Piskótamánia bombabiztos receptekkel

nlc | 2017. Március 05.
Tegyük most félre a modern sütiket, a sajttorták, brownie-k, macaronok után ezen a hétvégén a piskótáé a főszerep. A piskótáé, amivel mindenki megpróbálkozik, de nem mindenki büszke rá. Mert száraz lesz vagy fullasztó, mert nem nő meg, vagy mert szétreped. Mi most összeszedtük a legfontosabb tippeket, és az alaprecept mellé még néhány isteni finom piskótatekercs receptjét is kigyűjtöttük.

 

Piskóta alaprecept

Hozzávalók:

Egy 25x35cm-es tepsit előkészítek: sütőpapírral kibélelem, ezzel megspórolva a vajazás-lisztezés lépéseit. Hogyha a papír nem tapad megbízhatóan a tepsire, pár csepp vizet szórok szét rajta, és arra fektetem rá a sütőpapírt.

A tojásokat különválasztom. A fehérjét verni kezdem, közben fokozatosan hozzáadok 2 evőkanál cukrot és a csipetnyi sót, és kemény habbá verem. Egy másik edényben fehéredésig keverjük a sárgáját, fokozatosan adagolva a 4 evőkanál cukrot. Óvatosan összeforgatjuk a sárgáját a fehérjével, majd beleszórjuk a lisztet, és vigyázva a habra, azt is belekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb. 25 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskóta, ha kész, rácson hagyjuk kihűlni.

Tippek piskótasütéshez:

Szórhatunk a piskótába meggy-, eper- vagy málnadarabokat is – ilyenkor fontos, hogy a gyümölcsöt lecsepegtessük, különben átáztatja a piskótát. Gyümölcs helyett / mellett szórhatunk a piskóta tetejére aprított diót vagy mandulát is, ami kellemes ropogós kontrasztot kölcsönöz a belül puha süteménynek. Egy kis extra ropogósságért utolsó lépésben érdemes egy evőkanál durva szemű nádcukorral (demerara) megszórni, ami sülés közben karamellizálódik.

Ha kakaós piskótát készítünk, az mindig cukrozatlan kakaóporral készüljön, és figyeljünk arra, hogy a kakaópor mennyiségének megfelelő súlyú lisztet el kell hagyni a tésztából. A lisztet és a kakaóport keverjük össze, és úgy forgassuk a tojáshabba.

Ha csokoládédarabokat, kókuszreszeléket vagy aszalt gyümölcsöket keverünk a tésztába, azt a liszttel együtt adjuk hozzá, és ne nagyon lógjanak ki a tésztából, mert hajlamosak megégni. 

Csokikrémes piskótatekercs

Hozzávalók:

Csokikrémhez:

A csokikrémes piskótatekercs receptje a Marmalade blogon folytatódik.

Klasszikus lekváros piskóta

Hozzávalók:

1. Előmelegítjük a sütőt közepes lángon.
2. A 6 tojást különválasztjuk, a fehérjéhez hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, és gépi habverővel kemény habbá verjük.
3. A tojások sárgáját egy másik tálban 4 evőkanál cukorral szintén a gépi habverővel krémesítjük (3-4 perc).
4. Ehhez (tojássárgája+cukor) apránként hozzáadjuk a 6 evőkanál lisztet és óvatosan a habbá vert tojásfehérjét.
5. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és kb. 15-20 perc alatt közepes lángon megsütjük.
6. Akkor van kész, ha a tészta kezd elválni a tepsi vagy a sütőforma oldalától, illetve, ha tűpróbát végzünk és nem ragad rá morzsa. Fontos, hogy ne vegyük ki azonnal a sütőből, csak nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a hirtelen hőmérséklet-változástól gyorsan összeesik a tészta.
7. Kb. negyed óra elteltével kivehetjük a tésztát, és lehúzhatjuk a sütőpapírt. Ha piskótatekercset készítünk, akkor a sütőpapír lehúzása után egy konyharuhára borítjuk a tésztát, és megkenjük a lekvárral (vagy más krémmel) és a konyharuha segítségével felgörgetjük.

A tetejét porcukorral meghinthetjük.

