Zsír, só, kalória és szénhidrát számolatlanul: a junk food maga a boldogság🙂 Csak mérlegre ne kelljen állni utána! Az a csoda ugyanis csak a Gilmore lányokkal történhet meg, hogy éjjel-nappal nassolnak, és mégsem híznak egy dekát sem. Mi most még egy kicsit lazítunk, átadjuk magunkat a bűnös élvezeteknek, és aztán hamarosan kezdődhet a salátaszezon.
Hamburger házilag
A hamburger – definíció szerint – grillezett, fűszeres marhahúsmassza, lapos, enyhén pogácsa formájú, a mi fasírtunkhoz hasonló ételféleség, amelyet zsemle formájú péksüteménybe helyeznek. Bár azt hihetnénk, hogy a hamburger egy igazi amerikai találmány, valójában igen hosszú utat járt be, és három kontinens, Ázsia, Európa és Amerika is szerepet játszott a létrejöttében.
Hozzávalók:
A húspogácsához:
- 1 kg darált marhahús
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb kaliforniai paprika
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 2-3 ek. zsemlemorzsa
- só, bors
A sütéshez:
- kevés étolaj
A burgerhez:
- hamburgerbuci – házi készítésű bucihoz recept itt
- kaliforniai paprika
- édes chililekvár (elhagyható)
- lila hagyma
- salátalevél
A fokhagymát, a vöröshagymát, a petrezselymet és a kaliforniai paprikát apróra vágjuk, a citrom héját lereszeljük. A húspogácsa hozzávalóit összegyúrjuk, majd kevés olajon kisütjük. Minden húspogácsára édes chililekvárt kenünk, és a zöldségekkel “kibélelt” hamburgerbuci közepére rakjuk.
Tökéletes sült krumpli házilag
mceBlockPasteEnd
|
Sokan imádják a sült krumplit, de nem szívesen állnak neki, mert “otthon soha nem lesz tökéletes”, pedig valójában – a jó minőségű alapanyagon túl (ha Bintje típusú burgonyát nem sikerül beszerezni, akkor a “C” típusú burgonyákkal érdemes próbálkozni) – csak a profik által is használt két apró trükkre van szükség, és otthon is tökéletes lesz a sült krumplink. Az egyik az az, hogy zsírban kell kisütni, nem olajban! Állítólag legjobb az ökör és lózsír keveréke, de ennek beszerzésére senkit nem biztatnánk, tökéletesen megfelel a célra a sertészsír is. A másik fontos dolog az az, hogy nem elég egyszer megsütni a krumplit, a tökéletes állaghoz kétszer kell sütni (úgy, hogy egy órán belül történjen a két sütés).
Hozzávalók:
- sertészsír
- burgonya
- só
- A krumplit meghámozzuk, megmossuk, alaposan megtörölgetjük és hasábokra vágjuk.
- Serpenyőben megolvasztjuk a sertészsírt (kb. ujjnyi magasan). Közepes lángon kisütjük a krumplit (szinte hólyagosra), majd lecsepegtetjük, tányérra szedjük és hűlni hagyjuk.
- Ha kihűlt, újra felmelegítjük a zsírt, és közepes lángon még egyszer átsütjük a krumplit, majd lecsepegtetés után sózzuk, még forrón.
Pizza Margherita
Hozzávalók 3 db kb. 26 cm átmérőjű pizzához:
- 165 ml meleg víz
- 15 g élesztő
- 300 g búzaliszt
- csipetnyi cukor
- 2+3 ek. olívaolaj
Hozzávalók a feltéthez:
- 1 tk. szárított oregánó
- 200 g passzírozot paradicsom
- 300 g mozzarella
- só, őrölt fekete bors
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- egy kis csokor bazsalikom
A tésztához a lisztet egy keverőtálba öntjük, összekeverjük a sóval, majd a közepébe krátert formálunk. A meleg vízben feloldjuk az élesztőt és a cukrot, majd a sós liszt közepén lévő kráterbe öntjük. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összekeverjük, és végül hozzáadunk 2 ek. olívaolajat is. Ezután tovább keverjük, majd amikor a massza összeáll, munkalapra téve 15-20 perc alatt rugalmas tésztává dagasztjuk, gombóccá formáljuk.
A tésztagombócot kelesztőtálba helyezzük, tetejét kereszt alakban bevágjuk, tiszta kendővel lefedjük, és szobahőmérsékleten kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
A mozzarellát nagyobb darabokra tépkedjük, szűrőbe tesszük, és legalább 30 percig csöpögni hagyjuk. (A végén egy kicsit ki is nyomkodhatjuk. Ez azért fontos, mert ha a sajtban túl sok víz marad, eláztathatja a tésztát.)
Közben három kb. 26 cm átmérőjű kerek tepsit nagyon vékonyan kiolajozunk.
A kelesztési idő letelte után a tésztát három egyforma részre osztjuk, majd olajos kézzel minden egyes részt egyenként ellapítjuk/nyújtjuk úgy, hogy a bennük lévő levegő a szélek felé haladjon, vagyis a korongok szélei vastagabbak legyenek, mint a középső rész.
A kinyújtott tésztakorongokat a kiolajozott tepsikre helyezzük, és letakarva további 30 percig kelesztjük.
