Hogy gyerekkorunkban nem volt a kedvencünk a főzelék, annak többnyire az az oka, hogy a menzás főzelék sokszor lisztízű, csomós volt. Aztán megtanultuk a rántást, habarást, üzembiztosan készítettük a kedvenc borsófőzeléket, a finomfőzeléket, és szilveszterre a lencsefőzeléket, míg rá nem jöttünk, hogy lehetne máshogy is sűríteni a főzelékeket, nemcsak liszttel. A rántással vagy habarással ugyanis tulajdonképpen “elrontjuk” az ételt, hiszen a rostban, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag zöldségbombát kalória- és szénhidrátdússá, sőt ha nem vagyunk ügyesek, csomóssá, lisztízűvé változtatjuk. Mutatunk néhány egyszerű módszert arra, hogyan sűrítheted másképp a főzelékeket.
Saját anyagával
Az egyik legegyszerűbb módszer, ha a főzeléket, krémlevest saját alapanyagával sűrítjük vissza. Ilyenkor a főtt zöldség 30-40 százalékát érdemes pürésíteni: kivesszük, botmixerrel leturmixoljuk, majd visszaöntjük az ételbe. Ez egyes zöldségeknél egyszerűbb, szinte maguktól elvégzik a feladatot, ilyen például a sárgaborsó.
Burgonyával
Vannak zöldségek, ahol kissé nehézkesebb a saját anyagával való sűrítés, de ezekben az esetekben segítségül lehet hívni egy-két szem burgonyát: ha elég apróra vágjuk, a főzés végére “eltűnik” a főzelékben, de külön le is turmixolhatjuk, és ezután adhatjuk a szükséges mennyiséget a főzelékhez.
Tejtermékkel és zabkorpával, kukoricapehellyel
A habaráshoz használt tejföl magában is sűrít, nem feltétlenül kell lisztet rakni bele. Ha szükség van tejtermékre, joghurttal, tejszínnel, krémsajttal, mascarponéval is variálhatsz a megszokott fogáson. A tejes habarásba tehetünk zabkorpát (ez önmagában is nagyszerűen sűrít) és zabpelyhet, de akár a liszt helyett is használhatunk rozslisztet, már azzal is sokkal egészségesebb lesz a főzelékünk. Gyors és egyszerű sűrítési alternatíva lehet a keményítő is, melyet a főzés végén kevés vízben feloldva kell a főzelékhez adni.
Babfőzelék
Hozzávalók:
- 30 dkg fejtett bab
- 2 gerezd fokhagyma
- sárgarépa
- 1 ek paradicsompüré
- babérlevél
- olaj
- só
- csilipaprika
A száraz fejtett babokat előző este vízbe áztatjuk, majd annyi vízben, ami éppen ellepi, feltesszük főzni a sárgarépával, babérlevéllel és kevés sóval.
Nagyjából egy óra szükséges, hogy a babot puhára főzzük. Közben egy serpenyőben forró olajon megfuttatjuk a fokhagymagerezdeket és ráöntjük a paradicsompürét, kicsit lepirítjuk, majd felöntjük vízzel.
Mikor a bab megfőtt, a paradicsomos alaphoz öntjük, ízlés szerint adhatunk még hozzá sót, fűszereket és további negyven percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
A kevés munkával elkészült főzeléket pirítóssal, olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
Tejfölös tökfőzelék
Hozzávalók:
- kb. másfél kg főzőtök
- 1 csokor kapor
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kis doboz tejföl
- kb. másfél dl víz
- ízlés szerint só, bors
- 2-3 ek. tápiókakeményítő
Vágd le a tök két végét, szeld ketté, majd a két felet is felezd tovább, hogy egyszerűbben tudd megpucolni a zöldséget a tejfölös tökfőzelékhez. Zöldséghámozóval könnyedén el tudod távolítani a tök héját, végül a közepéből a magos részt is távolítsd el.