Narancskrémes piskótatekercs

  • 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 5 ek. liszt
  • 3 dl 100%-os narancslé
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 150 g vaj
  • 100 g porcukor
  • sárgabaracklekvár
  • mandulaforgács
  • 2 narancs héja

Először a piskótatekercset készítjük el. A 6 tojást szétválasztjuk és a sárgáját habosra keverjük a 6 evőkanál cukorral, majd hozzákeverünk 5 evőkanál lisztet és egy narancs reszelt héját. (Azért kell egy kanállal kevesebb liszt, mint egyébként a piskótánál szokás, mert így még rugalmasabb lesz a tészta, és könnyebb feltekerni, illetve biztos, hogy nem törik.) A 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a tésztához keverjük. Sütőpapírt teszünk egy tepsire, rásimítjuk egyenletesen a tésztát és előmelegített sütőben készre sütjük. Ha kivettük a sütőből, konyharuhára fektetjük és ennek segítségével még melegen feltekerjük és így hagyjuk kihűlni. 

A krémhez a vaníliapudingot megfőzzük a narancslében, hozzáadjuk a porcukrot, a vajat és a másik narancs reszelt héját, majd krémesre keverjük. Ezzel töltjük meg a piskótalapot, és feltekerve a hűtőben pihentetjük (akár egy egész éjszakát). Tálalás előtt vékonyan kenjük meg baracklekvárral a tekercset, és pirított mandulaforgáccsal szórjuk meg.

Citromos-mákos piskótatekercs kamillás-mézes mascarponekrémmel

A mákos laphoz:

A krémhez:

A mákos piskótatekercs receptje a Tavola in Piazza blogon folytatódik. 

 

Kakaós piskótatekercs málnával

Hozzávalók a piskótához:

Hozzávalók a krémhez:

Először elkészítjük a piskótát: A tojásokat szétválasztjuk.A fehérjét habosodásig felverjük, majd hozzáadjuk a cukor 2/3-át. A sárgáját fehéredésig keverjük a maradék cukorral.

A lisztet összekeverjük a kakaóporral. A fehérjehabot spatulával óvatosan hozzáadjuk a felvert sárgához. Végül egyben hozzáadjuk az összekevert száraz hozzávalókat. Spatulával nagyon óvatosan összekeverjük, ügyelve rá, hogy ne törjük össze a tojáshabot.

Sütőpapírral kibélelünk egy magasabb falú gáztepsit és kenőkéssel egyenletesen elkenjük rajta a masszát. Előmelegített sütőben 150 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.

A piskótalapot még melegen feltekerjük: tiszta konyharuhára fordítjuk a piskótát és lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt. Óvatosan, lehetőleg minél szorosabban, a konyharuha segítségével feltekerjük és hűlni hagyjuk.

Közben elkészítjük a krémet is: A tejből, keményítőből, tojásból és a vanília rúdból pudingot készítünk. A tej 20 %-ába, habverővel, belekeverjük a keményítőt, a tojást és hozzáadjuk a vanília rúd kikapart belsejét. A maradék tejet felforraljuk, majd levesszük a tűzről, gyorsan hozzákeverjük a keményítős masszát és visszatesszük a tűzre és közepes lángon sűrűsödésig keverjük.

A kész pudingot lapos jénai tálba öntjük, fóliát teszünk a tetejére, hogy ne legyen bőrös. 30 percig, szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük. Miután teljesen kihűlt a puding, robotgéppel átdolgozzuk, egy másik tálban pedig felverjük a tejszínhabot.

A málnát óvatosan megmossuk, száradni hagyjuk. A felvert tejszínt óvatosan hozzákeverjük az átdolgozott pudinghoz. A kihűlt piskótalapot kitekerjük, és kenőlapáttal elkenjük rajta a tejszínes-pudingos krémet, megszórjuk a megmosott málnával, majd feltekerjük, próbáljuk minél szorosabban tekerni. A tekercs két szélét levágjuk, a tetejét porcukorral, olvasztott csokoládéval vagy málnával díszítjük.

 

Narancslekváros-gyömbéres piskótatekercs

Hozzávalók:

A recept a Varázslat fakanállal blogon folytatódik.

Vaníliás-csokis piskótatekercs (liszt nélkül)

Hozzávalók:

A tésztához:

A csokikrémhez:

A recept a Csak a Puffin blogon folytatódik. 

 

Exit mobile version