nlc.hu
Gasztro
Hétvégi menü hős diétázóknak

Hétvégi menü hős diétázóknak

Ha sikerült tartani a fogadalmat, és már lassan két hete egészségesebben eszel, és mozogni is elkezdtél, akkor jár egy virtuális vállveregetés. Tudjuk, milyen nehéz, de kitartás! Meglesz az eredménye! E heti hétvégi menünk nem kimondottan diétás, de olyan receptekből áll, amelyek egy lazább napon talán a te fogyókúrádba is beleférnek.

Mindig az eleje a legnehezebb a diétának, ezért ilyenkor érdemes minél több olyan receptet összegyűjteni, ami összeegyeztethető az új étkezési szokásaitokkal. Sok-sok szuper diétás receptet mutattunk már, és a diétával összeegyeztethető hétvégi menüt is ajánlottunk, ezért most egy olyan hétvégi menüt hoztunk, ami kicsit megengedőbb ugyan, de mégsem visz minket el a teljes “bűnözés” világába.

Kókuszos smoothie bowl

Hétvégi menü hős diétázóknak

Hozzávalók 2 nagy tálhoz:

  • 1 érett, hűtőben tárolt banán
  • 2-3 kk juharszirup vagy méz
  • 1 bögre (2,5 dl) kókusztej
  • 2 kk kókuszreszelék
  • fél bögre fagyasztott áfonya
  • 1 kk zabkorpa vagy lenmagőrlemény
  • feltétnek: kókuszreszelék, kesudió, szeletelt mandula, áfonya, mogyoróvaj

Dobjuk turmixgépbe a smoothie hozzávalóit: a banánt, a kókusztejet, az áfonyát, a juharszirupot, a kókuszreszeléket és a lenmagőrleményt. Pépesítsük össze, ha túl sűrű lenne, nyugodtan öntsünk még hozzá egy kevés kókusztejet, és töltsük tálkába. Díszítsük kókuszreszelékkel, kesudióval, szeletelt mandulával, áfonyával és mogyoróvajjal.

 

Téli zöldségleves

Gyors vacsora: téli zöldségleves
 

Hozzávalók:

  • 1-1 kisebb répa és gyökér, durvára reszelve
  • ½ fej kisebb zellergumó, durvára reszelve
  • 1/3 póréhagyma
  • fél kocka bio zöldségleveskocka vagy 3 dl alaplé
  • 2 ek tejszín
  • 1 ek érett sajt, finomra reszelve (pl. Provolone, Pecorino)
  • tengeri só
  • frissen őrölt fehér bors
  • 2 tk petrezselyem, felaprítva
  • csipet csilipehely – elhagyható
  1. A póréhagymát félbe vágjuk, vékonyra szeleteljük és közepes lángon párolni kezdjük, majd 2 perc után hozzáadjuk a répát, gyökeret és a zellert, sózzuk, és további 3 percet pirítjuk, kicsit magasabb hőfokon.
  2. Közben felforralunk 3 dl vizet és a zöldségalapra morzsoljuk a leveskockát, majd felöntjük a forró vízzel (vagy kocka hiányában az alaplével), és 5 percet gyöngyöztetjük lefedve.
  3. Utolsó lépésként hozzáadjuk a tejszínt, a fehér borsot és a sajtot, végül pedig igazítunk a fűszerezésén, ha szükséges. Lehúzzuk a tűzről az edényt, és belekeverjük a petrezselymet. 
  4. Ízlés szerint csípősre hangolhatjuk egy csipet csilipehellyel, amit az alaplével együtt adunk hozzá.

Pulykafajitas

Hétvégi menü hős diétázóknak

Hozzávalók 2 személyre:

  • 30 dkg pulykamell
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 fej fokhagyma – összezúzva
  • 1 közepes sárga/piros kaliforniai paprika
  • 1 közepes zöld kaliforniai paprika
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1 csomag 8 darabos tortilla (ha lehet, teljes kiőrlésű)
  • 1 üveg salsaszósz (készen kapható)
  • 1 doboz tejföl
  • só, bors, 1/2 evőkanál csilipor

Egy nagyobb tálban keverjünk össze 2 evőkanál olívaolajat, citromlevet, az összezúzott fokhagymát, 2 kávéskanál sót és a csiliport. Vágjunk másfél centi vastag pulykamellcsíkokat, és forgassuk meg a fűszeres pácban, majd tegyük a hűtőszekrénybe egy negyedórára. Eközben vágjuk szeletekre a hagymát és a paprikákat, majd 1 evőkanál olívaolajon dinszteljük meg és tegyük félre. A pulykamellcsíkokat pirítsuk meg, közben egy teflonserpenyőben melegítsük fel a tortillalapokat. Kenjük meg őket 1 kiskanál tejföllel, 1 nagyobb kanál salsaszósszal, és tegyünk bele a dinsztelt hagymából, paprikából és a pulykamellből. Végül csavarjuk fel a kész tekercseket, majd vágjuk őket félbe. Ha aznapi kalóriaadagunk még megengedi, mártogatónak adhatunk hozzá egy kis tejfölt és/vagy salsaszószt.

Tipp: Készítés közben nem éreztük elég karakteresnek a húst, ezért még tettünk hozzá egy készen kapható fajita-fűszerkeverékből is, de aki nem bírja annyira a csípőset, maradjon inkább a szelídebb változatnál.

Hamis almáspite-kása

Hétvégi menü hős diétázóknak
 

Hozzávalók:

  • fél bögre zabpehely
  • ⅔ bögre zsírszegény tej
  • csipet só
  • ⅓ bögre főtt édesburgonya, összetörve
  • 1-2 tk nádcukor
  • almáspite-fűszerkeverék
  • juharszirup
  • darabolt mandula

Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, a tejet, a sót és a főtt édesburgonya-masszát, tedd be a mikróba a legmagasabb fokozatra 1,5 percre, vagy melegítsd össze lábosban. Ezután keverd hozzá a cukrot és az almáspite-fűszerkeveréket. Kapjon a végén egy-két löttyintésnyi juharszirupot, és szórd meg a szeletelt mandulával is a tetejét. Melegen a legjobb.

Narancsos-olívasaláta mozzarellával

Hozzávalók:

  • fekete olívabogyó
  • mozzarella
  • narancs
  • só, bors
  • olívaolaj

A narancsot meghámozzuk és kifilézzük, elkeverjük az olívabogyókkal és mozzarellagolyókkal (vagy még azt is darabolhatjuk, de ez a lényegen úgysem változtat). Sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal locsoljuk, és hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top