Tökreszelőn reszeld le a darabokat. Főzőedénybe tedd a lereszelt tököt, és öntsd fel a vízzel. Ha szükséges adj még hozzá, de legföljebb annyit, ami épp csak ellepi, mert a tök sok levet enged a főzés közben. Ízlés szerint sózd, borsozd. Tedd bele a kaprot és a petrezselyemzöldet, és lassú tűzön, fedő alatt a forrástól számítva kb. negyed órát főzd.
A habaráshoz a keményítőt keverd el a tejfölben csomómentesen. Amikor megfőtt a tök, vedd ki a petrezselymet és a kaprot, a forrásban lévő tökhöz öntsd lassan és folyamatosan kevergetve a keményítős tejfölt. Forrald néhány percig, amíg kissé besűrűsödik. Máris tálalhatod zöldség- vagy húsos fasírttal.
Brokkolifőzelék szalonnacsipsszel
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg brokkoli (lehet mirelit is)
- 10 dkg baconszalonna
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- 1 ek. vaj
- só
A megmosott brokkolit rózsáira szedjük, és az olvasztott vajon megforgatjuk. Sózzuk, és felengedjük 2,5 dl hideg vízzel. Felforraljuk, és takaréklángon puhára főzzük. A megfőtt brokkoli kétharmadát kivesszük szűrőkanállal, és a maradékot botmixerrel leturmixoljuk, így sűrítjük. Visszatesszük a megfőtt brokkolikat, hozzáadjuk a tejfölt, és simára keverjük. Összeforraljuk, de nem főzzük tovább. A tűzről levéve belekeverjük a tejszínt is. Lefedve pihentetjük, és közben szép pirosra sütjük a szalonnát. Tálaláskor a főzelékre szalonnacsipszet teszünk, és meglocsolhatjuk egy pici szalonnazsírral is.
Currys édesburgonya-főzelék rozmaringos szárzellerrel 2-3 főre
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. vaj
- 3 ek. olívaolaj
- pár csepp citromlé
- 1 tk. currypor
- 8 dl alaplé
- fél kk. őrölt kömény
- 1 kg édesburgonya
- pár csipet só
A zellerhez:
- 1 ek. vaj
- 1 ek. olívaolaj
- 3 zellerszár
- 1 tk. rozmaring
- pár csepp citromlé
- 1 csipet csilipehely
- csipet só
A felaprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát, curryvel, köménnyel fűszerezem, beleforgatom a burgonyát, majd felöntöm az alaplével. Sózom, borsozom és 12-14 perc alatt fedő alatt megfőzöm. Közben ellenőrizzük, hogy nehogy túlfőzzük, maradjon kicsit harapható. Amíg fő, a zellerszárakat karikázzuk fel és egy serpenyőben olvasztott vajon és olajon kezdjük el pirítani. Finoman sózzuk, adjuk hozzá a rozmaringot, csilit, és 4-5 perc alatt süssük illatosra, “pirosra”. A főzelékből egy merőkanálnyit vegyünk ki, adjunk hozzá fél deci vizet, és pürésítsük. Öntsük vissza az alaphoz, keverjük el, és forralásig melegítsük. Kóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk, és a zellerrel tálaljuk.
Csicseriborsó-főzelék
Hozzávalók:
- olaj
- 50 dkg száraz csicseriborsó
- 30 dkg füstölt tarja
- 3 babérlevél
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 dl tejföl
- só, bors
- 1 tk. őrölt piros paprika
A csicseriborsót egy éjszakára bő vízbe áztatjuk. Másnap lecseréljük rajta a vizet, és annyit öntünk hozzá, amennyi bőven ellepi. Egészben beletesszük a vöröshagymát, a babérlevelet, egy fokhagymagerezdet és a felkockázott füstölt húst. Puhára főzzük a csicseriborsót, hozzáadjuk a tejszínt, és kb. az 1/3 részét simára turmixoljuk.
