Ősszel is el szokott jönni az a pont, amikor már szinte semmi más nem segít, csak egy jó, melengető hétvégi menü, és mostanra jutottunk el oda, hogy a téli hidegből is ki kell zökkentenünk magunkat és a családot egy szuper hétvégi menüvel. Mondhatnánk, hogy elég, ha bevetjük a legdurvább szénhidrátbombákból álló hétvégi menüt, de mi most nem elégedtünk meg azzal, hanem még 1-2 fűszert is előkaptunk a cél érdekében.
Banános-mazsolás zabkása
Hozzávalók:
- 1 bögre zabpehely
- 1 bögre víz
- 1 bögre tej
- csipetnyi só
- 1 banán
- 1 ek. mazsola
- 2 ek. méz
A zabpelyhet a vízzel, a tejjel és a sóval krémes sűrűségűre főzzük, meglocsoljuk mézzel és banánszeletekkel, mazsolával tálaljuk.
Kéksajtos brokkolikrémleves chilis mogyoróval
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma finomra aprítva
- 1 ek. vaj
- 3 ek. olívaolaj
- 250 g brokkolirózsa darabolva (a szárát és a csonkot vékonyan szeleteljük fel)
- 6 dl alaplé
- 5 dkg kéksajt
- 2 ek. pirított mogyoró
- csilipor
- só, frissen őrölt bors
A vaj és az olaj összeolvasztott keverékén a hagymát puhára dinsztelem, finoman sózom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráöntöm a felszeletelt szárat, csonkot, és tovább dinsztelem. 4-5 perc után felöntöm az alaplével és fedő alatt felforralom. Ekkor hozzáadom a rózsákat és 10-12 perc alatt puhára főzöm. Szerecsendióval, frissen őrölt borssal fűszerezem. Amikor megpuhult, hozzáadom a sajt felét, és az egészet összeturmixolom. Egy vastag falú serpenyőt forróra hevítek. Pár csepp olajat öntök rá és átpirítom rajta a mogyorót. Csilivel fűszerezem. A levest utóízesítem, a maradék sajttal és a mogyoróval tálalom.
Marokkói fűszeres húsgombóc
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 10 dkg aszalt füge
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 1 marék szeletelt mandula
- 400 g paradicsomkonzerv
- 4 ek. zsemlemorzsa
- 20 dkg darált sertéshús
- 20 dkg darált marhahús
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 rúd fahéj
- fél dl olívaolaj
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 kis szárított erőspaprika
Keverjük össze a húsokat. Adjuk hozzájuk a tojást, egy apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, a zsemlemorzsát, 1 kiskanál fahéjat, sót és borsot. Keverjük alaposan össze, majd formázzunk kis gombócokat belőle. (Körülbelül 30-40 darab lesz ebből a mennyiségből).
A húsgombócokat süssük ki olívaolajban.
Ugyanebben az olajban pirítsuk meg másik felkockázott hagymát, adjuk hozzá a másik gerezd felaprított fokhagymát, az egész fahéjat és a negyedbe vágott aszalt gyümölcsöket.
Öntsük fel a paradicsomszósszal, majd tegyük vissza a húsgombócokat, sózzuk, borsozzuk. 20 percig forraljuk a szószt, ízlés szerint erősítsük a paprikával.
Teflonserpenyőben pirítsuk meg a szeletelt mandulát, tálalás előtt szórjuk meg vele a húsgombócokat.
Amerikai almás pite
Hozzávalók:
- 2,5 bögre rétesliszt
- 3/4 bögre vaj
- 1/2 bögre margarin vagy más növényi olaj
- 1/2 bögre hideg víz
- 2 ek. cukor
- 1 tk. só
Az almás töltelékhez
- 1,5 kg alma
- 3/4 bögre cukor +1 ek. a szóráshoz
- 2 ek. liszt
- 1 felvert tojásfehérje
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek. citromlé
- 1/2 mk. őrölt fahéj
- 1/2 mk. őrölt szerecsendió
- 1/2 mk. só
A vajat és margarint kissé felolvasztva tudod kimérni, ezt követően ugyanakkor tedd hűtőszekrénybe, amíg teljesen megdermednek.
Mérd ki a réteslisztet, keverd hozzá a cukrot és a sót. Add hozzá a margarint vagy növényi olajat, majd a vajat is. Robotgéppel keverd 10 percig. Kézzel nem szabad hozzáérni, mert a melegtől gyorsan megolvadnak a zsiradékok, és a liszt felszívja őket. Az amerikai pite tésztájához öntsd a hideg vizet, és keverd tovább. Ha túlzottan kemény lenne a tészta, lazíthatod még kevés hideg vízzel.
Az elkészített tésztát csomagold fóliába, és egy órát pihentesd a hűtőszekrényben. Lehetőleg továbbra se érj hozzá meleg kézzel.
A lehűtött tésztát felezd meg, egyiket nyújtsd, és igazgasd el a pitesütő formában úgy, hogy felérjen az oldaláig. A tészta másik felét is nyújtsd ki, helyezd tányérral, takard le fóliával, és a sütőtálba helyezett lappal együtt tedd vissza a hűtőbe még fél órára.
A sütőt melegítsd elő 220 fokra, majd készítsd el az almás tölteléket. Az almákat mosd le, töröld szárazra, pucold meg, távolítsd el a magházat, és darabold fel apró kockákra.
Keverd hozzá a cukrot, a lisztet, a fűszereket és a sót, locsold meg a citromlével. Hagyd állni, amíg kicsöpög a leve.
A hűtőből kivett és már előkészített tésztát vékonyan kend át a fűszeres almalével. Töltsd bele az almát, majd a másik tésztával fedd be. A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy ne tudjon a töltelék kifolyni belőle.
A kissé felvert tojásfehérjével alaposan kend át a tésztát. Told a sütőbe és 25 perc alatt süsd szép aranybarnára. Vedd le a sütő hőfokát 190 fokra, szórd meg a maradék cukorral, told vissza a sütőbe, és süsd addig, amíg a cukor “bugyogni” kezd a sütemény tetején. Nagyjából 30-35 perc. Az elkészült pitét vedd ki a sütőből, pihentesd négy órát, majd fölszeletelve önmagában vagy vanília fagyival kínáld.
Paradicsomos-chilis gnocchi
Hozzávalók:
- 2 ek. olívaolaj
- 15 dkg vöröshagyma
- 15 dkg sűrített paradicsom
- 1 dl víz
- 1,5 dl tejszín
- 60 dkg csirkemell
- só, bors, chili
Forró olívaolajon megpirítjuk a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, majd felöntjük a vízzel és a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerinti mennyiségben chilit teszünk bele, majd összeforraljuk. A kész gnocchit a forró szószban átforgatjuk, hogy átmelegedjen. A csirkemellet csíkokra vágjuk, olajon sóval és borssal ízesítve megpirítjuk, majd tálaláskor a tésztára halmozzuk.