nlc.hu
Gasztro
Bűnözés magasfokon: junk food a bikinidiéta előtt

Bűnözés magasfokon: junk food a bikinidiéta előtt

Hamarosan itt a tavasz, elkezdjük tervezgetni a nyaralást, és megpróbálunk bombaformába kerülni addigra. Mi is gondolunk majd a bikiniszezonra, készülünk majd egészséges, könnyed receptekkel, de most még egy kicsit bűnözünk. Nem is akármivel, hamburgerrel, hot doggal, sült krumplival!

Zsír, só, kalória és szénhidrát számolatlanul: a junk food maga a boldogság🙂 Csak mérlegre ne kelljen állni utána! Az a csoda ugyanis csak a Gilmore lányokkal történhet meg, hogy éjjel-nappal nassolnak, és mégsem híznak egy dekát sem. Mi most még egy kicsit lazítunk, átadjuk magunkat a bűnös élvezeteknek, és aztán hamarosan kezdődhet a salátaszezon. 

Hamburger házilag

A hamburger – definíció szerint – grillezett, fűszeres marhahúsmassza, lapos, enyhén pogácsa formájú, a mi fasírtunkhoz hasonló ételféleség, amelyet zsemle formájú péksüteménybe helyeznek. Bár azt hihetnénk, hogy a hamburger egy igazi amerikai találmány, valójában igen hosszú utat járt be, és három kontinens, Ázsia, Európa és Amerika is szerepet játszott a létrejöttében. 

Így bűnözünk mi - 8 recept a junk food világnapjára

Hozzávalók:
A húspogácsához:

  • 1 kg darált marhahús
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb kaliforniai paprika
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2-3 ek. zsemlemorzsa
  • só, bors

A sütéshez: 

  • kevés étolaj

A burgerhez:

  • hamburgerbuci – házi készítésű bucihoz recept itt
  • kaliforniai paprika
  • édes chililekvár (elhagyható)
  • lila hagyma
  • salátalevél

A fokhagymát, a vöröshagymát, a petrezselymet és a kaliforniai paprikát apróra vágjuk, a citrom héját lereszeljük. A húspogácsa hozzávalóit összegyúrjuk, majd kevés olajon kisütjük. Minden húspogácsára édes chililekvárt kenünk, és a zöldségekkel “kibélelt” hamburgerbuci közepére rakjuk.

Tökéletes sült krumpli házilag

 
mceBlockPasteEnd

Sokan imádják a sült krumplit, de nem szívesen állnak neki, mert “otthon soha nem lesz tökéletes”, pedig valójában – a jó minőségű alapanyagon túl (ha Bintje típusú burgonyát nem sikerül beszerezni, akkor a “C” típusú burgonyákkal érdemes próbálkozni) – csak a profik által is használt két apró trükkre van szükség, és otthon is tökéletes lesz a sült krumplink. Az egyik az az, hogy zsírban kell kisütni, nem olajban! Állítólag legjobb az ökör és lózsír keveréke, de ennek beszerzésére senkit nem biztatnánk, tökéletesen megfelel a célra a sertészsír is. A másik fontos dolog az az, hogy nem elég egyszer megsütni a krumplit, a tökéletes állaghoz kétszer kell sütni (úgy, hogy egy órán belül történjen a két sütés). 

Tökéletes sült és tepsis krumpli

Hozzávalók:

  • sertészsír
  • burgonya
  1. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, alaposan megtörölgetjük és hasábokra vágjuk.
  2. Serpenyőben megolvasztjuk a sertészsírt (kb. ujjnyi magasan).  Közepes lángon kisütjük a krumplit (szinte hólyagosra), majd lecsepegtetjük, tányérra szedjük és hűlni hagyjuk.
  3. Ha kihűlt, újra felmelegítjük a zsírt, és közepes lángon még egyszer átsütjük a krumplit, majd lecsepegtetés után sózzuk, még forrón.

Pizza Margherita

Bűnözés magasfokon: junk food a bikinidiéta előtt

Hozzávalók 3 db kb. 26 cm átmérőjű pizzához:

  • 165 ml meleg víz
  • 15 g élesztő
  • 300 g búzaliszt
  • csipetnyi cukor
  • 2+3 ek. olívaolaj

Hozzávalók a feltéthez:

  • 1 tk. szárított oregánó
  • 200 g passzírozot paradicsom
  • 300 g mozzarella
  • só, őrölt fekete bors
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • egy kis csokor bazsalikom

A tésztához a lisztet egy keverőtálba öntjük, összekeverjük a  sóval, majd a közepébe krátert formálunk. A meleg vízben feloldjuk az élesztőt és a cukrot, majd a sós liszt közepén lévő kráterbe öntjük. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összekeverjük, és végül hozzáadunk 2 ek. olívaolajat is. Ezután tovább keverjük, majd amikor a massza összeáll, munkalapra téve 15-20 perc alatt rugalmas tésztává dagasztjuk, gombóccá formáljuk.

A tésztagombócot kelesztőtálba helyezzük, tetejét kereszt alakban bevágjuk, tiszta kendővel lefedjük, és szobahőmérsékleten kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

A mozzarellát nagyobb darabokra tépkedjük, szűrőbe tesszük, és legalább 30 percig csöpögni hagyjuk. (A végén egy kicsit ki is nyomkodhatjuk. Ez azért fontos, mert ha a sajtban túl sok víz marad, eláztathatja a tésztát.)

Közben három kb. 26 cm átmérőjű kerek tepsit nagyon vékonyan kiolajozunk.

