A pohárkrémek nemcsak finomak és szépek, hanem olyan egyszerűek is, hogy különösebb konyhai rutin nélkül is össze lehet állítani egy finom desszertet. A variációk száma végtelen, a krém alapja legtöbbször mascarpone és tejszínhab keveréke, de vannak joghurtos, tejfölös, túrós receptek is, bátran kombináljuk őket!
Rétegezhetjük szezonális gyümölcsökkel, ízesíthetjük a krémet mákkal, narancs- vagy citromhéjjal, használhatunk hozzá babapiskótát, keksz- vagy sütimorzsát, és még a pohárkrémek tálalását is variálhatjuk. Készülhet mini pohárban, szinte csak 1-2 kanálnyi adag, vagy hagyományos 1-2 dl-es pohárban rétegezve, vagy tálalhatjuk nagy edényben is, ahogy a britek klasszikus édességét, a trifle-t szokták tálalni. Egy biztos, akárhogy is készül a pohárkrém, kalóriában nem lesz hiány!
Nutellás túrórudi-krém házilag
Hozzávalók 2-4 adaghoz:
- 25 dkg túró
- 3 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl hideg tejszín
- 10-12 dkg Nutella
- 5 dkg sótlan földimogyoró
1. A túrót, a porcukrot és a citrom reszelt héját alaposan elkeverjük. Adhatunk hozzá 1-2 evőkanálnyi tejszínt is.
2. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a túrós keveréket, és elkeverjük – lehetőleg úgy, hogy a hab ne nagyon törjön össze.
3. A Nutellát enyhén megolvasztjuk, a mogyorót durvára vágjuk.
4. A habot/krémet poharakba adagoljuk: egy réteg túrókrémre kevés Nutellát kanalazunk, majd ismét túrókrém következik, és a tetejére ismét Nutella. Durvára vágott mogyoróval megszórva azonnal tálaljuk.
Banános-csokis pohárkrém
Hozzávalók:
- 8 dkg (+ a tetejére 5 dkg) étcsokoládé
- 2-3 banán
- 3 dl habtejszín
- kakaós piskóta/brownie/csokiskeksz-morzsa
- 5 dkg porcukor
A csokis édesség receptje a Csak a Puffin blogon folytatódik.
Ananászos-kókuszos tiramisu
Hozzávalók:
- egy kis darab vaníliarúd
- 0,5 dl tejszín
- 5 dkg cukor
- 3 dl tejszín
- 5 dkg mascarpone
- 15 dkg angolkrém
- 15 dkg babapiskóta
- kókuszreszelék
- ananász vagy ananászkonzerv
- 3 tojássárgája
Citromkrémes poharas desszert
Hozzávalók 4-5 főre:
- 200 g keksz /lehet zabkeksz, győri édes kekszek, kókuszossal például nagyon finom
- 2,5 dl habtejszín
A citromkrémhez:
- 5 db tojás
- 4 citrom reszelt héja és leve
- 180 g cukor
- 70 g vaj
A recept folytatásáért kattints ide, a Falusi libák blogjára.
Mákosguba-“tiramisu”
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 4 db száraz kifli
- 10 dkg darált mák
- 2 dl narancslekvár
- 2,5 dl tej
- 5 dl hideg habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- 7 dkg porcukor
A kiflit karikázzuk fel egyforma karikákra. A mascarponét keverjük el a tejjel, a porcukorral és a darált mákkal. A tejszínt verjük fel kemény habnak, óvatosan forgassuk össze a mascarponekrémmel. Kínálótál (vagy 4-6 kisebb tál) aljára szedjünk a mákos krémből, rétegezzünk rá kiflikarikákat, szedjünk rá narancslekvárt. Folytassuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak, a tetejére krém kerüljön. Tegyük a hűtőszekrénybe minimum 4-5 órára (de legjobb, ha egy éjszakára), hogy a kifli megpuhuljon.
Passiógyümölcsös ricottakrém
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g ricotta
- 2 db passiógyümölcs
- 6 db édes, érett nektarin
- 8 db babapiskóta
- 2 tk narancsvirágméz
- 2 tk citromfűszörp
- őrölt fahéj
- 1/2 narancs frissen facsart leve
A recept a Tavola in Piazza blogon folytatódik.
Narancsos tiramisu tojás és alkohol nélkül
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 200 g babapiskóta
- 250 g mascarpone
- 100 ml habtejszín
- 3-4 ek porcukor (ízlés szerint növelhető a mennyiség)
- 10 ek narancslekvár
- 2 narancs leve
- 2-3 ek keserű kakaópor
- Facsarjuk ki a narancsok levét. A narancslekvárt melegítsük fel.
- A habtejszínt verjük fel kemény habbá. A mascarponét keverjük össze a porcukorral, és forgassuk bele a felvert tejszínhabot.
- Készítsünk elő 4 nagyobb poharat. Tördeljünk az aljára babapiskótát, locsoljuk meg narancslével, kanalazzunk rá egy kevés narancslekvárt, majd tegyünk rá a krémből is. Megint tegyünk rá babapiskótát, kevés narancslevet, narancslekvárt, krémet, legvégül a tetejét szórjuk meg keserű kakaóporral. Fogyasztásig tálaljuk hűtőben.
A receptet Dubravecz Emese, a Marmalade bloggere készítette.
Nutellás-kávés desszert
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg mascarpone
- 5 ek nutella
- 2 dl habtejszín
- 15 dkg babapiskóta
- 1-1,5 dl kávé
- tetejére: cukrozatlan kakaópor
A recept az Álom.Íz.Világ blogon folytatódik.