. 

Exit mobile version