Gasztro

Édes jutalom a hét végén: csokis-meggyes pavlova

A pavlova egy igazi főnyeremény! Csak néhány alapanyag kell hozzá, könnyedén elkészíthető, és ízlés szerint variálhatjuk az ízesítését. Nálunk ma ez a csokis meggyes készül, de nagyon finom banánnal, mandulával, citromkrémmel, mogyorókrémmel is.

 

 
5 lisztmentes süti a hétvégére

Hozzávalók:

A meggyszószhoz:

  • 30 dkg magozott meggybefőtt
  •  5 dkg cukor
  • 150 ml habtejszín

A csokimázhoz: 

  • 15 dkg vaj
  •  3 kk. keserű kakaópor
  •  10 dkg cukor

1. Melegítsük elő a sütőt kb. 140 fokra. 
2. Óvatosan válasszuk ketté a tojásfehérjéket a sárgájától. Ha sárgájából egy kevés is belefolyik, már nem lehet olyan keményre felverni. Verjük habbá a tojásfehérjéket, és kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot. Minden egyes kanál után jó alaposan tovább verjük. A hab egyre keményebb lesz. Utoljára adjuk hozzá a keményítőt és az ecetet (ez utóbbi szerintem elhagyható). Keverjük addig, amíg kemény, formázható állaga nem lesz a masszának.
3. Fektessünk sütőpapírt egy lapos tepsire és kanállal kenjünk a masszából 6-8 centis halmokat. (kb. 4 darab lesz ennyi tojásból). Kezdjük sütni, majd nagyjából 5 perc után mérsékeljük tovább a hőfokot, és résnyire nyitva hagyott sütőajtónál süssük még kb. 25 percig. Így, kissé nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni is a minipavlovákat.
4. A kimagozott meggyet kevés cukorral és egy deci befőttlével forraljuk fel, majd lekvárszerűen sűrítsük be.
5. A csokimázhoz tegyük egy lábosba a hozzávalókat és főzzük addig, amíg a vaj és a cukor felolvad. Hagyjuk teljesen kihűlni. 
6. A habtejszínt verjük fel kemény habbá.
7. Közvetlenül szervírozás előtt állítsuk össze: tegyük tányérra a minipavlovákat, locsoljuk meg csokiöntettel, kanalazzunk rá kevés tejszínhabot, majd a meggyet.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top