Ezt a sütit egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia: salzburgi galuska házilag

nlc | 2017. Március 05.
Aki járt már Salzburgban, valószínűleg találkozott ezzel a különleges édességgel, a salzburgi galuskával (Salzburger Nockerl), ami nemcsak nagyon finom, de aranysárga színével, és hegycsúcsokra, süvegekre emlékeztető alakjával nagyon esztétikus is.

Salzburg talán leghíresebb specialitása majdnem olyan jellegzetes tényezője a város gasztronómiai különlegességeinek, mint a Mozart golyó. Olyan nagy múltú sütemény, amit talán már a város leghíresebb szülötte, Mozart is megkóstolhatott több száz évvel ezelőtt. Bár akkor még jobban hasonlított a Salzburger Nockerl a képviselőfánkra, később ebben a formában lett világhírű. 

A salzburgi galuska tulajdonképpen egy ovális edényben tálalt szuflé, amelyhez csak néhány alapanyagra van szükség, elkészítése mégis izgalmas, némi rutint igénylő feladat, éppen a formázás miatt. 

Hozzávalók:

A tojásfehérjét cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját vaníliás cukorral kikeverve hozzáadjuk, és óvatosan hozzákeverjük a lisztet is. Az így kapott masszát egy ovális alakú, már forró, kivajazott jénai tálba öntjük, és három-négy piramishoz hasonló süveget formázunk belőle. Előmelegített, kb. 200 fokos sütőbe toljuk, és 9 percig sütjük.

Azonnal tálaljuk, kevés porcukorral vagy vaníliás cukorral meghintve. 

 

Exit mobile version