Még szerencse, hogy sok olyan tavaszi–nyári gyümölcsös desszert van, amiben a friss gyümölcs tökéletesen helyettesíthető befőttel vagy mirelit gyümölccsel. Össze is szedtünk 8 ilyen gyümölcsös édességet, citromos, málnás, meggyes és áfonyás finomságokat, amelyeket akár már ma elkészíthettek. Na nem mindet egyszerre, de ha hétvégente egyet kipróbáltok, mire a receptek végére értek, addigra már lesz is friss eper, és kezdődhet a gyümölcsszezon.
Meggyes-bögrés süti
Hozzávalók egy 18 x 24 cm-es sütőformához:
1 pohár = 2 dl
- 2 tojás
- fél pohár cukor (100 g)
- fél pohár étolaj
- 1 pohár kefir
- 1,5 pohár liszt (180 g)
- fél tasak sütőpor
- 1,5 pohár (300 g) magozott meggybefőtt
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és sütőpapírral béleljük ki a sütőformát. A meggybefőttet lecsepegtetjük. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat és a kefirt, és jól összedolgozzuk. A sütőport elvegyítjük liszttel és a tojásos masszához adjuk, majd beleszórjuk a lecsepegtetett meggyet és összeforgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt formába kanalazzuk, és 20-25 percig sütjük.
Citromos tiramisu
Hozzávalók:
- 450 g tejföl
- 1 dl tej
- 3 db citrom
- 2,5 dl habtejszín
- 110 g porcukor
- 250 g babapiskóta
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
a díszítéshez:
- 1 db citrom
- néhány levél menta
A citromokat 10 percig forró vízben áztatjuk, majd alaposan megmossuk. A tejfölt robotgéppel összekeverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a citromok reszelt héját és kifacsart levét.
Felverjük a tejszínhabot, majd spatulával hozzákeverjük a tejfölös masszához. A tejet egy tálba öntjük és hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét. A vaníliás tejbe mártogatjuk a babapiskótákat.
Egy nagyobb vagy több kisebb tálba rétegesen lerakjuk a krémet és a babapiskótát: egy réteg krém, egy réteg piskóta, egy réteg krém. Egészen addig rétegezzük, ameddig van krémünk, a lényeg, hogy a krémmel zárjuk. A tetejét citromkarikákkal, mentával és reszelt citrommal díszítjük.
A kész tiramisut 1 éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Málnás brownie
Hozzávalók:
- 125 g vaj
- 100 g étcsoki
- 50 g tejcsoki
- 100 g cukor (nálam most barna cukor)
- 2 tojás
- 70 g liszt
- 25 g kakaópor
- 100-200 g málna
0. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy sütőformát (kb. 20×20-as): sütőpapírral béleljük ki.
1. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a csokikockákat és a cukrot, és összeolvasztjuk. Kevergetjük közben, le ne égjen véletlenül a drága jó kis csokikánk.
2. Egyesével belekeverjük a tojásokat, majd mehet hozzá a liszt és a kakaópor is. A végén hozzákeverjük a málna felét, és átöntjük a sütőformába. A tetejére rászórjuk a többi málnát.
3. Kb. 30 percig sütjük, ha kicsit szilárdabbra szeretnénk, akkor 35 percig. Teljesen kihűlve tálaljuk.
Áfonyás kalács
Hozzávalók (6 személyre)
- 220 g toast kenyér
- 4 tojás
- 1/2 bögre tej
- 1/4 tk sütőpor
- 1 tk vaníliaaroma
- 4 és 1/2 bögre áfonya (friss vagy fagyasztott)
- 1/2 bögre cukor
- 4 tk kukoricakeményítő
- 2 tk fahéj
- 2 ek olvasztott vaj
- porcukor, díszítéshez
10-14 félszeletre (keresztben) vágd fel a kalácsot, rendezd el egy tepsiben.
Verd fel a tojásokat a tejjel, a sütőporral és a vaníliával. Csurgasd a kalácsra, hogy jól beszívja, majd lefedve tedd hűtőbe éjszakára.
Másnap 220 fokra melegítsd elő a sütőt. Egy ugyanakkora, kikent tepsiben, mint amibe a kalácsot tetted, az áfonyát keverd össze a cukorral, a kukoricakeményítővel és a fahéjjal. Helyezd ennek a tetejére a kalácsszeleteket, majd kend meg őket vajjal.
24-26 percig süsd 220 fokon, amíg aranybarna nem lesz a tetejük.
Tálaláskor szórd meg porcukorral, és díszítsd néhány perc alatt kevés cukorral összefőzött áfonyával.
Csokoládés-meggyes kuglóf
Hozzávalók 1 közepes méretű kuglóf tésztájához:
- 15 dkg cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg puha vaj
- 1 dl tej
- 1 egész tojás
- 10 dkg tejföl
- 1 csipet só
- 15 dkg finomliszt
A töltelékhez:
- 10 dkg (lehetőleg süthető fajta) csokoládé
- 15 dkg lecsöpögtetett, mirelit vagy kompót magozott meggy
A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, a kuglófformát előkészítjük, vajazzuk-lisztezzük, ha szükséges.
A tészta felét beletöltjük a formába, belenyomkodjuk a meggyet és az apró darabokra vágott csokoládét, majd a tészta másik felével lefedjük.
160-170 °C fokos sütőben kb. 45 percig sütjük.
Málnás-joghurtos muffin
Hozzávalók:
- 24 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 1 pohár görög joghurt
- 15 dkg málna (lehet fagyasztott is)
- 2 tojás
- 0,5 dl olaj
- 2 tk sütőpor
- csipet só
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Helyezz sütőpapírkákat a 12 mélyedéses muffinsütőtálba.
- A fagyasztott málnát olvaszd ki, csöpögtesd le. A friss málnát mosd meg, papírtörlővel itasd le a vizet.
- Egy nagyobb tálban keverd össze a muffin száraz hozzávalóit, így a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót. Egy másik tálban keverd föl a tojásokat, add hozzá a joghurtot és az olajat, majd öntsd a száraz keverékhez. Nem kell simára keverni, nem baj, ha kissé csomós marad. A málnát viszont óvatosan keverd a muffin tésztájához, hogy lehetőleg ne törjön össze.
- A tésztával töltsd meg a sütőmélyedéseket, majd told a sütőbe, és süsd a muffint 20-25 percig.
Meggyes-kókuszos brownie
Hozzávalók 20-24 darabhoz:
- 13 dkg vaj feldarabolva
- 20 dkg étcsokoládé apróra vágva
- 24 dkg cukor
- 15 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 3 evőkanálnyi kakaópor
- 2 tojás könnyedén felverve
- 6 dkg kókuszreszelék
- 15 dkg meggy
- 2 tojásfehérje
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Egy szögletes formát vajazunk-lisztezünk, vagy kibéleljük sütőpapírral. Az átszitált lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóval. A margarint és a csokoládét egy közepes lábasban, állandó keverés mellett felolvasztjuk. Kis lángon, forralás nélkül addig főzzük, amíg a keverék krémessé válik, utána langyosra hűtjük. Az egész tojást 8 dkg cukorral laza habbá verjük, majd a csokoládés-vajas masszához keverjük. Hozzáadjuk az 5 dkg cukrot, a lisztet és a kimagozott, lecsepegtetett meggyet. A keveréket az előkészített formába öntjük. A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk, hozzákeverjük a kókuszreszeléket, és a tészta tetejére kenjük. Mérsékelten meleg sütőben kb. 40 percig sütjük, majd hagyjuk a formában kihűlni, csak ezt követően vágjuk kockákra.