Hétvégi menü majdnem tavaszi hétvégére

nlc | 2017. Február 24.
Olyan jó időnk volt a héten, hogy már-már tavaszi hangulatunk is lett. Jöhet lassan a medvehagyma, retek és szép sorban a friss zöldségek, gyümölcsök. Így most a hétvégi menübe már 1-2 színesebb ételt is becsempésztünk, hátha ezzel még tavasziasabb lesz a hétvégénk.

Ez a hétvégi menü valahol félúton van a komoly, téli hétvégi menük és a könnyed, friss tavaszi hétvégi menük között. A következő pár hetet az igazi tavaszig már ilyen ételekkel is könnyedén átvészeljük. 

Bögrés briós

Hozzávalók:

1 bögre = 2,5 dl

1. Az egy bögre tejet egy nagy csipet cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük!

2. A lisztet és a cukrot kimérjük egy műanyag tálba, majd ráütjük a 2 tojást, és nagyjából összekeverjük.

3. Ha az élesztő felfutott a tejben, akkor beleöntjük a tálba, és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Először egy villával nagyjából összekeverjük, közben hozzáadjuk az olvadt margarint, majd szép, sima tésztává gyúrjuk. Ha nagyon ragadna, akkor adjunk hozzá még lisztet! A végén, mikor a tészta már szép sima és fényes, akkor még jól odavagdossuk a tál aljához, hogy levegős legyen. Feszültséglevezetésnek is jó.

4. Konyharuhával letakarjuk a tálat, és meleg helyen fél órát kelesztjük. A kétszeresére kell kelnie.

5. Ezután a tésztát minimálisan lisztezett felületre borítjuk, majd hengert formázunk belőle, és tíz vagy tizenhat egyenlő részre vágjuk, attól függően hogy kisebb vagy nagyobb briósokat szeretnénk sütni.

6. Ezután a tésztadarabokat egyenként hüvelykujj vastagságúra sodorjuk, majd feltekerjük őket csigává. A tésztavégeket alulra betűrjük! Ne lisztezzük a sodrás közben, mert nagyon csúszkál tőle!

7. A briósokat egy sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk.

8. Egy másik tepsi aljára ujjnyi vastagon vizet öntünk, amit a sütő aljába teszünk. Ekkor kapcsoljuk be a sütőt kétszáz fokra, és tesszük be a briósokat is középre, alul-felül sütés programon.

9. Tíz perc múlva kivesszük őket, megkenjük a tetejüket felvert tojással, majd alaposan megszórjuk őket kristálycukorral.

10. Visszatesszük, hagyjuk őket még további öt percre gőzfürdőzni. Ekkor kivesszük a vizes tepsit, és kb. húsz perc alatt aranybarnára sütjük a briósainkat.

 

Zöldséges sajtleves

Hozzávalók 4 személyre:

A zöldségeket pucoljuk meg, daraboljuk fel. A kettévágott hagymával és fokhagymával együtt tegyük fel főni 1 liter vízben a répát és a cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, főzzük 15 percig, utána tegyük hozzá a zöldborsót, a spárgát és a brokkolit, és főzzük még körülbelül 6-7 percig. Közben a tejfölt keverjük el a tojással, keverjük hozzá a sajt kétharmad részét lereszelve. Keverjünk fokozatosan kis adag levest a tojásos keverékhez, majd öntsük az egészet a leveshez, és zárjuk el a gázt. A maradék reszelt sajttal kínáljuk.

Almával töltött pulykamell

Hozzávalók:

A pulykamellből 4 egyenlő nagyságú szeletet vágunk, enyhén kiveregetjük, kissé besózzuk. Az almát meghámozzuk, és 0,5 x 0,5 cm-es kockára vágjuk, a sajtot lereszeljük, összekeverjük az almával, és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Az elkészített töltelékkel a szeleteket betöltjük, két végét felhajtjuk, és szorosan feltekerjük, majd a végeit fogvájóval letűzzük.

A tojásokat felütjük, felverjük. A betöltött húst lisztbe, tojásba, morzsába forgatva panírozzuk, és a felmelegített olajban lassan készre sütjük, majd lecsepegtetjük, és rézsútosan felszeletelve tálra rendezzük. Bármilyen burgonyaköretet adhatunk hozzá.

Kókuszos–csokis grízpuding

Hozzávalók:

Langyosítsuk meg a tejet, és keverjük bele a búzadarát. Adjuk hozzá a cukrot, és folytonos keverés mellett sűrítsük be. Keverjük hozzá a kókuszreszeléket. Amikor besűrűsödött, dobjuk bele a margarint, és zárjuk el alatta a gázt. Keverjük át.

Vegyünk elő 4 pudingos tálkát, és a grízpuding felét osszuk szét benne. A maradék krémbe keverjük bele a kakaóport, és töltsük a fehér krémre. Fogyasszuk lehűtve.

Sült csirkés, barackos quesadilla

Hozzávalók (2 fő részére):

Készítsünk balzsamecetes redukciót a balzsamecet és a cukor összeforralásával, majd hagyjuk kihűlni.

Szórjunk meg egy tortillalapot bőségesen reszelt sajttal, tegyük rá a felaprított csirkehús egy részét, és tegyünk rá néhányat a cikkekre vágott barackból. Locsoljunk rá egy keveset a balzsamecetből, és fedjük be egy másik tortillalappal. Forró serpenyőben süssük át mindkét oldalán, sütés közben széleit kissé összenyomkodva, hogy a megolvadt sajt összefogja a két lapot.

Vágjuk félbe, majd 3-3 szeletre.

 

Exit mobile version