nlc.hu
Gasztro
Francia konyha otthon: paradicsomos-kecskesajtos tarte

Francia konyha otthon: paradicsomos-kecskesajtos tarte

A francia konyha nem véletlenül híres világszerte – ezt mindenki tudja, aki kóstolt már igazán finom quiche-t vagy legalább egy jó vajas croissant-t. Ez a nem túl bonyolult tarte szintén a franciák konyhaművészetének egyik remeke, ami szuperül variálható, ha egyszer elsajátítjuk a tészta készítési módját!

A francia konyhát elsősorban a különleges édességek és isteni péksütemények miatt szeretjük, de ez a sós finomság is igazi kedvenc lehet! A tarte tésztáját (a quiche-tésztához hasonlóan) egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, és ha egyszer megvan a titok, ezerféle variáció készülhet belőle! Elsőként egy isteni paradicsomos-kecskesajtos verziót mutatunk be! 

Francia konyha otthon: paradicsomos-kecskesajtos tart

 

Hozzávalók (egy 23-25 centi átmérőjű tarte-hoz)

A töltelékhez:

  • 2-3 nagy, érett paradicsom
  • 2 ek. olívaolaj
  • só és bors
  • egy kevés dijoni mustár
  • két bő ek. friss zöld fűszer kedvünk szerint
  • 250 gramm kecskesajt karikákra vágva

A tésztához:

  • 210 gramm liszt
  • 125 gramm sózatlan vaj hidegen, kockákra vágva
  • 1/2 tk. só
  • 1 nagy tojás
  • 2-3 ek. hideg víz

Elkészítés:

1. Először készítsük el a tarte tésztáját: keverjük össze a lisztet és a sót, majd morzsoljuk össze a vajjal, míg darabos tésztát kapunk. Ezután adjuk hozzá a tojást és a vizet, és gyúrjunk tésztát belőle!

2. Ha összeállt a tésztánk, nyújtsuk ki, és formázzuk a piteformánkhoz! Nyomkodjuk bele alaposan a formába!

3. A pitét kenjük meg a mustárral, és hagyjuk állni néhány percig, hogy kicsit beszívja!

4. A sütőt melegítsük elő 218 fokra!

5. A felkarikázott paradicsomokat helyezzük el a mustáros tésztán, hogy mindenhová jusson belőlük! Locsoljuk meg olívaolajjal, és szórjuk meg sóval, borssal és az általunk választott zöld fűszerekkel!

6. Tegyük a paradicsomok tetejére a kecskesajtot (esetleg egy kis mézzel is meglocsolhatjuk, ha szeretnénk).

7. A tarte-ot nagyjából 30 percig süssük – akkor jó, ha a tészta ropogós, a paradicsom puha, a kecskesajtnak pedig kicsit már megbarnult a teteje!

 

DavidLebovitz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top