Morzsás, sajtszószos spagetti
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg spagetti
- 1 száraz zsemle
- 2 ek vaj
- 15 dkg cheddar sajt
- 10 dkg camembert
- 3 ek reszelt parmezán
- 4 dl főzőtejszín
- só, frissen őrölt bors
- 1 ek dijoni mustár
- 1 csokor petrezselyem, aprítva
1. A tésztát lobogó, sós vízben főzzük fogkeményre (al dente). A zsemlét konyhai aprítóval daráljuk morzsásra vagy vágjuk nagyon apró kockákra, majd egy serpenyőben 1 evőkanál vajon pirítsuk aranysárgára, tegyük félre.
2. Egy lábasba tegyük a maradék vajat, keverjük hozzá a sajtokat, és amikor felolvadtak, öntsük hozzá a tejszínt. Ízesítsük sóval, borssal, mustárral, majd főzzük sűrűre.
3. Ha túl sűrűnek találjuk, a tészta vízével hígítsunk rajta, majd forgassuk össze a spagettivel. A zsemlemorzsával és aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Kecskesajtos, lazacos, spenótos penne
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg penne
- 1 tk vaj
- 10 dkg krémes kecskesajt
- 3 dl főzőtejszín
- 30 dkg lazacfilé
- 10 dkg spenótlevél
- 2-3 ek dió
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
1. A tésztát lobogó, sós vízben főzzük fogkeményre (al dente). Egy kis lábasban olvasszuk össze a vajat a kecskesajttal, majd öntsük fel a tejszínnel. Adjuk hozzá a kis darabokra vágott lazacot, a feldarabolt spenótot, és pár perc alatt főzzük össze, sózzuk, borsozzuk.
2. A tésztát óvatosan forgassuk össze a lazacos sajtmártással, és tálaláskor szórjuk meg az előzőleg száraz serpenyőben megpirított dióval.
Szalonnás-káposztás tészta
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg húsos füstölt szalonna
- 40 dkg vecsési savanyú káposzta
- 40 dkg fodros nagykocka tészta
- só, bors
Vágjuk apró kockákra a szalonnát, süssük zsírjára. Szedjük ki a szalonnakockákat a kisült zsírból, tegyük félre. Aprítsunk néhány vágásnyit a káposztán, pirítsuk meg lassú tűzön, a kisült zsíron. Itt-ott oda is kaphat.
Ha kész, tegyük vissza a szalonnát, borsozzuk. (Sózni talán nem is szükséges, a szalonna miatt.) Főzzük ki a tésztát, szűrjük le, és keverjük el a káposztával.
Sütőben sült sajtos tészta
Hozzávalók:
- 3 evőkanál liszt
- 0,5 kg pennetészta
- 15 dkg kolbász
- ízesítéshez őrölt bors
- 5 evőkanál vaj
- 4 csésze tej
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- ízesítéshez só
- 25 dkg sajt
A tésztát sós, olajos vízben félig megfőzzük. A hagymát és a fokhagymát egy evőkanál vajon megpároljuk, majd félretesszük. Egy másik edényben a lisztet picit megpirítjuk a vajon, majd hozzáadjuk a tejet, habverővel közepesen sűrű besamelt készítünk, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a kolbászt és a sajtot, majd összekeverjük a tésztával, kivajazott tepsibe tesszük, és 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
Sütőtökös tészta kéksajt-szósszal
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg farfalle tészta (masnitészta)
- 3 dl főzőtejszín
- 10 dkg kék sajt
- 4 ek darált dió
- só, bors, reszelt szerecsendió
- 20 dkg sült sütőtök
1. A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben. Egy lábasban melegítsük fel a tejszínt, adjuk hozzá a sajtot, a darált diót, főzzük össze.
2. Sóval, borssal és kevés reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Keverjük hozzá a felkockázott sütőtököt, majd a szószt óvatosan forgassuk össze a leszűrt tésztával. Azonnal tálaljuk.
