Gasztro

Torkos csütörtök 2017- VÁLTOZÁS!

Idén nem lesz központi akkreditáció, az éttermek egyénileg döntenek arról, hogy tartanak-e akciós napot. A Magyar Turisztikai Ügynökség 2017-ben már nem szervezi meg a torkos csütörtök néven ismertté vált éttermi programját. 12 évvel ezelőtt elevenítették fel először azt a több, mint száz éves hagyományt, mely torkos csütörtök néven került a magyar néphagyományok közé. Mostanra ez egy közkedvelt időszak az étterembe járók körében, hiszen ilyenkor, a programban részt vevő vendéglátós helyek féláron kínálták menüiket.

Miért pont torkos?

A húsvét előtti negyven napos böjt kezdetén, az utolsó nap, mikor egy jót ehetünk, illetve a farsangi időszakban felhalmozott finomságok “eltakarítására” szolgáló nap, a torkos csütörtök. A vélemények megoszlanak, hogy eredetileg a böjti időszak kezdetét jelentő, hamvazószerda előtti, vagy utáni csütörtökről lehetett-e szó. A erős katolikus hagyományokkal bíró országok egyházi ünnepnaptárában mai napig a hamvazószerda előtti csütörtököt tartják számon torkos csütörtök néven. Magyarországon a torkos csütörtök a böjti időszakra csúszott át. A magyar néphagyományban számos más névváltozata is él ennek a napnak: zabáló, tobzódó, kövér vagy zsíros csütörtök.

A torkos csütörtök néphagyománya 2017-ben március 2-ára esik.

Ezt a népi hagyományt elevenítette fel, 12 évvel ezelőtt, a Magyar Turisztikai Ügynökség és fordította át az étterembejárás fellendítésére. Ilyenkor ugyanis, a torkos csütörtök akcióban részt vevő vendéglátós helyek féláron kínálták fogásaikat, nagyon jó alkalom volt, hogy új helyeket, új ízeket próbáljunk ki. Mivel a program nagyon népszerű, az előzetes helyfoglalás nagyon is ajánlott a torkos csütörtök rendezvényeire is. Tájékozódjunk továbbá arról is, hogy az általunk kiválasztott étterem külön menüvel rukkol elő, vagy a szokásos étlapról választhatunk féláron, illetve, hogy az akció csak az ételekre vagy az italfogyasztásra is vonatkozik-e. Így biztosan nem leszünk csalódottak a Torkos Csütörtökkel 2017-ben sem. 

Annyi változás lesz az új logóval rendelkező torkos csütörtök 2017-es programjaiban, hogy nem lesz központilag koordinált rendezvény. Keressük fel tehát a kiszemelt étterem honlapját vagy telefonon érdeklődjünk, hogy tartanak-e torkos csütörtöki rendezvényt.

Idén sem maradunk éhesek: Torkos csütörtök 2017

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top