Az almás pite igazi vasárnap délutáni családi édesség, a francia változata pedig egyenesen tökéletes. Ha leveles tésztából készítjük, akkor ráadásul pofonegyszerű és gyors desszert is lesz belőle – erről a titokról pedig elég ha mi tudunk.
Francia almás pite
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 1,5 kiló alma
- 100 g kristálycukor
- 3 ek sótlan vaj
- vaníliafagyi a tálaláshoz
Elkészítés:
- Terítsd ki a tésztalapot és illeszd rá egy kör alakú sütőforma alját, majd a segítségével vágd körbe a tésztát! Villával szúrj lyukakat a tésztába, hogy levegősebb legyen. Tedd félre.
- Hámozd meg az almákat és távolítsd el a csutkákat és szeleteld fel őket.
- Kapcsold be a sütőt, 190 fokosra.
- Egy nagy serpenyőben karamellizáld a cukrot, majd a vajat is add hozzá. Ha már sima az állaga, dobd rá az almákat és forgasd őket alaposan át a karamellben. 15-20 percig hagyhatod kis lángon főni.
- Az almákat rendezgesd el körkörösen egy kör alakú sütőedény alján, majd locsold rájuk a karamellt. Végül borítsd be a tésztalappal, igazgasd rá a széleire és tedd sütőbe 45-50 percre!
- Egy órán át hagyd hűlni, majd tálald vaníliafagyival!