Szerencsére a kreatív szakácsok ma már szinte bármelyik klasszikust meg tudják csavarni úgy, hogy az eredeti ízvilág gluténmentes, laktózmentes, vega vagy vegán verzióban térjen vissza, esetleg az összes kritériumnak egyszerre megfeleljen. A bolognai az olasz konyha egyik legismertebb és legkedveltebb receptje, amit simán élvezhetnek azok is, akik nem esznek húst – ha ezúttal a darált hús helyett lencséből készítik a mártást!
Hozzávalók:
- 2 csésze lencse megfőzve
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1/2 fej vöröshagyma felkockázva
- 1 üveg szárított paradicsom
- 1 konzerv hámozott paradicsom
- 1/4 csésze friss petrezselyemlevél felaprítva
- 1/2 csésze friss bazsalikom felaprítva
- 1/4 teáskanál bors
- 1/4 teáskanál szárított oregánó
- 1/4 teáskanál csilipor
- tészta
Elkészítés:
1. Egy magas falú serpenyőben hevítsünk olajat, kezdjük rajta pirítani a fokhagymát! Ha már illatozik, adjuk hozzá a vöröshagymát is, néhány perc alatt pirítsuk üvegesre!
2. Adjuk a hagymákhoz a paradicsomokat és a fűszereket, kicsit forraljuk össze a szószt, hogy összeérjenek az ízek! Vegyük kisebbre a lángot, és hagyjuk, hogy a szósz összesűrűsödjön, nagyjából 10 perc alatt!
3. Adjuk a szószhoz a megfőzött lencsét és keverjük bele! Ízlés szerint alakíthatunk a fűszerezésen is. Főzzük együtt további 10 percig!
4. Készítsük elő a választott tésztát a megadott instrukciók szerint – halmozzuk rá a lencsés mártást, növényi sajttal megszórva tálaljuk!