Sütőtökös-kecskesajtos ravioli
Hozzávalók (4 személyre):
A házi tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 4 közepes méretű tojás
- 1 csapott tk só
A töltelékhez:
- 50 dkg sült sütőtökpüré
- 12 dkg friss kecskesajt
- só, frissen őrölt bors és szerecsendió
A tetejére:
- 8 dkg jó minőségű, legalább 82% zsírtartalmú vaj
- 5 dkg friss kecskesajt
- fél csokor petrezselyem
A recept az Ízből tíz blogon folytatódik.
Házi tagliatelle krémsajtos mártással
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg (főtt) füstölt sonka
- 5 dkg rukkola
- 20 dkg krémsajt
- 20 dkg zöldborsó
- pár csepp olívaolaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 db tojás
- pár csipet + ízesítéshez só
- kis csokor snidling
A lisztet elkeverjük a tojásokkal és 1 teáskanál sóval. Kemény tésztává gyúrjuk, 30 percig pihentetjük, tésztagéppel lapokká nyújtjuk, majd szélesmetélt-fejjel felcsíkozzuk. Tésztagép nélkül: lisztezett felületen sodrófával egészen vékonyra kinyújtjuk a tésztát (több részletben könnyebb), és késsel a kívánt vastagságúra csíkozzuk fel. A kockákra vágott sonkát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldborsót és az aprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, néhány perc alatt puhára pároljuk a borsót. Elkeverjük benne a krémsajtot, újra sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, elkeverjük benne az aprított snidlinget. A tésztát lobogó, sós vízben kb. 2-3 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, elkeverjük a krémsajtos feltéttel. Tálaláskor rukkolát szórunk a tésztára.
Sült koktélrákos tészta
Hozzávalók 4 főre:
- 500 g előkészített koktélrák
- 1 ek só
- 1 ek bors
- 1 ek piros csilipehely
- 3 gerezd fokhagyma
- 180 g olvasztott vaj
- 1 ek citromlé
- fél pohár fehérbor
- 250 g linguine tészta
- petrezselyem
- 200 fokra melegítsd elő a sütőt.
- Egy közepes méretű tepsibe vagy kerámiaedénybe öntsd a rákokat, a sót, a borsot, a csilit, a fokhagymát, a vajat, a citrom levét és a bort. Keverd össze, majd 10-13 percig süsd, amíg a rák rózsaszínűre nem váltja a színét.
- A linguine tésztát sós vízben főzd al dentére.
- Keverd össze a rákos szószt és a tésztát, majd tálald petrezselyemmel. Jó étvágyat!
Klasszikus krumplis tészta
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 200 g fodros kocka száraztészta
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 600-700 g krumpli
- 2-3 evőkanál olaj
A recept Levendula lány blogján folytatódik.
Modenai spagetti
Hozzávalók:
- 1 konzervkukorica
- 500 g spagettitészta
- 2 evőkanál margarin
- 300 ml főzőtejszín
- egy kiskanál méz
- egy filézett csirkemell
- bors
- 0,5 dl fehérbor
- 2 evőkanál olaj
- egy-két kiskanálnyi tubusos gulyáskrém
A spagettit lobogó forró vízben tedd fel főni. A csirkemellet vágd fel kockákra, és a vaj-olaj keverékén süsd kifehéredésig. Önts alá egy kevés fehérbort, és párold tovább benne. Szórd meg tetszés szerint kukoricával (4-5 evőkanálnyit elbír), majd öntsd rá a főzőtejszínt, keverj bele egy-két kiskanálnyi gulyáskrémet és a mézet. Főzd addig, amíg besűrűsödik. Amikor elkészült, forgasd meg benne a kifőtt és lecsepegtetett spagettit.
Cukkinikrémes-tonhalas tészta
Hozzávalók 2 személyre:
- 160 g mini orecchiette tészta
- 200 g zsenge cukkini
- 1 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt fekete bors
- frissen reszelt szerecsendió
- 2 tk frissen facsart citromlé
- 2 bazsalikomlevél
- 80 g tonhalkonzerv olívaolajban
- 1 ek krémsajt (pl. Philadelphia)
A recept a Tavola in Piazza blogon folytatódik.