Papíron már elkezdtünk gondolkozni a tavaszi szezonális alapanyagokra épülő hétvégi menükben is, nemsokára itt a retek, medvehagyma, borsó, és aztán szépen sorban a többi zöldség-gyümölcs is. Most viszont még kénytelenek vagyunk a téli alapanyagokkal tervezni, így akad még most is narancs és cékla a hétvégi menüben.
Frissítő turmix vörös áfonyával és naranccsal
Hozzávalók:
- 1 bögre mandulatej
- ½ bögre görög joghurt
- ⅔ bögre fagyasztott vörös áfonya
- 2 hámozott, darabolt narancs
- 2 evőkanál méz
Az alapanyagokat egy tálba mérjük, és botmixerrel turmixoljuk.
Tejfölös, bazsalikomos zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 15 dkg sárgarépa
- 2-3 szál szárzeller
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 20 dkg zsenge, fagyasztott zöldborsó
- 10 dkg cukkini (szezonban)
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor bazsalikom
- só
- frissen őrölt bors
- 10 dkg fehér bab (konzerv)
- 5 dkg kelkáposzta
- 3 dl tejföl
- negyed citrom leve
A megtisztított, felkarikázott répát és szárzellert dinszteljük meg az olívaolajon. Adjuk hozzá a zöldborsót és a kockázott cukkinit, az aprított fokhagymát. Öntsük fel 8 dl vízzel, adjuk hozzá a tisztított, félbevágott vöröshagymát, a bazsalikom felét (aprítva), sózzuk, borsozzuk, majd takarékon forralva főzzük puhára a zöldségeket. Amikor a répa megpuhult, adjuk hozzá a lecsöpögtetett babot és a feldarabolt kelkáposztát. Főzzük 5 percet, majd keverjük el a levesben a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével tegyük pikánsabbá, és szórjuk bele a maradék bazsalikomot.
Spenótos-ricottás cannelloni
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 ek vaj
- 2 ek liszt
- 2-3 dl tej
- só, bors
- szerecsendió
- 20 dkg (mirelit) leveles spenót
- 50 dkg ricotta (készíthetjük fetával vagy kecskesajttal is)
- 16 db cannelloni tészta
- 1 ek olaj
A besamelhez a vajat felhevítjük, belekeverjük a lisztet, majd szép lassan hozzáöntjük a tejet. Sózzuk, borsozzuk, csipet szerecsendióval ízesítjük. Folyós, krémszerű állaga legyen, ha túl sűrű, kevés tejjel hígíthatjuk. A felengedett, lecsepegtetett spenótot összeforgatjuk a ricottával, sózzuk (ha fetából készítjük, ne sózzuk). Mindegyik cannellonit megtöltjük a keverékkel, majd kiolajozott tepsibe helyezzük őket egymás mellé. Ráöntjük a besamelt, alufóliával lefedjük, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Végül levesszük a fóliát, és visszatesszük kb. 10 percre a sütőbe.
Céklás csokitorta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 tojás
- 1,75 dl étolaj
- 15 dkg cukor
- 10 dkg olvasztott étcsokoládé
- 20 dkg cékla
- 20 dkg búzaliszt
- 10 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag sütőpor
A krémhez:
- 15 dkg puha vaj
- 12 dkg porcukor
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A tetejére:
- 2-3 dkg szeletelt mandula
A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat, az olvasztott étcsokoládét és belereszeljük apró lyukú reszelőn a (meghámozott) céklát. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és kakaóport, és alaposan kikeverjük. A masszát egy kb. 22-24 cm átmérőjű (kivajazott-kakaóporral körbeszórt) tortaformába simítjuk, és 170 fokon kb. 45 percig sütjük (tűpróbával teszteljük). Ha kész, hűlni hagyjuk.
Pizzás csiga
Hozzávalók:
- csipetnyi cukor
- 2+3 ek olívaolaj
- 165 ml meleg víz
- 15 g élesztő
- 300 g búzaliszt
Hozzávalók a töltelékhez:
- só, őrölt fekete bors
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- egy kis csokor bazsalikom
- 1 tk. szárított oregánó
- 200 g passzírozott paradicsom
- 200 g mozzarella
A tésztához az alapanyagokat gyors mozdulatokkal összekeverjük, és rugalmas tésztává dagasztjuk, gombóccá formáljuk. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. A mozzarellát kisebb darabokra tépkedjük, a töltelék hozzávalóit előkészítjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, és mindkét darabot nagyobb téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a paradicsommal, rátesszük a mozzarellát, sózzuk, borsozzuk, és oregánóval szórjuk meg, majd feltekerjük, és 1-2 cm széles darabokra vágjuk. 200-210 fokon kb. 20 percig sütjük.