A francia konyhát elsősorban a különleges édességek és isteni péksütemények miatt szeretjük, de ez a sós finomság is igazi kedvenc lehet! A tarte tésztáját (a quiche-tésztához hasonlóan) egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, és ha egyszer megvan a titok, ezerféle variáció készülhet belőle! Elsőként egy isteni paradicsomos-kecskesajtos verziót mutatunk be!
Hozzávalók (egy 23-25 centi átmérőjű tarte-hoz)
A töltelékhez:
- 2-3 nagy, érett paradicsom
- 2 ek. olívaolaj
- só és bors
- egy kevés dijoni mustár
- két bő ek. friss zöld fűszer kedvünk szerint
- 250 gramm kecskesajt karikákra vágva
A tésztához:
- 210 gramm liszt
- 125 gramm sózatlan vaj hidegen, kockákra vágva
- 1/2 tk. só
- 1 nagy tojás
- 2-3 ek. hideg víz
Elkészítés:
1. Először készítsük el a tarte tésztáját: keverjük össze a lisztet és a sót, majd morzsoljuk össze a vajjal, míg darabos tésztát kapunk. Ezután adjuk hozzá a tojást és a vizet, és gyúrjunk tésztát belőle!
2. Ha összeállt a tésztánk, nyújtsuk ki, és formázzuk a piteformánkhoz! Nyomkodjuk bele alaposan a formába!
3. A pitét kenjük meg a mustárral, és hagyjuk állni néhány percig, hogy kicsit beszívja!
4. A sütőt melegítsük elő 218 fokra!
5. A felkarikázott paradicsomokat helyezzük el a mustáros tésztán, hogy mindenhová jusson belőlük! Locsoljuk meg olívaolajjal, és szórjuk meg sóval, borssal és az általunk választott zöld fűszerekkel!
6. Tegyük a paradicsomok tetejére a kecskesajtot (esetleg egy kis mézzel is meglocsolhatjuk, ha szeretnénk).
7. A tarte-ot nagyjából 30 percig süssük – akkor jó, ha a tészta ropogós, a paradicsom puha, a kecskesajtnak pedig kicsit már megbarnult a teteje!