Gombás lencsefőzelék
Hozzávalók:
- 30 dkg lencse
- 20 dkg gomba
- 2-3 babérlevél
- 5 dkg spenótlevél (elhagyható)
- 3-4 ek. mustár
- fél pohár tejföl
- 3 ek. olaj
- 1 ek. rozsliszt
- 1 mk. szárított petrezselyemzöld
- só, bors
A lencsét legalább 2-3 órára áztasd vízbe. A gombát alaposan mosd meg, szeleteld. Az olajon kissé pirítsd meg.
A lencsefőzelék elkészítéséhez nagyobb edénybe öntsd a leöblített, kiáztatott lencsét. Öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi. Lassú tűzön forrald fel, add hozzá a babérlevelet, ízlés szerint sózd, borsozd, add hozzá a petrezselyemzöldet is.
A lencse nagyjából 25-30 perc alatt megfő. A főzési idő felénél add hozzá a gombát és a vízben alaposan leáztatott spenótot. Ha mélyhűtött spenótot vásároltál, akkor a főzés előtt érdemes kiolvasztani, majd lecsöpögtetni a vizet. Ez esetben a receptben megadott mennyiségnél többet adhatsz a spenótból a lencsefőzelékhez. Félig lefedve, lassú tűzön rotyogtatva főzd puhára a lencsét.
Közben a tejfölben a rozslisztet keverd csomómentesre, majd a mustárt is keverd hozzá. A forrásban lévő lencsefőzelékhez keverd hozzá, és néhány percig tovább forralva sűrűsítsd.
A gombás lencsefőzeléket friss, ropogós péksüteménnyel, kenyérrel kínáld szilveszter éjjelén és az új év első napján.
Kapros salátafőzelék tojásos burgonyalepénnyel
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 fej saláta
- fél tk. szódabikarbóna
- 8 dl tej
- cukor, só
- 3 ek. burgonyakeményítő
- kb. 2 ek. ecet
- 1 csokor friss kapor
A lepényhez:
- 20 dkg burgonya
- 8 tojás
- fél piros kaliforniai paprika
- fél fej vöröshagyma
- olaj
- fél csokor petrezselyem
A fejes salátát leveleire szedjük, alaposan megmossuk, hogy ne maradjon földes, és kétujjnyi szeletekre vágjuk. A tejet feltesszük melegedni, hozzáadunk cukrot, sót és a szódabikarbónát. Forrás előtt beletesszük a salátát, csak rövid ideig főzzük (kb. 5-10 percig). A keményítőt vízzel elkeverjük, besűrítjük vele a főzeléket. Ecetet adunk hozzá, a legvégén beleszórjuk az összevágott kaprot, egyet forralunk rajta, és levesszük a tűzről.
A lepényhez a megmosott burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, és 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A kaliforniai paprikát is 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk, és egy teflonserpenyőben kevés olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a burgonya- és a paprikakockákat. Sózzuk, rövid pirítás után megszórjuk vágott petrezselyemmel, és felöntjük a felvert, sózott tojással. Kis lángon sütjük, amikor már megszilárdult, megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. A főzeléket a felszeletelt lepénnyel tálaljuk.
Burgonya-cékla főzelék
Hozzávalók:
- 6 ek. tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- 2 babérlevél
- 1 csokor petrezselyem
- ízesítéshez őrölt bors
- 5 ek. olívaolaj
- 5 burgonya
- fél citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 2 cékla
- só
A céklákat megmossuk, majd egyesével alufóliára tesszük. Egy evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, és megsózzuk, a fóliát összezárjuk, és 200 fokon 50-60 perc alatt megsütjük. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, egy teáskanál sóval feltesszük főni. A céklát, ha kihűlt, meghámozzuk, és felkockázzuk. A megfőtt burgonya 1/3-át leturmixoljuk, és visszasűrítjük vele a főzeléket. A céklát és az apróra vágott petrezselymet hozzákeverjük. Tejföllel lazítjuk, a citrom héját belereszeljük, és a fél citrom levét belefacsarjuk. Sózzuk-borsozzuk, ha kell.
