A répa és a gyömbér kombinációja nemcsak isteni finom, hanem nagyon egészséges is, szóval tényleg megéri fogyasztani őket – és egyébként nemcsak a téli időszakban. Ez a leves kezdő szakácsoknak is menni fog: a sütőben karamellizálódott répa és a gyömbér különleges ízt adnak a levesnek, mégis alig kell vele bajlódnunk!
Hozzávalók:
- 6 közepes répa meghámozva 4-5 cm-es darabokra vágva
- 2 közepes vöröshagyma apróra vágva
- 1 ujjnyi friss gyömbér meghámozva és apróra vágva (kábé két teáskanálnak kell lennie)
- 4 csésze zöldség alaplé
- 1/2 csésze zsíros tejszín
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra! A répákat sózzuk, borsozzuk, egy nagy tálban forgassuk össze két evőkanál olíva olajjal, majd egy sütőpapírra terítsük ki, és süssük őket 40 percig, 15 percenként forgatva.
2. Míg a répák sülnek, egy nagyobb lábosban hevítsünk olajat és pirítsuk meg rajta a hagymát 8-10 perc alatt. Adjuk hozzá a gyömbért, majd öntsük fel a zöldség alaplével! Alacsony lángon forraljuk össze, majd vegyük le a tűzről!
3. Ha a répák és a leves is kihűlt kicsit, tegyük a répákat a lébe, majd pürésítsük össze őket. Tegyük vissza a keveréket kis lángon főni.
4. A levesbe keverjük bele a tejszínt és kis lángon főzzük össze őket! Sóval, borssal ízesíthetjük!