Gasztro

Olcsóbb lesz a csapolt sör

A nagy sörgyártók és a kis sörfőzdék közösen fordultak a nemzetgazdasági minisztériumhoz, hogy olcsóbban kínálhassák az éttermekben a csapolt söröket. Több európai uniós országhoz hasonlóan, remélhetően nálunk is hamarosan olcsóbb lesz a csapolt sör.

Összefogtak a nagy gyártók és a kisebb sörfőzdék, hogy a nemzetgazdasági minisztérium a csapolt sörre is terjessze ki az étkezőhelyi kedvezményes áfát. Január 1-jétől az éttermi fogyasztás forgalmi adóját 27-ről 18 százalékra csökkentették. Az áfacsökkentésnek köszönhetően 2018-ban pedig ez egészen 5 százalékra mérséklődik.

Hasonló kérésnek Romániában 2015-ben tettek eleget, ahol 9 százalékra csökkentették az éttermekben kínált csapolt sörök áfáját. Horvátország egységesen 13 százalékos forgalmi adót alkalmaz az éttermi szolgáltatásokra, hasonlóan Olaszországhoz (9 százalék) és Írországhoz (10 százalék.

A Világgazdaság úgy tudja, a The Brewers of Europe brüsszeli érdekképviselete arról nyilatkozott, az éttermekben csapolt sörök kedvezményes elbírálását 2009 óta uniós irányelv is biztosítja.

A hazai sörgyártók szerint az áfacsökkentés ellensúlyozná azt a 2004 óta tartó keresletvisszaesést, amelyet az EU-ból dömpingáron importált, többnyire rendkívül gyenge minőségű sörök forgalmazása okozott a cégeknek.

Olcsóbb lesz a csapolt sör

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top