Kelkáposztafőzelék konfitált fokhagymával
Hozzávalók (2-3 adag)
- 60 dkg burgonya, meghámozva, 2×2 centis kockákra vágva
- 6 dl leszűrt zöldség- vagy húsleves
- 4 dkg hideg vaj, felkockázva
- 3 ek. olaj
- ½ fej kelkáposzta, vékonyan fellaskázva
- só és frissen őrölt bors
- a tálaláshoz jó minőségű olívaolaj
A konfitált fokhagymához:
- 2 fej fokhagyma
- 2 dl olaj vagy olvasztott libazsír
1. A burgonyát az alaplében kb. 15 perc alatt lefedve puhára főzzük.
2. A konfitált fokhagymához az olajat vagy libazsírt felmelegítjük, beletesszük a gerezdjeire szedett, héjas fokhagymát, és 20 percig alacsony lángon sütjük. Ha kész, szűrőkanállal kiszedjük a zsiradékból, és ha kicsit kihűlt, eltávolítjuk a héját.
3. A megfőtt burgonya felét szűrőkanállal kivesszük, turmixgépbe tesszük, és annyi főzőlevet adunk hozzá, amennyi ellepi. Simára pürésítjük, közben belekeverjük a hideg vajat.
4. Egy nagy serpenyőt szárazon felforrósítunk, és amikor már szinte füstöl, hozzáadjuk az olajat és a kelkáposztát. Néhány percig pirítjuk, amíg a levelek kissé összeesnek, és enyhén karamellizálódnak, de még ropogósak. Sózzuk-borsozzuk.
5. A pirított kelkáposzta egyik felét, és az egészben hagyott, leszűrt burgonyakockákat beleforgatjuk a pürébe.
6. Tálaláskor rátesszük a kelkáposztacsíkok másik felét, a konfitált fokhagymát, és végül meglocsoljuk olívaolajjal.
Citromos burgonyafőzelék sült zellerrel
Hozzávalók 2 főre:
- 5 dl alaplé
- fél citrom reszelt héja
- 30 dkg zellergumó
- fél citrom leve
- 1 kg burgonya
- negyed teáskanál fűszerpaprika
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. vaj
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 babérlevél
- 3 ek. olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl tejföl
- 1 ek. étkezési keményítő
A sütőt melegítsük elő 220-230 fokra. A 3 ek. olajat keverjük össze a sóval és a paprikával. A kockázott zellert tegyük egy zacskóba, öntsük rá a fűszeres olajat, és alaposan rázzuk össze. Borítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, és 10-12 percig süssük.
Közben a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinszteljük a hagymát. Finoman sózzuk. Reszeljük rá a fokhagymát, forgassuk össze a burgonyával, öntsük fel az alaplével, dobjuk bele a babért, sózzuk és fedő alatt 10-12 perc alatt főzzük majdnem puhára. Egy fél merőkanálnyit vegyünk ki, pürésítsük, majd öntsük vissza az alaphoz. A tejfölt a keményítővel és 1 dl vízzel keverjük csomómentesre, és sűrítsük be a főzeléket. Reszeljük bele a citromhéjat, facsarjuk bele a citromlevet, és ha kell sózzuk, borsozzuk.
A zellerrel tálaljuk, és friss petrezselyemzölddel extra frissességet adhatunk neki.
Currys lencsefőzelék
Hozzávalók:
- 1 vöröshagyma
- 1 babérlevél
- ízesítéshez őrölt bors
- 25 dkg lencse
- 3 ek. olívaolaj
- 2 cm gyömbér
- 1 pohár natúr joghurt
- 1 ek. currypor
A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla az áztatóvizet, felöntjük tiszta vízzel, és a babérlevéllel felfőzzük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és 3 evőkanálnyi olajban megpároljuk. A lencsét leszűrjük és a hagymához adjuk. Kevés vízzel hígítjuk, és a lencse 1/3 részét leturmixoljuk, ezzel sűrítjük a főzelékünket. Belereszeljük a gyömbért, hozzáadjuk a curryt, sózzuk, borsozzuk, és 10 percig főzzük a főzelékünket. Ezt követően natúr joghurttal habarjuk be.
bs_cikkbe_ajanlo
|