Méltatlanul ismeretlen ázsiai finomság a nyári tekercs, ugyanis minden kínai büfében kapható tavaszi társával ellentétben sokkal könnyedebb, izgalmasabb étel. Ha valaki először dolgozik rizstészta lappal, legyen óvatos: elég pár másodpercnyi nedvesség és máris felpuhul, érdemes gyorsan és határozottan dolgozni vele. De ha már kezünkben van a mozdulat, tényleg alig győzzük majd elkészíteni ezeket a tekercseket – a legjobb ráadásul, hogy szinte nullkalóriás, egészséges és diétás fogásról van szó!
Hozzávalók (12 tekercshez):
- 12 kerek rizstészta lap
- 24 nagyobb garnéla meghámozva és megfőzve
- 1 nagyobb avokádó felkockázva
- 3 csésze reszelt répa
- 3 csésze reszelt vöröskáposzta
- 1/4 csésze friss koriander
- 24 mentalevél
A mogyorós mártogatóshoz:
- 1/3 csésze krémes mogyoróvaj
- 1 ek. szójaszósz
- 2 ek. hoisin szósz
- 2 tk. sriracha
- 1 tk. reszelt gyömbér
- 6 ek. meleg víz
Elkészítés:
1. A rizslapokat merítsük el teljesen meleg vízbe 10-15 másodpercre, míg megpuhulnak. A felesleges vizet csepegtessük le.
2. Ha a lap már formázható, helyezzünk bele két rákot, két szelet avokádót, egy kevés répát, káposztát és koriandert illetve egy mentalevelet, majd szorosan, határozottan tekerjük fel!
3. A mogyorós mártogatóshoz egyszerűen keverjük össze az alapanyagokat, míg homogén masszát kapunk! Ne féljünk merészen mártogatni – isteni lesz!