A kelesztési idő letelte után a tésztát három egyforma részre osztjuk, majd olajos kézzel minden egyes részt egyenként ellapítjuk/nyújtjuk úgy, hogy a bennük lévő levegő a szélek felé haladjon, vagyis a korongok szélei vastagabbak legyenek, mint a középső rész.

A kinyújtott  tésztakorongokat a kiolajozott tepsikre helyezzük, és letakarva további 30 percig kelesztjük.

Ezalatt a sütőt a maximum hőmérsékletre melegítjük. (Nálunk ez 250 °C.)

A második kelesztési idő letelte után az egyik tésztakorongot megkenjük a paradicsom egyharamadával, ráhelyezzük a mozzarella harmadát, majd megszórjuk sóval, oregánóval valamint  frissen őrölt fekete borssal. A pizzát azonnal az előmelegített sütőbe rakjuk, és néhány perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a korong alja egységesen megpirul.

Amikor az első adag majdnem kész, a második megkelt tésztakorongra is rárakjuk a feltétet, aztán amikor ez is majdnem elkészül, jöhet a harmadik. (A tésztát nem szabad hamar megrakni sem a paradicsommal, sem a mozzarellával, ti. elázhat.) A kisült pizzákat friss bazslikomlevelekkel azonnal tálaljuk.

Fish and chips

Bűnözés magasfokon: junk food a bikinidiéta előtt

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • bőségesen olaj
  • bors
  • 1 csomag sütőpor
  • 500 g fagyasztott sült burgonya
  • 2 doboz (1 liter) sör
  • 300 g tőkehalfilé (lehet fagyasztott is)

Kell egy akkora edény, hogy a halakat egyszerre tudjuk sütni. Ebbe az edénybe öntsük bele az olajat, és melegítsük fel kb. 190 fokra. Akkor jó az olaj, ha egy kis panírszószt beledobunk, és az fent marad a felszínen, és sülni kezd.

A lisztet és a sütőport összekeverjük. Felbontjuk a két sört, és az egyiket rögtön megisszuk. A másik sörnek a felét hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Egy habverővel, vagy ami egyszerűbb, egy elektromos habverővel palacsintatészta sűrűségű masszát keverünk belőle. Ha nagyon sűrű, akkor a sörrel lazíthatjuk, ha túl laza, akkor pedig liszttel sűríthetjük.

A halakat töröljük szárazra papírtörlővel, szórjuk meg egy kis liszttel (ez segít abban, hogy tényleg száraz legyen), hintsük meg sóval-borssal mindkét oldalát. Mártsuk a halat a masszába, majd óvatosan engedjük bele a forró olajba. 10 perc után a bunda szépen megbarnul, ekkor kiszedhetjük. Tartsuk melegen (60 fokos sütő), és ugyanabban az olajban süssük ki a krumplit. Ha stílusosak akarunk lenni, akkor újságpapírból tölcsért csinálunk, félig megpakoljuk krumplival, és a tetejére rárakunk egy halat.

Baconös-sajtos héjában sült krumpli

Bűnözés magasfokon: junk food a bikinidiéta előtt

Hozzávalók:

  • 4-6 nagyobb krumpli
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • reszelt sajt
  • bacon felkockázva
  • ízlés szerint só
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 pohár tejföl

A sütőt először is melegítsd fel 200 fokra a héjában sült krumpli elkészítéséhez.

A krumplikat alaposan mosd le, még jobb, ha a héját szivaccsal jól átdörzsölöd. Vágd hosszában félbe, locsold meg mindet az olívaolajjal, ízlés szerint sózd. Csomagold alufóliába, majd helyezd tepsire. Told a tepsit a sütőbe és 25-30 perc alatt süsd puhára a krumplit.

Közben kockázd fel a bacont, serpenyőben pirítsd meg. Reszeld le a sajtot is. A fokhagymát préseld le és keverd a tejfölhöz, ha szükséges, ízlés szerint sózd.

A sütési idő lejártát követően hagyd még a fóliában 5-10 percre a krumplikat, majd bontsd ki. A krumplik közepét kissé vájd ki. A kiszedett krumplit keverd össze kevés reszelt sajttal és tejföllel, majd halmozd vissza a fél krumplik közepére. Szórd meg reszelt sajttal és baconnel, és 10 percre told vissza a forró sütőbe. Ha kissé megpirult a teteje, elkészült a mennyei gyors vacsora. Kínálj mellé fokhagymás tejfölt, salátát.

Chili hot dog

Hozzávalók:

  • Hot dog kifli/buci
  • Bucinként 2 szelet cheddar sajt
  • Bucinként 1 darab virsli
  • Chilis killer töltelék

Hozzávalók a chilis részhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 ek. olaj
  • 50 dkg darált marhahús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/4 csésze ketchup
  • 1/8 csésze barbecue szósz
  • fél ek. chili szósz
  • 1 ek. mustár

Olajat hevítünk, és üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a húst és morzsásra pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és 3-4 percig együtt főzzük. Közben összekeverjük a ketchupot, a barbecue szószt, chili szószt és mustárt, és ha letelt a 4 perc, hozzáadjuk a hagymás húshoz. Jól összekeverjük, csökkentjük a lángot és kb 10 percig főzzük együtt. Ha túl kevésnek találjuk a folyadék mennyiségét, akkor egy kis vízzel hígíthatjuk.

Közben egy serpenyőben nagyon kevés olajon ropogós kérgűre sütjük a virsliket, és ha kész van minden, akkor fogunk egy hotdog-kiflit, félbevágjuk, rárakunk 1 szelet cheddar sajtot, rá 1 virslit, rá egy nagy kanál chilis húst, még egy szelet sajtot és rá a buci másik felét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top