Ezalatt a sütőt a maximum hőmérsékletre melegítjük. (Nálunk ez 250 °C.)
A második kelesztési idő letelte után az egyik tésztakorongot megkenjük a paradicsom egyharamadával, ráhelyezzük a mozzarella harmadát, majd megszórjuk sóval, oregánóval valamint frissen őrölt fekete borssal. A pizzát azonnal az előmelegített sütőbe rakjuk, és néhány perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a korong alja egységesen megpirul.
Amikor az első adag majdnem kész, a második megkelt tésztakorongra is rárakjuk a feltétet, aztán amikor ez is majdnem elkészül, jöhet a harmadik. (A tésztát nem szabad hamar megrakni sem a paradicsommal, sem a mozzarellával, ti. elázhat.) A kisült pizzákat friss bazslikomlevelekkel azonnal tálaljuk.
Fish and chips
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- só
- bőségesen olaj
- bors
- 1 csomag sütőpor
- 500 g fagyasztott sült burgonya
- 2 doboz (1 liter) sör
- 300 g tőkehalfilé (lehet fagyasztott is)
Kell egy akkora edény, hogy a halakat egyszerre tudjuk sütni. Ebbe az edénybe öntsük bele az olajat, és melegítsük fel kb. 190 fokra. Akkor jó az olaj, ha egy kis panírszószt beledobunk, és az fent marad a felszínen, és sülni kezd.
A lisztet és a sütőport összekeverjük. Felbontjuk a két sört, és az egyiket rögtön megisszuk. A másik sörnek a felét hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Egy habverővel, vagy ami egyszerűbb, egy elektromos habverővel palacsintatészta sűrűségű masszát keverünk belőle. Ha nagyon sűrű, akkor a sörrel lazíthatjuk, ha túl laza, akkor pedig liszttel sűríthetjük.
A halakat töröljük szárazra papírtörlővel, szórjuk meg egy kis liszttel (ez segít abban, hogy tényleg száraz legyen), hintsük meg sóval-borssal mindkét oldalát. Mártsuk a halat a masszába, majd óvatosan engedjük bele a forró olajba. 10 perc után a bunda szépen megbarnul, ekkor kiszedhetjük. Tartsuk melegen (60 fokos sütő), és ugyanabban az olajban süssük ki a krumplit. Ha stílusosak akarunk lenni, akkor újságpapírból tölcsért csinálunk, félig megpakoljuk krumplival, és a tetejére rárakunk egy halat.
Baconös-sajtos héjában sült krumpli
Hozzávalók:
- 4-6 nagyobb krumpli
- 2-3 ek. olívaolaj
- reszelt sajt
- bacon felkockázva
- ízlés szerint só
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 pohár tejföl
A sütőt először is melegítsd fel 200 fokra a héjában sült krumpli elkészítéséhez.
A krumplikat alaposan mosd le, még jobb, ha a héját szivaccsal jól átdörzsölöd. Vágd hosszában félbe, locsold meg mindet az olívaolajjal, ízlés szerint sózd. Csomagold alufóliába, majd helyezd tepsire. Told a tepsit a sütőbe és 25-30 perc alatt süsd puhára a krumplit.
Közben kockázd fel a bacont, serpenyőben pirítsd meg. Reszeld le a sajtot is. A fokhagymát préseld le és keverd a tejfölhöz, ha szükséges, ízlés szerint sózd.
A sütési idő lejártát követően hagyd még a fóliában 5-10 percre a krumplikat, majd bontsd ki. A krumplik közepét kissé vájd ki. A kiszedett krumplit keverd össze kevés reszelt sajttal és tejföllel, majd halmozd vissza a fél krumplik közepére. Szórd meg reszelt sajttal és baconnel, és 10 percre told vissza a forró sütőbe. Ha kissé megpirult a teteje, elkészült a mennyei gyors vacsora. Kínálj mellé fokhagymás tejfölt, salátát.
Chili hot dog
Hozzávalók:
- Hot dog kifli/buci
- Bucinként 2 szelet cheddar sajt
- Bucinként 1 darab virsli
- Chilis killer töltelék
Hozzávalók a chilis részhez:
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 ek. olaj
- 50 dkg darált marhahús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/4 csésze ketchup
- 1/8 csésze barbecue szósz
- fél ek. chili szósz
- 1 ek. mustár
Olajat hevítünk, és üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a húst és morzsásra pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és 3-4 percig együtt főzzük. Közben összekeverjük a ketchupot, a barbecue szószt, chili szószt és mustárt, és ha letelt a 4 perc, hozzáadjuk a hagymás húshoz. Jól összekeverjük, csökkentjük a lángot és kb 10 percig főzzük együtt. Ha túl kevésnek találjuk a folyadék mennyiségét, akkor egy kis vízzel hígíthatjuk.
Közben egy serpenyőben nagyon kevés olajon ropogós kérgűre sütjük a virsliket, és ha kész van minden, akkor fogunk egy hotdog-kiflit, félbevágjuk, rárakunk 1 szelet cheddar sajtot, rá 1 virslit, rá egy nagy kanál chilis húst, még egy szelet sajtot és rá a buci másik felét.