Ez a látványos fogás jó bevezető lehet az ázsiai konyhába: nem szusi, de mégis emlékeztet rá, ugyanakkor a tonhal ismerős ízével azoknak is kedvez, akik még kicsit tartanak a nyers halaktól. Ráadásul csupa egészség: van benne avokádó, uborka és mangó is, a tonhalról nem is beszélve – még a gyerekeket is rávehetjük vele egy kis halevésre!
Hozzávalók:
- 1/2 csésze rövid szemű rizs
- 2 evőkanál rizsecet
- 1 mangó
- 1/2 uborka
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1 nagy avokádó
- 1 citrom
- 1 tonhalkonzerv
- 1/2 csésze majonéz
- 1 és fél teáskanál csípős szósz (Sriracha)
- 3-6 evőkanál szójaszósz
- (szezámmag – opcionális)
Elkészítés:
1. Készítsük el a rizst a dobozon látható utasítások szerint, majd ha megfőtt, forgassuk bele a rizsecetet és hagyjuk teljesen kihűlni!
2. Kockázzuk fel a mangót, az uborkát és a hagymát, keverjük őket össze, és facsarjuk rá egy fél citrom levét!
3. Törjük össze az avokádót, adjunk hozzá sót, borsot és egy kis citromlevet!
4. A tonhalat csöpögtessük le, villával törjük össze, keverjük el a majonézzel, és erre is facsarjunk egy kevés citromlevet!
5. Így állítsd össze: egy magas falú csészét fújjunk be tapadásmentes olajspray-vel: halmozzuk a csésze aljába a mangós keverék 1/3-át, majd az avokádókrém 1/3-át, a tonhalkrém 1/3-át, majd a rizs 1/3-át is!
6. Egy késsel óvatosan segítsünk, hogy a tortácska elváljon a csésze falától! Fordítsuk ki, locsoljuk meg szójaszósszal, és szórjuk meg egy kevés szezámmaggal!